23 June 2019

College Life - Regret or Not? [PART 2]

College Life - Regret or Not? [PART 1]

............................................................................................................................

back when it's 25 may 2019.
at taman perumahan gong badak.
at 2.30 pm.

baru selesai packing barang.
kemas rumah sikit-sikit sebab aku balik paling awal dalam rumah tu.
housemates lain semua pergi dobi lepas kitorang habis last paper and last ambil gambar dengan semua classmates pagi tadi.
so that i spare little time for myself at home, preparing myself ready to go to my 'real home'.
flight petang tu pukul 6.30 petang.

then, aku solat zohor.
suddenly habis solat, when i'm still on the sejadah, i feel something.
i feel something mixed up. something about my overall 2 years here.
tiba-tiba air mata dah bergenang.
but i can't hold them back.
finally, i cry for something i've been waiting for but there's also fears.
nangis yang paling puas sepanjang aku kat terengganu.
i sobbed like a child. nasib baik takde orang kat rumah haha.
i feel deep sorrow, i feel the pain, sometimes excited, happy, and grateful.
all of them are mixed up in a soul.

Tuhan bagi aku pengalaman hidup 2 tahun yang sangat bermakna yang aku takkan dapat kat tempat lain, dan semua tu akan berakhir dalam masa beberapa jam je lagi :'(

yang pada mulanya aku paling takut nak tempuh, but now it's already 2 years. satu-satu kenangan tiba-tiba muncul dalam kepala dari awal aku mula-mula sampai ke terengganu untuk register diploma kat unisza, sampailah aku dah nak habis last semester. i remember most the day when i feel regret sebab accept offer belajar kat unisza sebab aku tak ready nak sambung belajar and for some other reasons. but the fact is Tuhan Maha Tahu yang aku sebenarnya dah completely ready waktu tu :')

i also remember the day i enrolled into the hostel. masa tu bulan ramadhan. 'rezeki' aku pula masa tu dapat hostel tingkat 5, blok without lift tsk tsk. my family and i turun naik tingkat 5 angkut barang berat-berat guna tangga time tengah puasa masa tu tsk tsk tsk tsk tsk. dude, i'm so blessed with my family.

i also remember the first time i hangout with my absolute stranger housemates which already be my best friends until now. i remember how awkward i am when first time i go to class with stranger faces around me. i remember how noob i am about the university at first. i also hating myself for missing the bus trip during terawih, ALONE from the masjid unisza to my hostel during my first-year, jeezzz that so sad (tsk tsk).

i also remember the time when i have to move into a new house during my second year because everyone get kicked from the hostel that time and i ever experienced it TWO TIMES because the first house was not a good fit for me. later, i will blog about tips to get a good house/room to rent and how to know if the property owner is not an ass haha.

i also remember when my friends scold me just because i took grab to a 1km-distance class haha. we are 5 in total, live in the same block in the first year. every day we wait for each other in a hut before we walk together to the class. tapi kadang-kadang (read: selalunya lah) kitorang siap lambat, lepas tu nak ke kelas paling hujung dunia kat blok akademik tu, so aku lagi rela naik grab and sampai class lambat daripada terpaksa jalan kaki penat-penat tapi sampai class lambat jugok. i am me. lol.

i also remember all the long journey trips from terengganu i've made with some different friends and seniors.

College Life - Regret or Not? [PART 2]
my first ever trip to kuantan during my first year for a hackathon under bahtera event 2018. i'm so blessed meeting all those amazing people there with their great big ideas.

College Life - Regret or Not? [PART 2]
going to uitm shah alam for the asean virtual business plan competition and workshop. it's a good experience even though our proposal was not selected for the final round but the judges said our presentation ideas were totally good :')

College Life - Regret or Not? [PART 2]
hanging around in penang while participating in the revbiz challenge at usm which we'd never expect to win the first place and bring back all the cash prizes haha

College Life - Regret or Not? [PART 2]
with GM Barsov Alexei from Uzbekistan. proudly stressing ourselves at kuantan for international open chess championship while having a bulk of assignments and quizzes around in the final semester. and also got the worst rank haha.

*and many more trips that i choose to keep them in private hehe.

i also remember the day when i feel i want to quit studies because of financial problem. i'm stressing myself thinking how i'm gonna pay my tuition fees that semester. sometimes i'm thinking of preparing myself to repeat the whole semester just because i cannot sit for the final exam because of money. sometimes i hate myself for starving for food when there's no money left. sometimes i work at restaurants near the university and doing some house cleaning to top up my pocket. sometimes i hate my friends just because they have money to eat whatever they want and i'm not. sometimes i'm very surprised that at the end, He helped me in many ways. finally, i'm here now without quitting my studies halfway (yeay hehe).

i planned everything before i came up here because i'm too afraid of the future. but then, Allah's plan is better. i'm still amazed at how He arranges my life accordingly and how He brings together all people that i've met here. i can't believe that those things will end up very soon, just in a few more hours :')

...

so dah puas menangis, aku lipat balik sejadah, lipat telekung. then aku masuk bilik, aku baring atas katil aku (untuk kali terakhir tsk tsk) dengan niat nak qada' tidur SEKEJAP sementara tunggu asar sebab malam tadinya aku tak tidur langsung, sebab excited dah nak last paper haha. bukannya study pun.

but then, aku terlajak tidur sampai pukul 5 petang!!!

itu pun lepas naziera kejut aku and aisyah call. aisyah terkejut time call aku tu sebab aku cakap aku baru bangun tidur padahal dia dah sampai airport dah. lepas tu aku rushing pergi mandi, solat asar, and packing for the very last time. tak sempat nak farewell housemates elok-elok sebab ada yang tido, ada yang mandi, ada yang tengah makan lah. aku pulak busy angkut barang-barang ke luar rumah nak tunggu grab. masa tu aku risau aku tak sempat nak check in bag kat airport je dah lah mahal aku tambah luggage. request grab nak ke airport berpuluh kali baru dapat driver, itu pun uncle tu baru balik bazaar hahaha. aku suruh uncle tu drive laju sikit sebab aku dah terlambat. nasib baik jugaklah airport tu 15 minit je dari rumah. tu pun jalan jammed sikit sebab petang orang baru balik kerja and ramai pergi bazaar.

time dalam grab tu kan, aku rasa sendu gila. dah lah baru bangun tidur lepas asar, lepas tu terus rushing bersiap nak ke airport, sedih aku yang sebelum tidur tadi pun tak habis lagi, lepas tu tak sempat farewell housemates tsk tsk, otak aku macam tak boleh nak process apa yang tengah jadi masa tu. so at the same time aku ter throwback kenangan 2 tahun kat terengganu. kira throwback untuk kali terakhir la sementara grab masih kat terengganu en :')

aku ingat balik muka-muka yang aku kenal sepanjang 2 tahun aku kat sini. every face that i've known had taught me some valuable life lessons. ada yang sebab aku kenal dia, i do certain things until now. some of them has changed me no matter how long they stay. semua datang dari tempat yang berbeza. tapi telah ditakdirkan untuk aku jumpa diorang semua di satu tempat yang sama. i appreciate each of them even though there are some people that i have to say "thank you, next".

i call back all the moments when i get to know them at first. ada yang aku kenal masa orientasi, ada yang aku kenal time tengah otw ke dewan, ada yang aku kenal sebab sama-sama handle program, ada yang aku kenal masa lepak library, ada yang aku kenal masa join tournament, ada yang aku kenal melalui kawan, ada yang aku kenal sebab sama-sama join program kat luar negeri, ada yang aku kenal sebab belajar dalam satu kelas yang sama, dan sebagainya.

aku tertanya-tanya kalau aku masih ada rezeki nak jumpa diorang lagi atau tak di masa yang akan datang. memanglah semua pertemuan boleh dirancang oleh kita sendiri, tapi Dia yang akan tentukan sama ada pertemuan tu akan berlaku atau tak. sedih aku masa masing-masing send farewell messages kat whatsapp. ayat masing-masing semua macam last and forever je jumpa masa tu :(

also, some people that i've known here, already have their name written in my heart.

i mean, my best friends lah.

College Life - Regret or Not? [PART 2]

but there's still someONE. which is also in my heart with the rest of my beloved friends ahahahaha. 

they are all the special people in my soul, that i'm too afraid of losing. i can't bear the loss of someone that i love wholeheartedly after the biggest loss in my life during 2011. i'm too afraid if there is no more meet up or catching session between us. and i love all of them with full of my heart. maybe they don't appreciate me as much as i have for them, but i do not mind. this 'love' exists for what they have done for me, not what i have done for them.

maybe it is my fault for not putting much effort and showing enough love throughout my friendship with them. but to all my best friends that i've ever known during my studies year, i want you to know that you are all along in my mind in everything i do even though you think i do not even care. i will always want the best for you guys. so, all the best with your long-life journey.

...

i wipe my tears. dalam grab tengah tunggu traffic light pun boleh termengalir air mata haha. nasib baik uncle tu tak usyar dari cermin depan kalau tak buat malu je. tapi uncle tu pun sibuk soal siasat aku macam-macam. sebab dia nak hilangkan nervous aku yang takut terlambat nak check-in flight. dia tanya aku semua pasal studies.

dapat jugaklah merasa last lecture-session dalam grab dengan uncle tu. memang takdir lah aku request grab banyak kali tak dapat then pakcik ni accept my request after few minutes and he gives me some good pieces of advice about life while i'm busy sobbing myself at the back because it is my last moment in terengganu. and i know it's hard for me to move on from all these and it would surely take a long time to get myself through them :(


finally, i get myself to check-in all my bags at the very last minute before the gate close. i don't know why but it is my hardest goodbye in my life. aku tak percaya yang aku dah berjaya survive selama 2 tahun kat sini. so many ups and downs. so many people that i get to know. so much money i've spent here. so many memories. so many life lessons. and the best lesson that i've learned is,

"the college has become all about the college experience rather than a college education."

college life isn't so fun, but it's fine. so, if some of you are wondering if i'm still regretting my decision to study here like i thought at the first place, the answer is not :)

unisza, thank you for the best and worst years of life.

..........................................................................................................................................

some of you might say, ''ala diploma je pun. tak rasa lagi life degree 4 tahun.''
for me, 2 years are also a journey even though it is not 4.
and everyone's journey is not the same. as well as the struggles we made.

every ending we made in life is actually a beginning for the next phase of our life.
just keep going & all the best! ;)

19 June 2019

College Life - Regret or Not?

3 years ago,

hala tuju life aku lepas spm entah ke mana. biasalah tu kan time-time anxiety nak menggila teruk dalam diri sendiri sebab rasa tak sabar dah nak habis sekolah, tak sabar dah nak 'bebas' daripada rules sekolah and asrama, teruja nak masuk kolej baru and nak try something new, nak explore dunia luar, dan sebagainya. walaupun aku sedar yang dunia luar akan jauh lebih mencabar.

masa spm aku ambil aliran sains teknikal. pakej addmath, fizik, kimia, and lukisan kejuruteraan (lk). ni pun masa form 4, aku memang dah ditetapkan dalam aliran ni based on result pt3 and result ujian psikometrik aku. aku pun tak tau kenapa. it becomes masalah paling besarlah bagi aku bila tiba waktu aku kena buat pilihan nak sambung course apa lepas spm. bukannya semudah,

"sambung amik engineering lah, apa lagi"
"ko kan minat lukis-lukis ni, amiklah architecture."
"masuk tahfiz je senang, at least kau dah hafal 30 juz sebelum kiamat" -??

sebab aku dah ada mindset yang aku takkan sambung bidang ni kalau aku masuk uni nanti. engineering is a big no for me walaupun mak bapak aku masing-masing engineer. and otak aku bukanlah otak yang rajin sangat nak hadap segala mak nenek yang berkaitan sains. sains tu best je sebenarnya, tapi aku tak suka letak 100% effort untuk study pasal sains sebab aku kurang minat dengan benda-benda yang terlalu saintifik. mula-mula je aku akan teruja dengan kehebatan sains, bila masuk part orang nak explain kat aku lebih mendalam, i would say to them "bye, i've got some work to do" hahaha. subjek kimia aku time spm selalu sangat dapat markah paling corot dalam kelas. fizik apatah lagi. sekolah aku ni tak boleh nak drop-drop subjek sesuka hati. kalau boleh, aku lah orang paling bahagia nak drop fizik dan kimia. tapi tak boleh =,=

aku pernah jugak banyak kali nak tukar masuk kelas akaun sebab aku ni kadang macam minat business jugak tapi aku dah ter fall in love dengan subjek lukisan kejuruteraan sebab aku suka lukis-lukis tu and bagi aku senang nak skor A so that aku rasa sayang nak tukar. lagi pun masa tu macam style je angkut beg lk besar-besar pegang pembaris besar-besar ke hulur-hilir dari asrama ke blok kelas. budak lk pun memang tak ramai so orang yang angkut beg lk ke hulur-hilir ni kira one in a million lah kat sekolah masa tu ahahahaha bongoknyalah aku. 

College Life - Regret or Not?

lepas spm aku macam tak minat nak sambung belajar sebenarnya. and aku ada lah beberapa plan dalam list aku lepas spm. sama ada nak masuk tahfiz (ni paling lama aku fikir siap beristikharah haha), start business, cari kerja, or last choice aku, sambung belajar kat ipta.... lebih kurang macam tu la. tapi yang paling clear aku cakap dekat mak aku sebelum habis spm tu lebih kurang gini;

"ibu, sarah taknak sambung belajar kat uni tau. sarah nak masuk tahfiz je lepas spm ni sebab kiamat dah nak dekat."

hahahahahahahaha. ibu aku pun macam,

'okay. nantilah ibu hantor. tapi macam dah tak betul je otak dia ni. ke aku patut hantar dia ke klinik?'

tbh, ibu memang jenis yang tak paksa anak dia untuk berjaya dalam pelajaran. bukanlah dia tak kisah kalau tengok anaknya tak pandai tapi kalau anak kau memang dah usaha gigih nak dapatkan result yang terbaik, kalau macam tu jugak resultnya, bagi dia, memang itu jelah rezeki anak-anak dia. ibu aku percaya yang setiap orang ada kelebihan masing-masing yang tersendiri sebab tu ibu sentiasa support minat anak-anak dia. dia tak pernah nak halang selagi minat kitorang tu tak salah and realistik. ibu aku cakap, kalau ada rezeki tak ke mana. mana tau Tuhan memang nak buka lorong rezeki kau melalui benda yang kau tiba-tiba terfikir nak buat waktu tu. contohnya, macam hobi kitorang. aku suka blogging, buat kraf, baca buku, main chess, jalan-jalan, kemas rumah hahaha. satu pun dia tak pernah halang aku. syarat dia satu je, jangan abaikan pelajaran walaupun kau memang tak pandai.

[my mother is such a blessing :)]

bila aku cakap kat dia yang aku nak masuk tahfiz lepas spm, dia okay je sebenarnya kalau aku tak masuk u macam anak orang lain. aku ingat lagi last paper spm aku, paper lukisan kejuruteraan. lepas habis angkut semua barang dari asrama ke rumah, in the same week ibu aku terus hantar aku pergi ptfaz (pusat tahfiz fatimah az-zahra).

aku masih mencari jalan hidup sebenarnya masa tu so aku banyak try and error je based on list aku tu walaupun actually aku dah malas nak fikir apa-apa selain masuk tahfiz je sampai syahadah. yelah aku fikir kiamat nak dekat je masa tu.

waktu tu ptfaz ada anjurkan kem selama 3 minggu. tapi boleh pilih nak join yang minggu pertama, kedua, or ketiga. and boleh pilih jugak nak join semiggu, dua minggu, or tiga minggu. disebabkan aku habis paper spm masa minggu pertama, so aku join kem tu masa minggu kedua dan ketiga je. kem ni pun macam bertujuan nak biasakan rutin pelajar ptfaz tu dekat budak-budak luar yang macam teringin nak try masuk situ sebenarnya. tapi mostly peserta lain yang pergi sana tu kena paksa dengan mak hahaha. macam aku, aku cari sendiri kem tu kat internet sebab aku memang nak try. last-last aku homesick pulak kat sana sebab phone aku, ustazah pegang tsk tsk. dengan aku yang masih belum habis move on sebab dah habis senior year dekat kusiss. parok gak ah :')

nak tau satu benda kelakar tak? rupanya ada jugak dua tiga peserta lain yang sama daurah dengan aku kat kem tu pun fikirannya sama macam aku. diorang tak nak sambung belajar kat uni jugak sebab kiamat dah nak dekat hdskhdskhdsk. dosa ke kitorang berfikiran secara tak rasional sebegitu?

at first, ada la jugak niat macam nak terus join daurah kat ptfaz tu mula-mula, tapi pengalaman selama 2 weeks masa kem kat situ dah menyebabkan banyak benda yang mengubah mindset aku. so conclusionnya, aku tak jadi masuk tahfiz.

"ruginya tak masuk tahfiz. dah dipilih oleh Tuhan untuk ke situ, tapi last-last tolak macam tu je?"

do not judge my decision.

then, aku start explore buat business. sumber aku waktu tu semuanya buku, seminar, dan internet. masa tu dah habis sekolah en so banyak lah masa terluang aku lagipun aku takde cari kerja lepas spm. ni pun try and error jugak. nasib baik ibu aku ni jenis supportive walaupun kadang-kadang dia macam, ''yok yooo je anak aku ni,". dia lah yang hantorkan aku pergi seminar, pinjamkan buku investment dia, support modal sikit-sikit hehe. cuma orang yang buat business sendiri-sendiri ni, biasanya tak konsisten lagi-lagi orang yang try-and-error macam aku ni. so growth rate nya agak slow lah. ada yang dah termampus tengah jalan pun ada. bila dah penat dengan inconsistency business aku yang ntah apa nak jadi tu, aku pun saje jelah cari kerja pulak kat kedai-kedai area taman aku, try jadi kuli orang.

aku dapat jadi sales assistant kat sebuah kedai optometrist. atau bahasa kampungnya wakil jualan kedai spek ah. aku pun tak tahu kenapa dia terus terima aku jadi sales assistant diorang masa aku mintak kerja tu padahal aku mintak nak kerja sementara je. tapi diorang nak yang full time. lepas tak sampai sebulan aku kerja baru aku paham kenapa diorang 'terpaksa' terima aku. rupanya.... hehehehehehe takpelah ni aku tak boleh cerita hahaha. yang penting aku resign lepas tak sampai sebulan kerja situ.

aku bukan resign biasa-biasa hantar surat tau, aku lari dari kedai tanpa pengetahuan boss aku then pergi menyorok kedai sebelah. lepas tu aku whatsapp boss aku yang aku dah berhenti kerja then dia reply "takpelah, saya faham." hahahahah. i'm finally freeeeeeeee. aku gi menyorok kedai sebelah sebab kawan aku tengah jaga kedai tu sorang so tu kira tempat paling selamat untuk aku lari masa tu. takpelah pengalaman sebulan aku kerja kat kedai tu, at least tahu sikit-sikit pasal spec sebab aku memang tak pakai spec. so lepas tu aku tunggu tawaran sambung belajo jelah. dah tu je last choice yang tinggal untuk aku.

dulu masa nak apply matrik, semua kena apply ikut aliran masing-masing. means kalau kau aliran sains, boleh apply matrik sains je. aku apply matrik ni pun sebab cikgu suruh je haha. sebab aku memang tak nak sambung sains/engineering. tapi aku boleh apply matrik teknikal je. bila result matrik keluar, aku dapat matrik kat johor. ibu aku pesan, kalau tak dapat upu, accept jelah matrik tu kalau dah tak tau nak buat apa sangat dengan hidup kau tu. aku ga mauuuu :(

masa aku apply upu pun actually otak aku ting-tong habis. tak tau nak ambik course apa, target masuk uni apa semua. sebab aku kan memang tak nak sambung belajar. aku apply upu pun sebab semua orang apply. kang macam pelik pulak kalau orang tanya kenapa tak dapat upu takkan aku nak jawab sebab aku memang tak apply? so aku main hentam je. nama course yang agak-agak macam sedap bunyi nya tu aku masukkan je antara lapan pilihan aku.

dan..... semua course yang aku apply semua course business. takde satu pun yang berkaitan dengan bidang aku masa spm even sikitt. aku bagitau kaunselor sekolah aku yang aku apply semua course yang tak related, dia marah aku. dia kata nanti aku susah nak dapat tawaran sebab aku apply semua course yang tak related langsung. tapi aku tak percaya pun cakap dia. aku anak ibu. aku cuma percaya kalau ada rezeki tak ke mana ehekk.

aku cuma ingat pilihan first aku je, aku apply asasi ekonomi dekat uia. pilihan kedua sampai kelapan semua aku lupa aku apply apa sebab aku yakin betul aku dapat uia tu je. sekali aku dapat pilihan kedua (hdskhdskhdskhdsk). diploma perdagangan antarabangsa kat unisza. gilo. aku tak ingat pulak aku ada apply unisza dulu. so itulah moment first time aku tahu kewujudan unisza kat malaysia ni padahal aku yang apply u tu sendiri . sis pun penin.

aku macam tak excited pun masa result upu tu keluar sebab sambung belajar ni kan last choice aku, paling lastttttt yang memang aku rasa tak nak buat pun sebenarnya dalam hidup aku. lepas tu tak dapat pilihan first pulak tu, tiba-tiba pulak dapat unisza. unisza kat negeri mana pun aku tak tau masa tu. tapi bila dapat tau ada kawan-kawan aku yang tak dapat tawaran upu, diorang terpaksa struggle mohon buat rayuan bagai sebab diorang memang nak sambung belajar, tiba-tiba aku rasa bersalah pulak sebab aku patutnya bersyukur aku dapat something yang orang lain nak sangat waktu tu, walaupun aku taknak... so lepas aku print surat tawaran tu aku pun acah-acah excited pergi bilik ibu nak bagitau yang anak dia ni dapat masuk u. ko tau apa respond mak aku?

"eh, ko nak sambung belajar ke?"

djffdhjghdfsaskdnwjsahdskhdskhdsk

"dah tu, kawan-kawan semua masuk belajar, sarah nak buat apa kat rumah?"

"ntah, ko kata nak masuk tahfiz haritu sebab dah nak kiamat en, tiba-tiba tak jadi pulak."

"takpelah, sarah nak masuk unisza ni. course dia macam okay je."

"suka hati ngko lah. tapi kat terengganu en. tak jauh sangat ke?"

"entahlah bu. jauh kot. sarah accept jelah,"

..............................

entahlah. masa tu aku dah malas and penat nak fikir pasal hidup aku. aku terima je apa yang ada depan mata. dah semua plan aku tak jadi. matrik pulak dapat course yang aku memang tak nak. tinggal unisza ni jelah. diploma. takkan aku nak mereput je kat rumah tak buat apa-apa. so aku accept je tawaran tu walaupun aku macam still 50-50 lagi dengan keputusan hidup aku masa tu. apa nak jadi, jadi lah. aku tak kisah.

so masa hari pendaftaran mahasiwa diploma baru unisza 2017 tu, aku yang dah siap berbaju kurung  dengan segala fail mak nenek kat tangan, dalam kereta otw ke unisza, masa kereta ibu mula-mula masuk pagar unisza tu tiba-tiba badan aku rasa lain macam tau. aku macam orang yang baru sedar dari kena pukau selama ni, tiba-tiba dah masuk pagar unisza. i was like,

'eh kenapa tiba-tiba ada kat unisza ni, seriouslah aku nak study kat sini?! tiba-tiba rasa macam jauh sangat pulak. boleh tak kalau aku tak jadi nak sambung belajar?'

yeah. suddenly i'm rethinking my life decisions at the wrong time. lol.

kalau ikutkan aku berani je nak cakap dekat ibu aku yang aku tak jadi nak masuk unisza masa tu. tapi hasrat aku nak luahkan kata-kata tu masa tu tak kesampaian bila tengok reaction ibu ayah aku yang excited tengok sekeliling unisza, adik-adik aku yang teruja tengok ramai student baru nak daftar and they know yang kakak sulung diorang also one of the lucky person dapat belajar kat situ. aku jadi serba salah pulak nak cakap.

sebab diorang lagi excited daripada aku.

then, i persuaded myself;

'takpe sarah, kau dah terlambat nak patah balik pun. dari selangor mak kau drive semalam nak hantar kau daftar diploma kat terengganu ni ko ingat kali ni mak kau nak jadi supportive mother ke kalau kau mintak nak patah balik tiba-tiba? jangan harap sis. kau hadaplah life kau next 2 years kat terengganu ni sorang-sorang. sokay, 2 tahun tu kejap ke. siapa suruh kau accept belajo jauh-jauh ni kan dah menyesal.'

kepahitan hidup yang terpaksa ditelan waktu tu tsk tsk.

ye, aku menyesal. menyesal sebab aku cakap dengan ibu yang aku nak accept belajar kat unisza.  dah lah jauh, kadang rasa macam lama 2 tahun tu, takde kawan yang satu sekolah pulak tu, semua aku tak kenal langsung.

tapi orang kata, you should not give up first. yelah, aku menyesal sebab aku buat keputusan tu. but, i just keep going. masa tu aku tak tau apa yang bakal jadi for the next 2 years. aku tak tau siapa yang aku akan jumpa and kenal. aku tak tau apa yang aku akan buat lepas tu dan apa yang aku patut buat. apa nak jadi, lantaklah. so i collect back all my shattered strength to start a new journey here, in unisza.

College Life - Regret or Not?

to be continued... 

College Life - Regret or Not? [PART 2]

13 June 2019

Aladdin 2019 Movie Review

hi!

actually at first aku tak excited sangat pun nak tengok movie ni. aku layan lagu dia je yang zayn dengan zhavia nyanyi tu. tapi aku tengok review dari orang lain ramai kata best gila so aku pun macam ter excited pulak tiba-tiba. hero dia pun takdelah hensem mana sebab tu aku tak excited sangat mula-mula tu ahahahahaha.

Aladdin 2019 Movie Review

ni sinopsis from google;

aladdin is a lovable street urchin who meets princess jasmine, the beautiful daughter of the sultan of agrabah. while visiting her exotic place, aladdin stumbles upon a magic oil lamp that unleashes a powerful, wisecracking, larger-than-life genie. as aladdin and the genie start to become friends, they must soon embark on a dangerous mission to stop the evil sorcerer jafar from overthrowing young jasmine's kingdom.


tbh, ni je satu-satunya cerita disney yang aku tak pernah layan seumur hidup aku. aku tak pernah tengok yang versi cartoon punya so aku tak sure jalan cerita asalnya macam mana. aku rasa sama je kot. tapi yang adaptation movie ni sumpah best gila! mula-mula macam bosan sikit sebab banyak scene menyanyi je sebab ni memang musical movie pun lol, nasib baik suara sedap haha. bila start scene yang jin (will smith) tu keluar dari magic oil lamp tu best gila. scene sebelum tu best lah jugak sebenarnya sebab monkey (abu) aladdin tu cute gila. tapi bila start part genie (jin) keluar tu lagi best.

orang kata mena massoud (aladdin) ni muka and karakter dia memang sebijik macam aladdin yang version kartun tu tapi aku ada baca certain comment kat mv a whole new world, ramai kata gaya zayn macam lagi sesuai jadi aladdin dari mena massoud. agaklah sikit haha. watak aladdin ni walaupun dilabel sebagai sampah jalanan sebab terpaksa mencuri untuk teruskan hidup, aladdin ni baik sangat, lepas tu sweet hehehehe.

princess jasmine pula dilakonkan oleh naomi scott. memang ada aura disney princess tu kat dia. aku paling suka time scene dia nyanyi lagu speechless. aku suka watak puteri jasmine ni. tak cringey sangat macam watak disney princess yang lain hekhek. watak dia lebih tegas, a strong princesss, seorang yang sangat ambitious nak jadi sultan and dia bukan seorang perempuan yang pandang harta lelaki. fyi, naomi scott ni pun berlakon dalam power rangers 2017 tau jadi watak kimberly hunt haha so memang sesuai lah watak nya pun.

paling last, watak genie (jin dalam magic oil lamp) oleh will smith. trust me, watak genie lagi menonjol daripada aladdin yang sepatutnya jadi hero movie ni sebenarnya. memang sesuai sangat watak genie ni dengan will smith and ada satu scene dalam istana tu serious aku tak boleh stop gelak sambil tepuk-tepuk seat kosong kat sebelah. cina sebelah pun macam risau tengok aku gelak tak behave teruks haha.

Aladdin 2019 Movie Review

movie ni sebenarnya ada banyak nilai-nilai murni yang kita boleh ambil iktibar. seorang puteri yang ambitious and tetap dengan pendirian diri sendiri, seorang lelaki yang lebih mementingkan kekayaan hati berbanding kekayaan harta dan sayangkan kawan lebih dari segalanya, watak genie yang walaupun dia jin tapi dia jin yang sangat baik dan suka tolong orang. ni kalau aku isi buku nilam bahagian nilai-nilai murni ni comfirm penuh hahaha. overall, movie ni sesuai sangat untuk kids, comfirm diorang enjoy kecuali ada beberapa kiss scene tu get ready lah tutup mata anak-anak haha.

overall rating, 9/10 :)

28 May 2019

New Althea Korea A'Bloom Collection

Hey guys!

Recently, I received another surprise box from Althea Korea but it was my final exam week so it's a little bit rush for me to blog about this new brand under Althea Exclusives. It's been a while since I didn't update my blog post for almost 2+ months hehe, so here we go.

New Althea Korea A'Bloom Collection

It's no surprise that Althea will always continue to produce new products that promise to bring the joy to our beauty routine, especially to suit the modern urbanite and each of them would be super cute! A'Bloom is a new in-house brand under Althea Exclusives and has been officially launched on Althea's website since 23rd of April and they got a huge crazy of support from the fans as the website got crashed down for few days after the product launch. And they have their products sold out after I can really check out my orders :')

But, now it's not a problem at all since they have restocked back all the A'Bloom products on their website and I already made 2 orders for after Raya hehe. So, today I'm gonna introduce all the A'Bloom products that I've received last month. 


FRUIT MASKS PACK

New Althea Korea A'Bloom Collection

There are 4 variants for A'Bloom fruit masks pack. These include watermelon, avocado, lemon-lime, and peach. Each of them provides a custom care solution for every skin type. I don't know why but I'm also one of Althea fans that got crazy when received all these fruit masks packs. They are all super cute and all the variants come with the rich of fruit essence. Plus, these masks are super cheap compared to other sheet masks so I can always buy more A'Bloom sheet masks as my stocks.

New Althea Korea A'Bloom Collection

The brightening lemon lime mask sheet clarifies and brightens dull skin to unveil the natural glow from within. It contains a double dose of vitamin C from lemon and lime extracts to banish the dark spots and also green tea to boost skin brightening while calming. This sparkle-me-bright focuses on brightening and it's great for combination skin. 

The anti-blemish peach mask sheet purifies and soothes the irritated and sensitive skin. It infused with peach extracts and tea tree oil to regulate oil, purifying the skin for smooth skin, and also balancing the moisture of the skin. This ac-me-peach focuses on oil-cut and very convenient for the oily-skin type of person.

New Althea Korea A'Bloom Collection

The moisturizing watermelon mask sheet contains a punch of hydration and moisturization for waterful skin that lasts long. It is a delicious drink for skin with watermelon extract and some added lavender to calm the dry and chapped skin. Water-me-long focuses on skin hydration and provides nutrition to the skin at the same. Therefore, this type of fruit masks pack is very suitable for combination skin since it also offers oil-cut and brightening.

Lastly, the nourishing avocado mask sheet is rich in antioxidants and this nourishing mask is infused with avocado extracts to protect the skin from harmful environmental factors and prevent wrinkles. This is my all-time favorite fruit mask from A'Bloom as it's also packed with vitamin E as a strong antioxidant to improve the skin elasticity. Avo-cuddle-me focuses to offer nutrition to the skin and hydrating at the same time! 

All these sheet masks are made out of 100% natural eco-friendly fabric to effectively deliver the efficacy of the rich fruit essence to the skin. Spend some time for at least 10-20 minutes with fruit masks pack for healthier and glowing skin is a great idea for a weekly me-time hehe. 


BHA BLACKHEAD BLASTER

New Althea Korea A'Bloom Collection

A'Bloom BHA Blackhead Blaster is an easy and quick triple treatment blackhead, whitehead, and dead skin for easy-to-go daily care. It contains natural ingredients to help gently deep cleanse the pores and removes dead skin cells while preventing any irritations or redness from the skin. The apricot seed powder in this product helps to remove excess sebum and the charcoal helps to absorb the specks of dirt from the pores.

The use of this product is also easy and quick. You have to damp your skin before applying the stick directly on the targeted areas and massage them in circular motions for 30 seconds. Then, rinse off with water. Now, we already have a better solution to remove blackhead and whitehead without pain. 


MERINGUE PUFFS

New Althea Korea A'Bloom Collection

Meringue puffs are the first beauty tool from A'Bloom by Althea and the designed was inspired by baking meringue cookies. It's perfect sponge puff for a good makeup-looking with this cute pastel-pink color and cookie-shaped meringue puff. There are 2 available sizes of meringue puffs. The giant meringue puff will provide quick and smooth makeup application on the side surface of the skin while the baby meringue puff offers fine and detailed makeup application on the small surface with its pointed tips. 

You can soak the puff with water to achieve a moist and glossy skin makeup or you can use the puff without soaking with water to get your matte and flawless skin makeup. The meringue puffs are made from the non-latex sponge with hydrophilic properties which will make the puffs grow 1.5 times bigger than its actual size when soaked with water. 


All Althea A'Bloom's product is now available on their website. Go check them out before they sold out again hahaha. I can't wait to receive my another two boxes of Althea A'Bloom hehe.
#AltheaKorea #AltheaAngels #AltheaAbloom


18 March 2019

Senarai Program Pengajian Diploma dan Ijazah Sarjana Muda di Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza)

UniSZA mempunyai 11 buah fakulti yang menawarkan program pengajian di peringkat ijazah tinggi (sarjana dan doktor falsafah), sarjana muda dan diploma. Jumlah keseluruhan program yang ditawarkan ialah 32 program di peringkat ijazah sarjana muda dan 25 program pengajian diploma. Butiran bagi program pengajian ijazah sarjana muda dan diploma yang ditawarkan mengikut fakulti adalah seperti berikut:

(Klik pada Fakulti Pengajian untuk melihat syarat khas program pengajian)


FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Usuluddin) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Syariah) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Dakwah) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Usuluddin Dengan Kaunseling dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Al-Quran & Al-Sunnah (Qiraat) dengan Kepujian
3 1/2 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Pengajian Islam (Syariah)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Usuluddin)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Bahasa & Kesusasteraan Arab)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Dakwah)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Sejarah & Tamadun Islam)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Al-Quran & Al-Sunnah)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Pentadbiran Islam)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam dengan Teknologi Maklumat
2 tahun


FAKULTI EKONOMI DAN SAINS PENGURUSAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan Islam) dengan Kepujian
3 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Risiko & Takaful) dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kekayaan Islam dengan Kepujian
3 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Perakaunan
2 tahun
Diploma Pengajian Bank
2 tahun
Diploma Pengajian Insurans
2 tahun
Diploma Kewangan
2 tahun
Diploma Pemasaran
2 tahun
Diploma Perdagangan Antarabangsa
2 tahun
Diploma Pengurusan Sumber Manusia
2 tahun


FAKULTI UNDANG-UNDANG DAN HUBUNGAN ANTARABANGSA

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Hubungan Antarabangsa dengan Kepujian
3 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Undang-Undang
2 tahun


FAKULTI INFORMATIK & KOMPUTERAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pembangunan Perisian) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Keselamatan Rangkaian Komputer) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Komputeran Internet) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Informatik Media) dengan Kepujian
3 1/2 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Teknologi Maklumat  
2 tahun
Diploma Teknologi Multimedia
2 tahun


FAKULTI BAHASA & KOMUNIKASI

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab dengan Kepujian
4 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL)
2 tahun


FAKULTI REKA BENTUK INOVATIF DAN TEKNOLOGI

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perindustrian dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dengan Kepujian (Reka Bentuk Produk)
3 1/2 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Teknologi Pembuatan
2 tahun
Diploma Reka Bentuk Perindustrian
2 tahun


FAKULTI PERUBATAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan
5 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Sains Kejururawatan
3 tahun


FAKULTI FARMASI

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Farmasi (Kepujian)
4 tahun


FAKULTI SAINS KESIHATAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Dietetik dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengimejan Perubatan (Kepujian)
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains Pemakanan (Kepujian)
4 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Teknologi Makmal Perubatan
3 tahun
Diploma Radiografi
3 tahun
Diploma Fisioterapi 
3 tahun


FAKULTI BIOSUMBER DAN INDUSTRI MAKANAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Bioteknologi Pertanian dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Produksi dan Kesihatan Haiwan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Makanan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Sains Akuatik
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Perniagaantani dengan Kepujian
4 tahun


FAKULTI SAINS SOSIAL GUNAAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi dan Dakwah) dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Kerja Sosial dengan Kepujian
4 tahun



p/s : kalau nak tengok syarat khas setiap program pengajian di unisza, klik pada nama fakulti. nanti dia keluar semua syarat untuk setiap course untuk setiap fakulti. goodluck :D


Link lain berkaitan Unisza :

1) Senarai Program Diploma dan Ijazah Sarjana Muda yang Ditawarkan di Unisza - https://messarah.blogspot.com/2019/03/senarai-program-pengajian-diploma-dan.html

2) Diploma Perdagangan Antarabangsa di Unisza - https://messarah.blogspot.com/2019/02/diploma-perdagangan-antarabangsa-di.html

3) Minggu Orientasi Pelajar Baharu Diploma Unisza (Minggu Mesra Siswa) 2017 - https://messarah.blogspot.com/2017/06/minggu-orientasi-pelajar-baharu-diploma.html

4) Pendaftaran Pelajar Baharu Diploma Unisza 2017 - https://messarah.blogspot.com/2017/06/pendaftaran-pelajar-baharu-diploma.html

5) Lain-lain di Unisza - https://messarah.blogspot.com/search/label/Unisza