8 March 2020

Tips Kulit Glowing & Kurang Kusam Paling Mudah dan Berkesan (My Own Experience)

Siapa je yang tak stress kalau hari-hari asyik hadap masalah kulit yang sama je. Even dah macam-macam steps skincare routine kita follow pun, still not much improvement. Yelah nak istiqamah dan konsisten dengan skincare routine yang sama setiap hari ni bukannya senang.

Ada hari yang tiba-tiba kita penat gila nak mampus, setakat cuci muka je la mampu. Yang lain terpaksa tinggal sebab dah penat sangat. Pakai clay mask la, apply essence la, urut muka dengan roller la, tepek dengan sheet mask la. All of that needs a lot of time and hard works. 

Nak jaga muka memang perlukan banyak tenaga dan kena berkorban sikit. Kita faham semua orang ada masalah kulit sendiri. Even yang paling flawless pun sometimes akan melalui fasa-fasa midlife crisis bila pimple singgah bawa bala tentera depa. Kadang-kadang faktor seperti kurang tidur, pemakanan yang tak teratur, dan stress dengan tempat kerja atau masalah hidup pun boleh contribute to any masalah kulit. Especially kulit kusam (is a nightmare).

messarah.blogspot.com

Semua orang mesti nak kulit yang sihat dan cantik. Dan kalau boleh of course lah kita nak yang effortlessly cantik. Means that we do not need a lot of works to achieve that. Bukanlah maksudnya kita nak cantik, tapi malas nak put an effort tapi kalau dah ada step yang paling senang, why bother nak menyusahkan diri lagi? Kita bukan malas, tapi kita bijak hehe. 

Lagi-lagi jenis yang jadual harian sentiasa padat, a lot of things going around dalam kepala sampai lupa nak lunch, students yang class packed gila dari pagi sampai malam dengan assignments and work projects keliling pinggang, dan sebagainya. Orang yang macam ni biasanya masa dia agak terhad untuk dia fokus jaga skincare routine. 

I pun jenis 'malas' nak jaga muka sebab I selalu tak ada masa. But still berangan nak kulit sihat cantik hahaha. Tapi kalau dah work culture I yang tak mengizinkan, I terpaksa lah cari jalan 'pintas' untuk jaga muka supaya at least muka I tak jadi macam zombie kampung pisang. 

So kebetulan last year I ada received a whole set from this one brand to try out their products and tulis review dekat blog. Diorang briefly introduce themselves as ORGANIC & NATURAL products blablabla and this is a local brand, owner dia from negeri sembilan. My first impression bila dengar pasal any local brand ni biasanya low-low je and tak expect tinggi sangat pun.

messarah.blogspot.com

Disebabkan I kena bagi honest review and I pun dah fed up dengan current skincare I masa tu, so I stop semua products yang I guna waktu tu and change to these. I personally first start try to konsisten dengan dia punya cleanser je masa tu sebab I macam teruja first time jumpa cleanser jenis powder haha. Disebabkan kulit I jenis berminyak, so I received cleanser powder jenis Bacca Bliss. 

messarah.blogspot.com

First time apply kat muka je I dah macam wow gila! Sebab texture dia ala-ala scrub tapi dia still mild and gentle. Cleanser powder ni kena tuang kat tapak tangan and campurkan beberapa titis air. Then gaul-gaul sikit sampai dia jadi paste lembut macam kat bawah ni then sapu kat muka gosok-gosok macam kita guna cleanser biasa tu.

messarah.blogspot.com

So since the first month I received products ni, I memang hari-hari cuci muka guna serbuk ni JE. Pagi dan malam. Cleanser ni memang tak berbuih sebab dia serbuk organic and contain no harmful chemicals. I rasa kulit memang makin cerah and tak kusam macam selalu. Kulit pun dah kurang berminyak.

Every time I cuci muka guna cleanser ni memang kulit rasa bersih gila sebab dia memang sental kulit kau habis. Semua sel-sel kulit kulit mati habis dia tanggalkan dari kulit muka sebab tu muka boleh makin cerah. Lagi satu, kulit I actually banyak parut jerawat sebab pernah breakout teruk time study dulu and parut-parut tu pun banyak yang dah pudar.

TAPI! Cleanser ni BUKAN scrub tau. Kalau scrub tu biasanya kita kena pakai at least seminggu sekali je sebab scrub teksture dia memang agak kasar and boleh break moisture barrier kulit kita if guna hari-hari. But this cleansing powder, tak.

Cleanser ni orang panggil dia "Mild Exfoliator". You boleh guna hari-hari sebab dia tak akan mengeringkan kulit even tekstur dia ala-ala scrub tapi dia lebih kepada jenis paste lembut gitu sebab cleanser ni dia ada ingredients yang dipanggil COLLOIDAL OATMEAL dan FLAXSEED MEAL yang membantu melembapkan kulit. Bagi I, cleanser ni macam 3-in-1 tau. Sebab dia boleh jadi cleanser, mild exfoliator, dan juga face mask.

I selalu guna cleanser ni awal-awal time mandi, pastu gosok gently pada kulit muka dalam 2-3 minit and then biar. Pastu sambung sabun badan ke apa. Lastttt sekali baru bilas muka sebab I saje biar dia bertenggek lama sikit kat muka sebab nak jadikan as mask. Ingredients dia mahal kot sebab tu I biar dekat kulit lama sikit sebab nak absorbs dia punya natural and organic benefits haha. It is 100% natural and 56% organic ingredients tau.

messarah.blogspot.com

Orgga Cleansing Powder ni bukan sahaja boleh mencuci muka, tapi ia juga menanggalkan sel-sel kulit mati TANPA mengeringkan kulit, dan pada masa yang sama juga dia boleh merawat kulit dengan ingredients semula jadi dan berasaskan tumbuh-tumbuhan yang terpilih dan berkualiti.

And now, I memang dah fall in love gila dengan cleanser orgga ni. Sebab bukan senang nak jumpa local products yang represent natural and organic ingredients yang premium pada harga yang sangat affordable. Cleanser yang I received tu bottle dia 50g boleh tahan lebih dari sebulan. Since dah pakai cleansing powder orgga ni, I dah tak guna any scrub and do any other skincare routine lain sangat sebab I memang tak sempat but still manages to elak muka jadi macam zombie with just only this cleanser.

But sometimes kalau sempat dan rajin, I guna juga products Orgga yang lain. Macam beauty oil I akan sebelum tidur, face mist I akan spray pada brush makeup supaya effect foundation boleh jadi lebih glowing. But if I pakai cleanser dia je pun, for me dah better for my skin sebab I memang jenis manusia yang busy nokharom.

My other beauty squads pun bila first time guna orgga cleansing powder ni terus tak pandang cleanser lain haha. Nah silalah tenung skin diorang lama-lama. So much improvements within short term. I pakai seminggu je dah boleh nampak kesan kulit makin kurang kusam and parut jerawat makin pudar.

messarah.blogspot.com

messarah.blogspot.com

messarah.blogspot.com

Lelaki pun boleh guna!

messarah.blogspot.com

And yes! Parut yang ada kat muka pun boleh pudar <3

messarah.blogspot.com

If korang teringin nak try cleanser ni, boleh contact I tau. Sebab kita ada trial size which is 20g (kiri) and standard size yang 50g (kanan). Kalau nak try for 2-3 weeks dulu boleh je grab yang trial size dulu. But if nak grab yang standard size terus pun boleh which is lagi jimat sebab boleh tahan almost 2 months.

messarah.blogspot.com

Gambar kat atas ni I ambik sebab nak tunjuk kat korang la beza trial and standard size sebab I saje beli dua-dua size sebab nak experience guna mana lagi jimat. And for me of course lah standard size sebab I memang pengguna tegar cleansing powder ni so buat apa nak beli yang trial kan haha. But ada juga beauty squad yang still guna trial sebab kadang nak bawak travel senang sebab bottle dia lebih compact and kurus hehe. 

And one more thing! Orgga Cleansing Powder ni actually ada DUA jenis. Bacca Bliss and French Rose.

messarah.blogspot.com

French Rose ni ingredients dia lebih sesuai untuk yang jenis kulit muka kering dan matang. Kulit matang ni biasanya orang-orang yang dah berumur yang ada masalah jeragat tebal, kulit kendur dan tak bermaya, and ada garis halus dan kedutan pada muka.

Bacca Bliss ni pula lebih sesuai untuk kulit yang jenis berminyak dan berjerawat. Actually tekstur bacca bliss ni lebih halus dari french rose.

I dah try kedua-duanya even though I patutnya lagi sesuai pakai Bacca Bliss sebab kulit I jenis berminyak. Tapi I nak try jugak dua-dua sebab saje nak rasa apa beza dia haha. For me, I lagi suka French Rose la so far sebab bau dia wangi (sebab ada rose) and yes tekstur dia memang lagi pekat dari Bacca Bliss. But to be honest, both are non-comparable la. I suka dua-dua!

So kesimpulannya, dua-dua jenis I suka dan pakai hahaha. If korang pun nak try cleanser ni, beli dengan I okay hehe. Sebab I sentiasa bagi FREE POSTAGE for purchase lebih RM50 ke seluruh malaysia. Postage pun lajuuu je 2-3 days dah boleh sampai depan pintu.

If nak tanya I macam-macam pasal skin problem pun boleh. Jangan lupa follow instagram I sekali tau hihi 


For purchase contact, click this whatsapp link : wasap.my/60176884729 (sarah)

Thank you for reading!

15 comments:

  1. Pernah pakai cleanser jenis serbuk sebab dapat sample. Ni produk baru pertama kali dengar. Wahhhh ada perbezaan yang ketara kat muka. MENARIK ....

    ReplyDelete
  2. masyaAllah..memang nampak ketara hasil penggunaannya tu! first time jugak nampak pencuci muka dalam bentuk powder...lagi seronok bila tahu, bahannya organik...boleh cuba juga nanti!

    ReplyDelete
  3. wah. speechless. hasil nyer ohsem!!!
    powder ye? tak pernah lagi aida gunakan cleanser sebegini.
    yg sekarang sgt sesuai. takot plak nak bertukar. kulit sensitif :)

    ReplyDelete
  4. Baru pertama kali dengar produk ini... bagus lah klu dah jumpa yg sesuai untuk kulit muka.

    ReplyDelete
  5. nampak sangat beza before and after.. boleh suruh wife tengok ni nanti..

    ReplyDelete
  6. Suka packaging warna putih. Nampak esklusif. And brand ni agak baru tapi not bad

    ReplyDelete
  7. Huda dah guna fullset produk orgga ni. Serius mmg best giler! In love sangat kesan pada kulit wajah lepas konsisten guna

    ReplyDelete
  8. Sis belum pernah cub brand ni tapi banyak review kata best. Teringin gak tapi nantilah habiskan apa yg ada kat rumah ni dulu

    ReplyDelete
  9. First time dengan brand ni. Tapi nampak kesan pada awak bagus la. Boleh la try.

    ReplyDelete
  10. Sapa aje yang taknak muka cantikkan, sanggup perabis duit semata nak cantik..tapi kalau produk yang membuat muka kita glowing, Sis suka mencubanya hehehe..yee kena konsisten, baru nampak hasil...nanti boleh survey produk ni plak...

    ReplyDelete
  11. Suka cleansernya sebab banyak fungsi. Cleanser, mask dan exfoliate kan. Lepas guna kulit muka rasa soft je

    ReplyDelete
  12. Pernah nampak produk ni, ada pelbagai jenis kan untuk malsh kulit muka..bagus ni..sebab bahan pun smeulajadi

    ReplyDelete
  13. Nampak menarik produk ni. Menggunakan oats sebagai bahan utama. Nanti nak cuba lah. Harga pun ok tu.

    ReplyDelete
  14. I really wish I can try this products and that it would work on my skin. haha

    ReplyDelete