27 March 2020

7 Top Anime Movies to Watch 2020 (My Reviews and Recommendations)

Want to learn the ugly side of human nature? Then, watch animes. There are many life drills you could earn from your anime watch as for me, anime has a better storyline than anything you could watch on your phone or TV screen. Most anime movies are created in genres full of masterpiece that remains precisely compelling as the decade goes by. So on your next lazy day when you consider yourself to binge-watch something, please load up this badass list of Japanese anime movies and start exploring their world.


1. Anohana: The Flower We Saw That Day - The Movie (2013)

Anohana: The Flower We Saw That Day - The Movie (2013) Movie Review

Menma's friend reunited back after their friendship grows apart five years ago where her tragic death pretends to be one of their digits. The dead girl asks them for help to get peacefully cross over the afterlife after they help her to remember and satisfy her unfulfilled wish.

I cried during my watch as their bonds between six of them melts my heart. It's a heart-warming story that closes to my personal life experience where there is nothing permanent in life. If you want to say something to that person, say it today or never.


2. Spirited Away (2001)

Spirited Away (2001) Movie Review

A 10-year-old girl, Chihiro and her parents spotted a seemingly deserted amusement park. She meets a mysterious boy named Haku after both her mother and father are transformed into giant pigs. The amusement park is actually a retreat place for supernatural individuals who need a pause from their time spent in the earthly realm. Haku tells Chihiro that they should not be there and she must work there to free herself and her parents from that strange world.

For me, it's a nightmare thrilling movies and I think it's not suitable for those scared kids. But it's still has a good storyline to reflect on some human nature shown in this movie. Chihiro's parents that are turned into giant pigs are explained to represent the human's greed that passes off during the Japanese recession of the 80s.

The animation is also captivating as I'd wish to live in that world. The young female leading character's improvement from a clueless and naive girl to a much tougher individual when she gets lost in the spiritual world is so admirable and remarkable.


3. Koe No Katachi: A Silent Voice (2016)

Koe No Katachi - A Silent Voice (2016) Movie Review

This movie addresses one of our major social problems really well. Life will only find its meaning if we could fit in the society we live in, or else, it will be more towards having the desire to commit suicide. The storyline clearly brings up one of the deepest communication problems in every society.

There's a deaf girl named Nishimiya hardly tries to be accepted just like everyone else, which still appears not to be most welcome by her classmates, even she was often bullied too. Ishida, the boy who is punished by his own mistakes at his young, learning how to ask forgiveness and accepting his own past to be a better person in life. He struggles a lot with depression and anxiety until he had feeling of self-hatred and the desire to end it. 

Anyway, the loves story in this movie is unreachable even though they do have and I think its kinda a failure love story hehe. I didn't see more sparks flying between Nishimiya and Ishida but I do understand as this movie focus more on social issues and about two-person healing towards each other. 


4. The Anthem Of The Heart (2017)

The Anthem Of The Heart (2017) Movie Review

Naruse has her voice magically taken away since she was a kid so she can't hurt anyone with her words until her life is changed by music and friendship. And also, it just an active imagination of a tortured soul so I think every parent needs to see this. This movie teaches us that words could be either good or bad because it is how we say and portray them matters the most. Some people don't realize that words sometimes can be very painful. 

The plot is not too exciting for me but they end the movie perfectly well. I'm satisfied with the person who they all ended up with hehe. The film blends together a lot of emotions and there are some scenes that made my tear goes down. 


5. Kimi No Na Wa: Your Name (2016)

Kimi No Na Wa (2016) Movie Review

Two teenagers share a magical connection upon realizing they are occasionally swapping bodies. But thing becomes even more complicated when both decided to meet each other in person. I found it sweet how they wake up every morning and interacting with their family and friends. When the twist hits you, it's a priceless experience you will ever undergo in a film. 

It does a good job of transitioning the movie from light comedy to a deep melodramatic romance. Falling in love with someone without meeting each other in person but living in that person's body along with discovering their whole life. It will leave you in awestruck and makes you always wondering what's next.  

The moment I finish watching this movie, I immediately realized that this movie is just special and truly a glorious masterpiece. It is a beautiful piece of work and art with the best animation effects ever that it is so much to put on an anime film and deserves every bit of praise.


6. Wolf Children (2012)

Wolf Children (2012) Movie Review

Hana, a teen girl marries a wolfman and raises her two kids alone after her husband dies in an accident while hunting for food for their children. It is a heartwarming and deeply touching story about the struggles of being a single mother in an unforgiving world raising abnormal children. The young mother brings her kids to the countryside to keep her children's traits hidden from society and have an adventurous life in the woods and at school. So there will be freedom for the kids to be whatever they want.

Both her kids inherit their father's ability to transform into a wolf but both Yuki and Ame have different personalities. I cried so badly when Hana's children have finally made their choice for their life path and ended up being what they want. I learn how a mother willingly sacrifices many things for their children to grow up and succeed until one day the kids will leave her to continue living their own life. 


7. Princess Mononoke (1997)

Princess Mononoke (1997) Movie Review

It's wondrous that this movie has existed even before I was born but still being relevant even after 20 years. Princess Mononoke is about war tale between humans, animals, and gods when their harmony begins to crumble. The young Ashitaka leaves his village to seeks a cure for his fatal curse. On his way to find the cure, he encounters San, the wild young female who was raised by wolves in the woods. As well as Lady Eboshi, the leader of Irontown has started the war on the forest surrounding her urge to continue building for the goods of her people, she attempts to totally destroy the forest spirit (nature).

During his travels, Ashitaka discovers the human truth as he sees humans ruining the earth for their privileges while bringing down the rage of wolf god Moro and his human associate, Princess Mononoke. In this film, I learn how human greeds can bring up the critical complexity of balance in our environment. If we continue to flash our pious forest to the ground, what flowers will be remained for us and our children?

22 March 2020

Tips Mudah Bulu Mata Panjang dan Lebat

Kenapa semua orang sibuk nak panjangkan bulu mata ni? Rasa tak cukup lagi panjang, ditambahnya lagi dengan eyelash extension. Ada yang paling tak masuk akal dia pilih eyelash extension yang dah serupa macam bulu penyapu tebal dan panjangnya.

No no no.

Bagi aku kalau setakat untuk dandanan harian cukup lah bulu mata tu nampak 'wujud' dekat mata kita kan? Ni tak, dah lah mata sepet, bulu mata pulak kontot. Kalau pakai mascara, leceh nak kena cuci pula. Kalau pakai eyelash extension lagi lah, kena buang gam bulu mata tu betul-betul baru bersih dan boleh dibawa solat.

Tips Mudah Bulu Mata Panjang dan Lebat

Sebab tu kita sebenarnya ada petua atau tips atauuuuu cara mudah nak panjangkan bulu mata tanpa sebarang extension. Dalam bahasa mudah, ini tips panjangkan bulu mata dan lebat untuk orang pemalas.

Dah tak perlu pakai mascara tebal-tebal untuk nampak lebih menawan. Mungkin akan mengambil masa sedikit tapi okay lah daripada nak kena letak extra effort hari-hari semata-mata nak bagi nampak kewujudan bulu mata kita sebab proses nak mencuci nya tu agak leceh dan sangat tak praktikal untuk orang pemalas macam aku hahaha.

So, antara tips yang paling popular orang banyak share adalah dengan menyapu vaseline pada bulu mata. Kenapa vaseline boleh panjangkan bulu mata? Sebab produk yang berasaskan 'petroleum jelly' boleh merangsang pertumbuhan bulu mata.

Cara nak apply vaseline pada bulu mata adalah dengan menggunakan apa-apa berus mascara terpakai yang dah dibersihkan dan apply pada bulu mata macam apply mascara setiap kali sebelum tidur. Tapi kalau tak ada berus mascara boleh je pakai cotton bud atau pun pakai jari.

Cumanya kalau pakai jari tu akan jadi agak comot sedikit lah. Aku selalu pakai jari je dulu sebab aku suka letak banyak-banyak setiap kali sebelum tidur sampai aku dah tak boleh nak buka mata esok paginya hahahaha (jangan tiru aku).

Bila tahap kebijakan aku dah tinggi sikit, aku try pula tips lain.

Sebab bagi aku macam leceh juga nak apply vaseline pada bulu mata hari-hari sebelum tidur. Sebab tekstur vaseline tu kan agak bold so dia macam agak berat sikit pada mata sebab tu orang biasa pakai sebelum tidur je. Tapi kalau sebelum tidur tu dah tak sempat nak buat-buat apa-apa dah terpengsan dulu macam mana kan?

So aku pun beli lah eye lash serum.

Tips Mudah Bulu Mata Panjang dan Lebat

Aku terjumpa benda magic ni masa tengah window shopping dekat website Althea. Tak silap aku ada dua brand eye lash serum yang ada dijual di website Althea waktu tu and aku beli brand Etude House ni sebab dia lagi murah. Disebabkan ini first time aku pakai eye lash serum, aku pilih lah yang lagi murah dulu sbeab nak try hahaha.

Aku pun apply lah eye lash serum ni hari-hari. Rupanya menjadi juga weh! Dia punya kesan bagi aku sama je macam pakai vaseline tapi yang bestnya, serum ini bukan setakat boleh pakai sebelum tidur je, nak pakai sepanjang masa dalam sehari pun boleh. Aku actually jarang nak pakai mascara kalau keluar berjalan ke pergi kerja ke sebab bagi aku leceh nak kena cuci bila nak solat nanti (sebab aku jarang pakai makeup sangat bila keluar).

So bila dah ada eye lash serum ni, sepanjang masa aku boleh apply kat bulu mata sebab dia kan macam serum je tak perlu nak kena cuci. Yang pemalas macam aku sangatlah sesuai gunakan cara ini. Sebelum pergi kerja aku pakai, tengah lunch break aku pakai, lepas habis solat aku pakai, sebelum tidur aku pakai. Dia dah ada berus mascara tu kan so serum tu boleh apply dengan sangat senang pada bulu mata bila-bila masa je kau nak.

Tips Mudah Bulu Mata Panjang dan Lebat

Benda ni dah jadi antara benda wajib dalam hand bag kalau pergi ke mana-mana. Nak bulu mata panjang naturally kena lah konsisten. Aku ni mata jenis bulat tu kalau aku termenung orang pun seram tengok biji mata aku macam nak tersembul keluar hahaha. Bulu mata pula kontot alahai. At least bulu mata dah panjang sikit boleh lah nampak balance sikit mata aku ni. And kurang seram. Kot.

Anyways, ada je lagi tips lain yang kita boleh guna untuk panjangkan dan lebatkan bulu mata. Contohnya macam sapu bulu mata dengan natural oil macam minyak zaitun, tekap mata dengan uncang teh hijau sepanjang malam waktu tidur, sikat bulu mata dengan kerap, sapu vitamin E yang macam cosmoderm punya toning lotion tu, makan biotin lah.

Tapi aku sure tak ada siapa yang akan rajin nak buat hari-hari termasuk aku ahahaha.

Bagi aku cara paling senang dan mudah adalah dengan menggunakan vaseline sebab produk sangat mudah didapati beli di drug store dalam RM5 je atau pun beli je eye lash serum harga tak sampai RM20 boleh tahan lama. Eye lash serum boleh try cari kat any online beauty store macam Althea ke, Hermo ke, Sephora ke, inshaAllah ada hehe.

Selamat mencuba!


*Disclaimer : Bukan sponsored post. Review ditulis berdasarkan pengalaman penulis blog sendiri.

19 March 2020

List of Movies Recommendation and Review 1.0

Hai!

Okay dah alang-alang kita semua kena kuarantin duduk kat rumah ni, antara aktiviti yang boleh kita buat kat rumah selain baca buku, tingkatkan amal ibadat, dengar podcast, dan sebagainya adalah dengan menonton movie ehek. For sure we will need some entertainment jugak kan? Bawah ni aku list out some movies yang aku pernah tengok sebelum ni with some reviews on behalf of my own. Genre ada bercampur-campur sikit sebab aku malas nak sort hahaha.

So, let's #QuarantineAndChill :D


1) Dunkirk (2017)

At first aku nak tengok movie ni sebab ada Harry Style je hahaha. Tapi dia bukan hero dalam cerita ni la but still one of the main characters. This movie is about historical war film. Cerita perang-perang anak muda zaman dulu. Waktu perang dunia kedua, tentera-tentera dari 3 empayar cuba nak berpindah dari bandar Dunkirk masa diorang tengah perang dengan Jerman. So within that time diorang try nak pindah tu, movie ni cerita pasal apa yang jadi sekian sekian.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 6/10

2) Stronger (2017)

Movie ni cerita pasal seorang lelaki yang hilang dua-dua kaki masa letupan bomb di Boston Marathon April 2013 and actually movie ni based on REAL story. Lelaki ni dengan girlfriend dia (now she's his wife) are really exist in real life and kisah diorang dijadikan as movie ni adalah sebagai inspiration untuk orang lain. On how he counter his life sejak hilang dua-dua kaki sambil tolong polis identify suspek yang menyebabkan letupan bom tu, hubungan dia dengan girlfriend dia, macam mana family dia support dia dari A-Z dan sebagainya. Sedih lah juga movie ni but people around him and his own spirit sangat sangat inspired. Kalau kita tiba-tiba hilang dua kaki mesti kita pun macam nak give up our life kan?

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 9/10

3) Leatherface (2017)

Kalau korang jenis yang geli tengok darah-darah, bunuh-bunuh orang ni better korang avoid this movie la sebab movie ni a bit disturbing sikit haha. Pasal seorang budak lelaki yang dibesarkan untuk menjadi seorang pembunuh. Budak lelaki ni macam ada masalah 'muka tak siap' time dia lahir so dia pakai mask dari kulit-kulit orang yang diorang pernah bunuh sebelum ni dan dia dibesarkan dalam sebuah keluarga yang ada masalah mental sikit andddd diorang jenis hidup tak bercampur dengan orang sangat. Diorang tak ada belas kasihan pada stranger, but when it comes to their own family diorang sangat protective to each other. Aku ada terbaca yang movie ni pun based on real story di mana dulu ada satu bandar ni ramai penduduk tiba-tiba hilang setiap hari rupanya pembunuh misteri ni dah bunuh diorang semua.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 7/10

4) What Lies Beneath (2000)

Thriller movie tentang sepasang suami isteri yang baru pindah ke rumah lama suaminya. Isteri dia mengalami gangguan supernatural selama mereka tinggal kat situ. Then when she discovered pasal semua supernatural event yang jadi kat rumah diorang tu, akhirnya dia TER tau rahsia besar pasal suami dia sebelum ni. Rupanya lelaki dia ada tipu dia something before this haa.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 8/10

5) The Princess Switch (2018)

Movie ni best! Sesuai untuk orang yang suka berangan tiba-tiba satu hari nanti dia jadi princess and then kahwin dengan putera raja macam aku ahahaha. Dua orang perempuan yang muka sama ni terserempak and diorang swap life diorang untuk beberapa hari sebab princess tu bosan hidup jadi princess je. Tiba-tiba pasangan diorang pun dah bertukar antara satu sama lain time diorang swap life tu sebab yelah dah jodoh kan nak buat macam mana ahahaha.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 8/10

6) Freaks (2018)

Mengisahkan seorang budak perempuan yang dikurung ayah dia dalam rumah sejak dia lahir. Tapi ada sebab yang tak ada siapa boleh brain kenapa ayah dia sorok dia dari dunia luar selama ni. Semua consequences yang aku expect dari awal movie semua salah ahahaha. Aku ingat ayah dia psycho ke apa tapi ha kome tengok ler sendiri.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 8/10

7) Exam (2009)

Sumpah mindblown gila movie ni. 8 orang calon peperiksaan masuk dewan yang agak scary (sebab tertutup gila) untuk amik exam last stage before diorang dapat job offer dekat company tu. Setiap calon diberi sehelai kertas dan pensel tapi yang tak boleh blahnya kertas tu KOSONG hahahaha. Dalam masa 80 minit diorang kena jawab satu soalan exam tu tapi masalahnya soalan tu tak ada pun so diorang kena cari apa soalan tu. Problem solving jugak la time tengok movie ni. Kena bijak sikit ahaha.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 9/10

8) Little Women (2019)

One of the classic movie yang aku tak akan bosan kalau tengok ulang-ulang. Kisah hidup tentang 4 orang adik-beradik perempuan, gaduh, sayang, rampas boyfriend kakak sendiri, handle family financial problem, sedih time adik sendiri nak kahwin, lepas tu kena hadap pulak adik bongsu nya sakit, sumpah best. Sebab banyak benda baik kita boleh belajar from this 'little women'. Benci mana, marah mana pun dengan adik-beradik sendiri, kita tetap sayang sebab dah darah daging sendiri kan. At the end, kita mesti nak tengok orang yang kita sayang happy. Diorang berempat ni cute betul. Plus, ada emma watson dalam movie ni hehe.

https://messarah.blogspot.com/
Rate : 10/10

9) Non-Stop (2014)

Cerita tentang seorang air marshal yang diugut waktu dia tengah iring passengers dia naik international flight. Setiap 20 minit akan ada seorang penumpang dalam pesawat tu yang akan mati if dia tak transfer money as financial demand yang pengugut tu minta. So air marshal ni cari orang yang ugut dia tu dalam flight sebelum ada penumpang lain yang terbunuh. Stress gila jadi dia ni ahahah. Tapi ending so so je but story okay.

https://messarah.blogspot.com/
8/10

10) The Dude In Me (2019)

Sorry lah tersesat satu movie korea kat sini tapi sumpah movie ni best and kelakar gila! Dua orang lelaki ni tertukar badan lepas satu accident kat tengah jalan raya ni and the things happen sepanjang badan diorang bertukar tu sumpah kelakar and sedih sikit sikit hehe. Kira actually badan diorang tertukar ni ada hikmah la. Sorang lelaki highschool ni jenis noob gila selalu kena buli kat sekolah, sorang lagi ni lelaki yang dalam 40-an tapi gangster gila. Bayangkan hidup diorang bertukar 360 darjah time bertukar badan ni sebab both attitude lain gila hahaha. Sorang gangster, sorang budak noob.

https://messarah.blogspot.com/
10/10

Ok la 10 dulu ye. Next aku sambung list movies lain hehe.

8 March 2020

Tips Kulit Glowing & Kurang Kusam Paling Mudah dan Berkesan (My Own Experience)

Siapa je yang tak stress kalau hari-hari asyik hadap masalah kulit yang sama je. Even dah macam-macam steps skincare routine kita follow pun, still not much improvement. Yelah nak istiqamah dan konsisten dengan skincare routine yang sama setiap hari ni bukannya senang.

Ada hari yang tiba-tiba kita penat gila nak mampus, setakat cuci muka je la mampu. Yang lain terpaksa tinggal sebab dah penat sangat. Pakai clay mask la, apply essence la, urut muka dengan roller la, tepek dengan sheet mask la. All of that needs a lot of time and hard works. 

Nak jaga muka memang perlukan banyak tenaga dan kena berkorban sikit. Kita faham semua orang ada masalah kulit sendiri. Even yang paling flawless pun sometimes akan melalui fasa-fasa midlife crisis bila pimple singgah bawa bala tentera depa. Kadang-kadang faktor seperti kurang tidur, pemakanan yang tak teratur, dan stress dengan tempat kerja atau masalah hidup pun boleh contribute to any masalah kulit. Especially kulit kusam (is a nightmare).

messarah.blogspot.com

Semua orang mesti nak kulit yang sihat dan cantik. Dan kalau boleh of course lah kita nak yang effortlessly cantik. Means that we do not need a lot of works to achieve that. Bukanlah maksudnya kita nak cantik, tapi malas nak put an effort tapi kalau dah ada step yang paling senang, why bother nak menyusahkan diri lagi? Kita bukan malas, tapi kita bijak hehe. 

Lagi-lagi jenis yang jadual harian sentiasa padat, a lot of things going around dalam kepala sampai lupa nak lunch, students yang class packed gila dari pagi sampai malam dengan assignments and work projects keliling pinggang, dan sebagainya. Orang yang macam ni biasanya masa dia agak terhad untuk dia fokus jaga skincare routine. 

I pun jenis 'malas' nak jaga muka sebab I selalu tak ada masa. But still berangan nak kulit sihat cantik hahaha. Tapi kalau dah work culture I yang tak mengizinkan, I terpaksa lah cari jalan 'pintas' untuk jaga muka supaya at least muka I tak jadi macam zombie kampung pisang. 

So kebetulan last year I ada received a whole set from this one brand to try out their products and tulis review dekat blog. Diorang briefly introduce themselves as ORGANIC & NATURAL products blablabla and this is a local brand, owner dia from negeri sembilan. My first impression bila dengar pasal any local brand ni biasanya low-low je and tak expect tinggi sangat pun.

messarah.blogspot.com

Disebabkan I kena bagi honest review and I pun dah fed up dengan current skincare I masa tu, so I stop semua products yang I guna waktu tu and change to these. I personally first start try to konsisten dengan dia punya cleanser je masa tu sebab I macam teruja first time jumpa cleanser jenis powder haha. Disebabkan kulit I jenis berminyak, so I received cleanser powder jenis Bacca Bliss. 

messarah.blogspot.com

First time apply kat muka je I dah macam wow gila! Sebab texture dia ala-ala scrub tapi dia still mild and gentle. Cleanser powder ni kena tuang kat tapak tangan and campurkan beberapa titis air. Then gaul-gaul sikit sampai dia jadi paste lembut macam kat bawah ni then sapu kat muka gosok-gosok macam kita guna cleanser biasa tu.

messarah.blogspot.com

So since the first month I received products ni, I memang hari-hari cuci muka guna serbuk ni JE. Pagi dan malam. Cleanser ni memang tak berbuih sebab dia serbuk organic and contain no harmful chemicals. I rasa kulit memang makin cerah and tak kusam macam selalu. Kulit pun dah kurang berminyak.

Every time I cuci muka guna cleanser ni memang kulit rasa bersih gila sebab dia memang sental kulit kau habis. Semua sel-sel kulit kulit mati habis dia tanggalkan dari kulit muka sebab tu muka boleh makin cerah. Lagi satu, kulit I actually banyak parut jerawat sebab pernah breakout teruk time study dulu and parut-parut tu pun banyak yang dah pudar.

TAPI! Cleanser ni BUKAN scrub tau. Kalau scrub tu biasanya kita kena pakai at least seminggu sekali je sebab scrub teksture dia memang agak kasar and boleh break moisture barrier kulit kita if guna hari-hari. But this cleansing powder, tak.

Cleanser ni orang panggil dia "Mild Exfoliator". You boleh guna hari-hari sebab dia tak akan mengeringkan kulit even tekstur dia ala-ala scrub tapi dia lebih kepada jenis paste lembut gitu sebab cleanser ni dia ada ingredients yang dipanggil COLLOIDAL OATMEAL dan FLAXSEED MEAL yang membantu melembapkan kulit. Bagi I, cleanser ni macam 3-in-1 tau. Sebab dia boleh jadi cleanser, mild exfoliator, dan juga face mask.

I selalu guna cleanser ni awal-awal time mandi, pastu gosok gently pada kulit muka dalam 2-3 minit and then biar. Pastu sambung sabun badan ke apa. Lastttt sekali baru bilas muka sebab I saje biar dia bertenggek lama sikit kat muka sebab nak jadikan as mask. Ingredients dia mahal kot sebab tu I biar dekat kulit lama sikit sebab nak absorbs dia punya natural and organic benefits haha. It is 100% natural and 56% organic ingredients tau.

messarah.blogspot.com

Orgga Cleansing Powder ni bukan sahaja boleh mencuci muka, tapi ia juga menanggalkan sel-sel kulit mati TANPA mengeringkan kulit, dan pada masa yang sama juga dia boleh merawat kulit dengan ingredients semula jadi dan berasaskan tumbuh-tumbuhan yang terpilih dan berkualiti.

And now, I memang dah fall in love gila dengan cleanser orgga ni. Sebab bukan senang nak jumpa local products yang represent natural and organic ingredients yang premium pada harga yang sangat affordable. Cleanser yang I received tu bottle dia 50g boleh tahan lebih dari sebulan. Since dah pakai cleansing powder orgga ni, I dah tak guna any scrub and do any other skincare routine lain sangat sebab I memang tak sempat but still manages to elak muka jadi macam zombie with just only this cleanser.

But sometimes kalau sempat dan rajin, I guna juga products Orgga yang lain. Macam beauty oil I akan sebelum tidur, face mist I akan spray pada brush makeup supaya effect foundation boleh jadi lebih glowing. But if I pakai cleanser dia je pun, for me dah better for my skin sebab I memang jenis manusia yang busy nokharom.

My other beauty squads pun bila first time guna orgga cleansing powder ni terus tak pandang cleanser lain haha. Nah silalah tenung skin diorang lama-lama. So much improvements within short term. I pakai seminggu je dah boleh nampak kesan kulit makin kurang kusam and parut jerawat makin pudar.

messarah.blogspot.com

messarah.blogspot.com

messarah.blogspot.com

Lelaki pun boleh guna!

messarah.blogspot.com

And yes! Parut yang ada kat muka pun boleh pudar <3

messarah.blogspot.com

If korang teringin nak try cleanser ni, boleh contact I tau. Sebab kita ada trial size which is 20g (kiri) and standard size yang 50g (kanan). Kalau nak try for 2-3 weeks dulu boleh je grab yang trial size dulu. But if nak grab yang standard size terus pun boleh which is lagi jimat sebab boleh tahan almost 2 months.

messarah.blogspot.com

Gambar kat atas ni I ambik sebab nak tunjuk kat korang la beza trial and standard size sebab I saje beli dua-dua size sebab nak experience guna mana lagi jimat. And for me of course lah standard size sebab I memang pengguna tegar cleansing powder ni so buat apa nak beli yang trial kan haha. But ada juga beauty squad yang still guna trial sebab kadang nak bawak travel senang sebab bottle dia lebih compact and kurus hehe. 

And one more thing! Orgga Cleansing Powder ni actually ada DUA jenis. Bacca Bliss and French Rose.

messarah.blogspot.com

French Rose ni ingredients dia lebih sesuai untuk yang jenis kulit muka kering dan matang. Kulit matang ni biasanya orang-orang yang dah berumur yang ada masalah jeragat tebal, kulit kendur dan tak bermaya, and ada garis halus dan kedutan pada muka.

Bacca Bliss ni pula lebih sesuai untuk kulit yang jenis berminyak dan berjerawat. Actually tekstur bacca bliss ni lebih halus dari french rose.

I dah try kedua-duanya even though I patutnya lagi sesuai pakai Bacca Bliss sebab kulit I jenis berminyak. Tapi I nak try jugak dua-dua sebab saje nak rasa apa beza dia haha. For me, I lagi suka French Rose la so far sebab bau dia wangi (sebab ada rose) and yes tekstur dia memang lagi pekat dari Bacca Bliss. But to be honest, both are non-comparable la. I suka dua-dua!

So kesimpulannya, dua-dua jenis I suka dan pakai hahaha. If korang pun nak try cleanser ni, beli dengan I okay hehe. Sebab I sentiasa bagi FREE POSTAGE for purchase lebih RM50 ke seluruh malaysia. Postage pun lajuuu je 2-3 days dah boleh sampai depan pintu.

If nak tanya I macam-macam pasal skin problem pun boleh. Jangan lupa follow instagram I sekali tau hihi 


For purchase contact, click this whatsapp link : wasap.my/60176884729 (sarah)

Thank you for reading!