26 December 2018

Bantuan Sara Hidup 2019 (BSH)

Bantuan Sara Hidup 2019 (BSH) yang mana dahulunya dikenali sebagai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) selepas kerajaan baru mengambil alih pentadbiran akan diteruskan mulai tahun 2019. Dalam pembaharuan bantuan kepada rakyat bermula tahun 2019, beberapa perkara akan dikaji dengan lebih teliti untuk memastikan hanya golongan yang benar-benar layak sahaja yang akan menerima Bantuan Sara Hidup 2019.

bsh 2019

Untuk pengetahuan semua, permohonan Bantuan Sara Hidup 2019 (BSH) akan mula dibuka mulai Januari 2019. Kementerian Kewangan (MOF) akan membuat pengumuman tentang tarikh rasmi permohonan Bantuan Sara Hidup 2019 dan cara permohonan pemohon serta kemaskini permohonan. Katanya kerajaan sedang menjalankan proses pengumpulan data bagi mengenal pasti penerima yang layak menerima bantuan ini. Walau bagaimana pun, pembahagian akan mula dibuat selepas Tahun Baru Cina.

bsh 2019

Menurut pandangan aku, bantuan yang diberi pada tahun 2019 akan datang merupakan satu penambahbaikan yang bagus untuk rakyat. Dalam pembentangan Bajet 2019 yang lepas, Bantuan Sara Hidup 2019 ini telah ditambah baik serta diteruskan pemberian kepada golongan B40 dengan peruntukan yang lebih tersasar. Cumanya bantuan kali ini tidak tertuju kepada golongan bujang.

Peruntukan kerajaan untuk Bantuan Sara Hidup 2019 dianggarkan lebih kurang RM5 billion. Tetapi jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya peruntukan adalah sebanyak RM6.8 billion sebab golongan bujang pun dapat.

Tujuan utama Bantuan Sara Hidup 2019 ini adalah untuk membantu kumpulan isi rumah yang berpendapatan 40% terendah dengan peruntukan yang lebih bersasar dan ini sejajar dengan keputusan kerajaan untuk menambahbaik Bantuan Sara Hidup 2019 kepada penerima yang benar-benar layak menerima bantuan.

Menteri Kewangan Negara, Lim Guan Eng telah memperincikan 4 kategori yang akan menerima bantuan ini:

  1. Isi rumah dengan jumlah pendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah akan menerima bantuan sebanyak RM1,000.
  2. Isi rumah dengan jumlah pendapatan bulanan bermula RM2,001 hingga RM3,000 akan menerima bantuan sebanyak RM750.
  3. Isi rumah dengan jumlah pendapatan bulanan bermula RM3,001 hingga RM4,000 akan menerima bantuan sebanyak RM500.
  4. Bantuan tambahan sebanyak RM120 untuk setiap anak yang berumur 18 tahun ke bawah tetapi ianya terhad untuk 4 orang anak setiap keluarga kecuali anak kurang upaya yang tidak dihadkan umur.

Bantuan untuk golongan bujang bagi aku ianya wajar diteruskan tetapi sasaranya harus lebih tepat kepada golongan yang benar-benar layak menerima sahaja. Sebab kita juga patut mempertimbangkan golongan bujang yang berpendapatan sangat rendah serta isu pengangguran mahasiswa yang ada di negara kita. Namun, mungkin kerajaan kita berpendapat untuk mendahulukan golongan yang berkeluarga dan beberapa bantuan akan disalurkan kepada anak-anak yang berumur 18 tahun ke bawah.

Penambahbaikan dalam bantuan kali ini adalah kerajaan telah memperkenalkan kadar tambahan bantuan sebanyak RM120 untuk setiap anak yang berumur 18 tahun ke bawah dan terhad kepada 4 orang anak bagi setiap keluarga, kecuali anak kurang upaya yang tidak dihadkan umur. 

"Sebagai contoh, sekiranya isi rumah berpendapatan bulanan RM2,000 ke bawah dan mempunyai empat orang anak yang berumur bawah 18 tahun, maka jumlah BSH yang akan diterima adalah sebanyak RM1,480. Ini lebih banyak daripada jumlah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sedia ada sebanyak RM1,200." katanya. - Bernama

Walau bagaimanapun, sebagai penerima yang akan menerima Bantuan Sara Hidup 2019 ini, adalah disarankan untuk tidak membazirkan bantuan yang diberi ini sebab anda dah diberi keutamaan untuk menerima bantuan ini berbanding orang lain terutamanya golongan bujang yang pernah menerima bantuan pada tahun-tahun sebelumnya. Seeloknya laburkan wang tersebut untuk masa depan terutama sekali untuk anak-anak supaya bantuan yang disalurkan ini digunakan sebaiknya oleh penerima-penerima BSH. 

17 December 2018

My Althea Top 10 Products Wish List

Produk skincare & makeups dari korea semakin menjadi trend di asia. Baru-baru ni ramai beauty influencers asyik sebut pasal Althea Korea, sebuah website yang jual korean skincare & makeups all the way direct from Korea! Althea has been everyone's favourite since they launch their first product ranges. Yang paling bestnya delivery dia sumpah cepat gila. Biasa international delivery kan lama. The most important is beli 2 barang je dah boleh dapat free postage uwuuu.

The new year is coming at the very alarming rate and it is the perfect time for nice gifts from k-beauty products! Aku siap download apps Althea dekat phone lagi. Selalu usyar-usyar new products diorang and latest promotion. Tapi duit kan tak datang sedebuk sekali gus so aku biasa beli sikit-sikit dulu hehe. Bawah ni semua list top 10 products yang masuk wish list aku. Satu hari nanti semua ni aku punya muahaha.


1. My Lash Serum from Etude House


Baca feedback, ramai gila kata best. Serum eyelashes ni macam untuk panjangkan lagi bulu mata tu. Serum ni boleh segarkan bulu mata kita dari akar, kalau mata tengah stress ke apa kan, pakai je serum ni. Bulu mata jadi sihat gitu. It provides nourishment to the eye and calming effect on tired and sensitive eye line. So sebelum tidur boleh pakai My Lash Serum takdelah tidur-tidur terbawak sekali stress tu hehe.




Ni yang paling aku nak try! Dekat korea brand son&park punya beauty water ni memang viral. Kalau tengok video dekat youtube yang share pasal skincare routine ramai share diorang pakai beauty water ni and diorang kata best. Ramai K-beuaty fanatic & K-pop stars dekat Korea suka beauty water ni. Bila pakai memang rasa segar gila, function macam toner untuk hydrate kan kulit kita (hydration is the key), exfoliates our skin. Nak senang guna, boleh isi dalam spray bottle yang kecik-kecik tu and boleh sumbat dalam beg. Bila-bila masa boleh spray je muka. 




New product range from Althea Exclusives! Semalam pergi brand ambassadors meeting dekat office Althea tau then Tammy kasi kitorang try concealers ni. Best gila! Product ni baru launch dekat website Althea so aku tak sempat beli lagi. It gives good coverage to our skin, bila touch up kat muka tu dah tak nampak flaws and formula ni tak thick sangat, sesuai untuk orang yang muka cepat berpeluh. The hydration keeps the skin tone lasts long and not sticky at all. Next Althea haul memang wajib add to cart these concealers!




Bare essentials set ni Althea dah launch lama dah sebenarnya tapi aku tak try satu pun lagi. Dalam set ni act ada contour cleanser, primer water (toner), and this fixer cream (moisturizer). Kat rumah aku dah ada countour cleanser and primer water tu cuma tak sempat try lagi sebab baru lagi. Tapi fixer cream ni aku dah try masa meeting Althea semalam jugak. Masa kitorang try-try concealers & cushions baru tu, bila bersihkan balik muka rasa dry tau kulit then kitorang apply this fixer cream. Best woo effect dia. Dia takdelah melekit, lepas tu kulit jadi soft macam punggung baby tauuu. Menyesal pulak tak beli fixer cream sebelum ni hahaha.




This product got more than 200+ feedbacks of 5 stars! The most favourite essence of K-beauty lover. Dah lama nak try essence by brand Missha ni. Essence ni boleh kuatkan lagi skin barrier kita and improves our skin tone, pada masa yang sama bekalkan hydration untuk kulit kita. Bila pakai this essence boleh buat muka kita glow gitu. One of the most recommended essence by Korean people. 




Geram je tau tengok product laneige tersusun banyak gila kat rak tester masa datang office Althea semalam. Water sleeping mask ni memang the most favourite product and bestseller item from Laneige wey. Baca review pasal sleeping mask laneige sebelum ni ramai cakap best bila pakai tidur. Ibu aku pun nak tumpang order this sleeping mask on my next haul hehe. The texture really makes our skin hydrated and refine our pores sebab tu ramai gila suka!




Actually aku pernah try one brand punya conditioner before this tapi sebab macam tak reti sangat pakai conditioner so i let go the conditioner. Tiba-tiba rasa macam nak try pakai conditioner semula hewhew. Ramai orang recommend this product since this is one of the bestseller products on Althea's website so saje nak try nak tengok effect dekat rambut sendiri hihi. This product antara yang dapat so much positive feedbacks from previous buyers.




Aku suka pakai clay mask because it helps declog tired and congested skin and this brand punya clay mask contains Canadian glacial clay to control sebum while drawing out impurities from deep your skin. At least pakai seminggu sekali and saje nak try this brand punya clay mask. It caught my attention because it has a lot claims that it will help to tighten your pores and helps reduce acne.




I've been eyeing this mask since long ago. This mask contains 99% pure gold to exfoliate dead skin cells, brighten, and improves the elasticity of the skin, nampak muda glowing gitu. Dah lama nak try this gold mask. The main ingredients is 24K gold, snail extract, and also the seaweed extract. Also one of the bestseller products on Althea's website. It was a pleasant to try this famous mask among k-beauty lovers. 




Rose water is one of my favourite formula because it helps soothing and keeps my skin hydrated so I think I'm gonna try this rose water toner from mamonde. Packaging dia nampak cute and in fact this toner contains 90.89% of Bulgarian Damask Rose, formulated without synthetic pigments, animal oils or mineral oils, so sangat sesuai even untuk orang ada yang sensitive skin. 


So, that's all my sharing for this post. Kinda put some more because to be very honestly I have soooo much products on my wishlist on Althea' website hehe. Tak pernah bosan bila selalu travel on their website. Got so much interesting korean beauty products including skincares and makeups. 


Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

Now, it's time for us to embrace the sunshine!

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

Althea has launched their new product range under the Petal Velvet line. It's a lightweight SPF50+ sunscreen that protects the skin from harmful UV rays of the sun with a petal-like finish. This invisible sunscreen is formulated with hyaluronic acid and Damask rose extracts, ensuring that your skin stays fresh and hydrated throughout the day without any streakiness or a white cast. As part of the Petal Velvet line, it also contains micro-powder particles that give you a smooth, petal-like complexion. 


Full ingredients list :
WATER, CYCLOPENTASILOXANE, ZINC OXIDE, DISILOXANE, PROPANEDIOL, TITANIUM DIOXIDE, DICAPRYLYL ETHER, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, PELARGONIUM GRAVEOLENS FLOWER OIL, SALVIA OFFICINALIS (SAGE) OIL, POGOSTEMON CABLIN OIL, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (BERGAMOT) FRUIT OIL, ROSA DAMASCENA FLOWER EXTRACT, PEG-10 DIMETHICONE, STEARIC ACID, ALUMINUM HYDROXIDE, VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, SODIUM CHLORIDE, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, 1,2-HEXANEDIOL, SORBITAN CAPRYLATE, GLYCERYL CAPRYLATE, POLYGLYCERYL-6 POLYRICINOLEATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, ETHYL HEXANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL



Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

"Keep the sun away from your skin."

It has a non-chemical lightweight texture with powerful UV filter protection. Gentle on sensitive skin without chemical ingredients so basically this sunscreen is a physical or mineral sunscreen that contains zinc oxide and titanium dioxide. It also controls excessive sebum on the skin with a micro powder system while hyaluronic acid ensures the skin is kept hydrated throughout the day. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

The microparticles absorb sebum and excess oil from the skin to give a light, velvety finish. As you apply the Sunaway, hyaluronic acid replenishes moisture and deeply hydrated the skin. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

With the advanced non-chemical UV filter with a more transparent formula, when you apply evenly and smoothly onto the skin, it will not leave any white cast behind. It has a little bit white cast when you first applying onto the skin but when it fully absorb, the white cast is not really visible. The main ingredient is damask rose which has a natural nanomolecular composition that is rich in vitamins to penetrate deep into the skin, soothing sensitivities and strengthening it for a radiant glow. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

The texture is very light with no irritation at all. It is milky when applying but quickly dries without stickiness and white cast even no tacky feeling! When I patting this sunaway on my face, it feels like I am applying a powder. It almost feels like I didn't apply anything and it is so hydrating! It has smelled like a flower or petal but this is a stronger scent. Maybe it is because the main ingredient is petal but the fragrance is still bearable. It gave me a semi-dewy effect and matte finish on my face and I love the glow and radiant effect on my skin after putting it on my face. It absorbs to the skin in seconds, leaves skin silky and smooth just like a serum and it is great under makeup :)

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

The packaging is really cute and it is easy to dispense because of its container. But you must shake well before pouring it to prevent a ''watery'' sunscreen hehe. I like the sleek design, just same like another Althea's products. It is easier to control the amount to dispense. The most important thing is the price is quite cheap for a 55ml sunscreen and it is really worth of money. 

You can get yours from here: https://my.althea.kr/petal-velvet-sunaway

10 December 2018

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

Hi guys!

Joeun haru bonaeseyo! Remember my old review regarding Althea's new skincare that took only 10 SECONDS, Althea's Real Fresh Skin Detoxer, containing real green tea leaves and rose petals, the perfect mask for those who are always on the go. If you haven't read it yet, you can head up to the link below;


Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

As you already know, Althea Korea did a product collaboration with Korea's top TV programme, Get It Beauty, called the Real Fresh Skin Detoxer a few months ago. Get It Beauty is the most popular Korean Beauty TV show, introduces the new trends and provides resourceful information from beauty experts like dermatologists and pharmacists. 

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

From how the product fares to its ingredient composition, Get It Beauty looks at products from all angles and gives the viewer a wholesome educated experience. For a beautiful, healthy skin, Althea, as a K-beauty trend leader in Southeast Asia, has collaborated with Get It Beauty to create a product for beauty enthusiasts everywhere. This 10-seconds Real Fresh Skin Detoxer is created to suit our daily hectic schedules. Made with premium ingredients sourced from various parts of the world. 

I am so amazed by the amazing news brought by Althea - it has been a successful collaboration! Many people have shared their love on this product through their marvelous feedbacks and selfies with the Real Fresh Skin Detoxer. These loves have been spread until it caught the attention of Korea's famous beauty influencer Minsco and K-pop star Jeonghwa, who's a member of EXID. They wanted to be in the fun and made a video together on their experience with Skin Detoxers! Check out the video below;


They have put it to the test, they actually found that it's even faster than brewing a cup of tea. I've also given it a try and my skin loves it much! Apart from being a 10-seconds wash-off mask, this Real Fresh Skin Detoxer actually has a 2-in-1 function where it also doubles as a gentle foam cleanser. It removes any residue specks of dirt from our pores. Really helps on cleansing my face!  

To enjoy your 15% on your first purchase, CLICK HERE.

7 December 2018

Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Hi!

Sorry sebab lambat gila announce winner. Dah 7hb dah pun hehe sorryyyy. Ni pun baru habis blogwalking & leave komen kat setiap blog peserta hehe. Pemilihan pemenang berdasarkan random number daripada participant list tau. Total peserta ada 68 orang. Untuk check korang nombor berapa boleh check sini,


Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tapi tak sempat lah pulak nak cabut random secara manual so guna random.org je petang tadi hehe. Malam baru nak announce. Ada dua orang pemenang bertuah akan menang planner 2019 so jeng jenggg jengggggg pemenangnya adalah

Pemenang Planner Giveaway 2019 by LullabysszPemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tahniah peserta no 3 dan 61! Berjaya menang planner 2019 yang cute haritu :D

Dalam entry giveaway hari tu dah mention nak tambah lagi satu hadiah (totebag) if peserta lebih daripada 40 orang en, so here is it.

Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tahniah peserta no 59 dapat totebag lawooo. I pun jeles.

Kepada para pemenang, tolong komen kat bawah link entry beserta no telefon. Jangan risau komen blog ni need approval dulu baru dipublish and no telefon korang takkan dipublish sebab nakkan pengesahan je lepas tu sarah delete hehe. Nanti sarah sendiri yang whatsapp korang okay :D

Kepada yang kurang bernasib baik, sorryyyyy sangat-sangat. Ada modal untuk 3 pemenang je giveaway kali ni huhu. Takpe, yang lain masuk dalam bloglist sepanjang 2019 okey. Thank you sangat-sangat sebab sudi join giveaway blog ni even hadiah tak seberapa. Marilah kita bersama-sama memeriahkan lagi dunia blogging kita dengan blogwalking sesama peserta giveaway huahuahua.


xoxo <3

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - Kumpul AirAsia BIG Points (Part 2)

Hi! Bertemu kembali dalam segmen CJBTFAA (Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia) untuk siri kedua hahahaha. Kk. Sebenarnya untuk yang selalu sangat naik flight, especially AirAsia, ada banyak cara nak jimat kos tiket. Sebelum ni aku ada share pasal bigpay card en, kali ni pasal bigpoints pulak. Bigpoints ni functionnya korang boleh redeem flight, hotel airasia, etc. Makin banyak point, makin banyaklah benda boleh redeem. Make sure kena jadi ahli Air Asia Big Loyalty lah baru boleh kumpul big points.

Rasanya ramai dah tahu bigpoints tu apa tapi kebanyakannya tak tahu macam mana cara nak dapat lebih banyak points dalam masa yang SINGKAT. Selama ni asyik harapkan point yang dapat tiap kali beli tiket airasia je. Setahun berapa kali je naik flight pun? Bila akhir tahun check akaun big loyalty rupanya baru dapat collect 32 points je hshshshshshs.


Kat atas ni standard point yang korang kena ada if nak redeem ticket flight. 4,500 points tu kira paling sikitlah korang wajib ada. Kadang-kadang airasia baik hati dia buatlah promo 500 points je dah boleh redeem tiket pergi langkawi. But if points yang korang ada tu terkurang sikit ke boleh BELI bigpoints. Kalau convert bigpoints ke add-on wang ringgit tu lebih kurang je sebenarnya. Haritu aku pernah tak cukup 9 points, aku kena bayar 9 sen jeee so kiranya harga tiket aku tu tak sampai 10 sen pun ahahahaha.

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - Kumpul AirAsia BIG Points (Part 2)

Yang ni contoh lah masa tu aku tak cukup 1700+ points untuk redeem so balance tu aku kena bayar. Tambah RM18+ just untuk topup balance bigpoints kita yang tak cukup. Kira jimatlah jugak kalau dah harga asal tiket pun nak dekat RM100+. Dah tu kalau setahun dapat 32 points je nak kena tunggu berapa tahun baru boleh redeem flight ticket? Tak apa, actually ada alternatif lain untuk kumpul bigpoints selain beli tiket flight.

Kalau based on bigpoints yang kita dapat bila spend on flight tickets, setiap RM2 yang kita spend akan dapat 1 point. If beli tiket yang premium flex atau business class boleh dapat 1 point for every RM1. Tapi semput jugaklah kalau nak harapkan spending on flight ticket je. So bawah ni aku dah listkan another methods yang biasa orang guna untuk mempercepatkan pertumbuhan bilangan angka bigpoints :


1. Bigpay Card

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Big pay card ni macam prepaid card. Lebih kurang macam debit card lah. Boleh guna kat mana-mana merchants yang terima mastercard. Nak shopping kat mall ke, makan kat mcd ke, nak isi minyak ke, shopping online ke semua boleh. Every transaction melalui bigpay card ni korang akan dapat bigpoints. Bigpoints tu akan automatik masuk akaun korang based on tracking system yang ada pada bigpay card. Even kalau korang baru topup duit dalam kad je pun boleh dapat points. 

Every RM50 topup : 1 point
Every RM20 spend : 1 point

Yang kaki shopping tu rugi lah kalau tak ada bigpay card. Rugi rugi. 


2. Convert dari Bank Points

Banyak je bank sekarang selalu bagi reward points dekat user diorang. So points yang korang kumpul melalui akaun bank korang tu boleh convert jadi airasia big points, kira conversion partners lah. Untuk details lanjut seperti rate conversion points boleh terus ke link-link yang tertera. 


3. Book Hotel & Trip

Biasa kalau pergi travel mana-mana kalau book hotel online biasa guna agoda ke, trip.com ke, booking.com or hotels.com, semua boleh redeem big points for every RM yang korang spend. Time payment gateway tu biasa korang kena insert big member ID so diorang akan automatik masukkan bigpoints ke akaun korang. Boleh refer link bawah :

https://www.airasiabig.com/my/en/earn-redeem#travel


4. Online Shopping

Sama konsep macam bila korang book hotel or trip travel online tadi, ada cara tertentu untuk redeem big points bila shopping online. Ini termasuk bila korang shopping kat Zalora, Lazada, Sephora, Hermo, Fave, Photobook, 11Street, dan sebagainya. Refer link di bawah untuk details for every merchants :

https://www.airasiabig.com/my/en/earn-redeem#lifestyle


5. Jawab Survey

Yang ni paling senang lah sebab tak payah keluar kos apa-apa. Tengah rilek-rilek tunggu makanan sampai kat kedai makan, jawab survey je dah boleh points. Bagi aku ni cara paling senang lah nak dapat big points segedebukk banyak sekali gus sebab tak payah keluar duit pun nak shopping apa-apa, kena ada internet/wifi untuk jawab survey je. Setiap survey yang kita jawab akan dapat points YouGov ikut panjang mana survey yang kita jawab tu. Contohnya :


So bila dah kumpul point yougov banyak-banyak, boleh lah redeem points airasia. Banyak weh 2500 points tu tsk tsk.


Point yougov ni actually boleh redeem macam-macam. Tapi macam-macam dia tu ada 4 jenis tuh je lah. Memang aku rembat yang bigpoints je. Yang lain bagi aku tak berbaloi. Sebab kadang-kadang airasia selalu jugak buat promo 500 points je dah boleh redeem. So memang airasia jelah yang berbaloi bagi aku.

YouGov memang akan sentiasa send email kat korang setiap kali ada survey baru and kalau boleh jangan tangguh sampai dua hari baru nak jawab survey tu sebab nanti dia close link. Survey pun soalan biasa-biasa je. Makin rajin korang jawab survey, makin banyak survey yang diorang akan send kat korang. Makin banyak survey, makin banyak points yeay! Make sense. Okeh dah boleh register yougov through link kat bawah. Daripada korang buang masa tenung dinding baik jawab survey, kan?

https://my.yougov.com/en-my/refer/KcRuNZsJMJxIT7jjA6GB5g/


6. Apply Credit Cards

Ramai orang suka guna cara ni bila ada kad kredit promotions yang bagi bigpoints FREE bila diorang sign-up kad kredit. Contohnya Standard Chartered Worldmiles bagi 25,000 bigpoints FREE kepada sesiapa sahaja yang sudi memiliki kad kredit mereka buat kali pertama. Tak perlu belanja apa-apa. 25,000 bigpoints tu boleh redeem flight tix pergi-balik Bandung atau Bali tauu. Apply credit card je dah boleh pergi honeymoon T_T


Okay setakat ni tu jelah 6 top tips or tricks yang biasa orang guna pakai untuk collect bigpoints selain spend on flight tickets je.



1 December 2018

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia

Hi!

So aku dah janji semalam nak share further pasal bigpay card yang aku dah share kat blog post sebelum ni, Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (part 1). Siapa belum baca boleh baca kat entri tu. And aku tau masih banyak persoalan yang banyak tak terjawab dalam kepala masing-masing tu so here it is.

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia
creds : #bigpay


1. Kad ni boleh guna untuk withdraw duit kat atm mana je?

Fyi bigpay ni macam prepaid card and boleh withdraw duit kat atm macam biasa. Persoalannya, atm mana je yang terima bigpay card ni? So far yang aku tahu semua atm terima bigpay card ni (yang meps la). Aku pernah baca satu blog ni dia share dia pernah try withdraw duit through CIMB di indonesia. Cumanya ada charge for every withdrawal dari atm machine.

If guna local (malaysia) atm : RM6 per transaction
Overseas : RM10 per transaction or 2% of withdrawal amount, whichever is higher

If you think takde keperluan nak withdraw duit dari bigpay tu tok sah dok gatai naa nak lebur RM6 gitu je. 


2. Boleh shopping guna bigpay card?

Boleh. Pastikan those merchants terima mastercard. And make sure dalam bigpay kad korang tu ada duit lah ye sebab ni bukan credit card, ni PREPAID card. Kena isi dulu duit baru boleh guna.


3. Kalau nak shopping kat overseas pun boleh?

Boleh sangat! Yang paling bestnya korang boleh dapat exchange rate semasa yang paling berbaloi tau. Contoh korang nak shopping masa tengah travel kat singapore, duit malaysia korang yang ada dalam bigpay tu akan diconvert ke singapore us dollar with the BEST exchange rate. Dah tak payah nak beratur kat money changer and nak kena pilih lagi money changer mana yang paling bagus tukaran nilainya.


4. Dapat BigPoint ke?

Yes! Setiap kali korang topup RM50, korang akan dapat 1 bigpoint. Kalau topup RM98 still dapat 1 point so nak berbaloi topup lah RM100 terus hehe. And setiap perbelanjaan sebanyak RM20, korang akan dapat 1 point. Fyi account bigpay korang ni boleh terus connect dengan akaun airasia big loyalty korang tapi kena make sure guna email yang sama.


5. Ada registration fee tak?

Takde. RM20 yang korang kena topup masa first transaction before dapat kad tu, korang boleh guna after that. RM20 tu kira deposit akaun je.


6. Berapa min balance kena ada dalam account?

Dulu RM10, tapi sekarang rasanya RM1 pun dah boleh dah.


7. Kalau tertinggal kad ni kat rumah still boleh bayar guna bigpay ke?

Boleh. Bigpay ni macam e-wallet. Sebab tu korang kena ada apps bigpay tu. Bila shopping, korang boleh scan je bar code yang cashier tu bagi guna apps dalam phone korang and dia akan automatik tolak amount yang korang dah shopping. Korang boleh jugak send duit ke akaun kawan yang ada bigpay jugak. Free of charge.


8. Apa lagi benefits from AirAsia if guna bigpay?

Korang boleh save your money on flights, baggage, and meals. From time to time, korang boleh dapat access untuk exclusive deals!


9.  Selamat ke guna BigPay card ni?

Very secured payment methods. Every transaction made trough bigpay, korang akan dapat notification from your registered phone number. It means korang boleh track and check all the transactions through the apps. Nak login apps tu pun korang kena ada pin number or boleh guna fingerprints je (kalau ada).


10. Ada syarat ke nak guna kad ni kat overseas?

Takde. Boleh terus guna macam biasa. Kalau nak freeze kan kad ni sepanjang korang kat overseas pun boleh.


11. Macam mana nak tau exchange rate dia?

Boleh check dalam apps bila korang nak tukar nanti.


12. Berapa topup limit untuk kad ni?

RM10,000 for monthly.


13. Boleh bayar guna bigpay tak kalau nak isi minyak kenderaan?

Boleh ajaaa. Kalau nak swipe je kat pam minyak tanpa perlu ke kaunter tu, dia akan hold RM200-RM250 dari akaun kita before dia tolak amount sebenar yang kita isi minyak. Biasa dalam 2-3 hari. Tapi kalau tak nak duit kena hold pergi jelah jalan sikit ke kaunter and swipe card.  


14. Kalau dah ada BigPrepaid macam mana?

Better tukar jelah ke bigpay. Boleh transfer semua duit yang ada dalam BigPrepaid ke BigPay and cancel BigPrepaid tu. Cara nak pindahkan semua duit tu, dalam apps BigPay, pilih topup dari BigPrepaid card and tulis semua amount yang ada dari BigPrepaid. Untuk cancel BigPrepaid card, boleh try call +603 7662 9200 atau email support@bigpayme.com untuk cancel BigPrepaid.


15. Ada fee ke kalau bayar kat kedai guna BigPay card?

So far tak ada any fee. Semua transaction free je.


16. Kalau kad tak aktif, apa jadi?

Setiap bulan diorang akan charge RM2.50 per month for inactive account where there is no card transaction. If bulan tu korang tak ada nak spend apa-apa, topup je RM10. Pun dikira transaction jugak.


17. If shopping kat overseas, bila tukar duit malaysia to other currency, ada charge ke?

Ada. Curency conversion fee dia 1% + network charges.
(NOTE : only charges by the network will be applied until further notice)

Cross-border transaction fee is applied through merchant outside Malaysia but charged in ringgit malaysia.


18. Any other hidden fees?

Hidden fee so far takde. If nak buat replacement card, means nak tukar hak milik bigpay card tu, fee dia RM20 per card dengan syarat yang buat replacement tu mesti card member sendiri bukan orang lain. (NOT applicable if due to defect chip/card)

Kalau nak cancel card ni, free je. Kalau transfer duit dari bigpay kita ke bigpay orang lain is also free. No charge.



If korang nak register bigpay card ni and dapat RM10 percuma dalam account bigpay boleh guna code di bawah ;

4IQDDSLTHC 

Refer link ni : Cara Apply/Register Online BigPay Card




Althea Milk Peel Cream Mask Review


lullabyssz
Milk Peel Cream Mask that was sent to me by Althea Korea


I've always love all Althea's new products. The latest one is Milk Peel Cream Mask which is the new developed cream mask where the cream would transform from a clay to a whipped cream lather. It has a soft clay-like texture that bubbles up when massaged on damp skin to deeply cleans the pores. It is gentle but an effective exfoliate for your skin.


Full Ingredients :
Water (Aqua), Kaolin, Glycerin, Disiloxane, Bentonite, Propanediol, Myristic Acid, Methyl Perfluoroisobutyl Ether, Stearicacid, Methyl Perfluorobutyl Ether, Potassium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Palmitic Acid , Ethylhexylglycerin, Milk Proteinextract, Disodium Edta, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Gluconolactone, Glycolic Acid, Titaniumdioxide (Ci 77891), Fragrance (Parfum), Coumarin*, Hexyl Cinnamal*, Citronellol*


Main Ingredients :

1. Milk Protein Extract (Casein Protein)
- help the skin to stay moisturized all day

2. AHA & BHA
- help to peel off dead skin cells for smoother skin
- the AHA and BHA in this cream is very mild which are less than 0.1%
- so untuk beginner yang nak try guna AHA or BHA boleh try this product

3. Kaolin
- detoxifies and pulls out impurities from the pores
- cleans the pores


lullabyssz


The packaging is super cute and travel-friendly. It contains 50ml in a white bottle plastic with blue flap. You have to pump the dispenser to use it. The look and design are also simple and I really love it!


What it claims?
- strip away dead skin cells, clogged sebum
- give your skin a big gulp of hydration with the refreshing peeling powers
- revitalize and moisturize the skin
- the result is radiantly smooth, healthy skin that's bouncy to the touch
- suitable for all skin types


lullabyssz


How to use :
- dampen the skin
- apply an even layer onto the skin
- massaging till a rich lather forms
- leaves for 1 minutes before rinsing away with warm water


Very recommended to wear this at night, after doing double cleansing, you can apply this cream mask. Then, you can continue with your night skincare routine like toner, moisturizer, essence, etc.


lullabyssz
bubbles layer formed


My impression :
So this is my thought on this product. I really love the scent of milk and bouncy effect after applying this cream mask on my skin. Packaging is cute and also travel-friendly. Easy to bring anywhere because it comes in a bottle plastic. After applying on my skin, it is easy to wash off compares to other clay mask. If you have dry skin, you should gives a try on this cream mask. Rating 4/5.


Price : RM36 / USD9




#AltheaMilkPeel #AltheaKorea

Senarai Peserta Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Hi semua!

Thank you sangat-sangat sebab support giveaway blog ni even dah lama tak aktif hee. Kalau ikutkan due sampai 30 Nov en tapi i still accept je if ada yang baru nak join. Ni pun tak sure lagi bila nak announce winner sebab nak blogwalking satu-satu dulu hehe. Yang nak blogwalking sesama sendiri pun boleh. I will put all the list here first before blogwalking and choose the winners okay :)


rindu griy pulak tetiba tsk tsk


Korang boleh check kalau link korang takde boleh komen kat bawah ye.

  1. https://penselduabee.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  2. https://perducinta.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  3. https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  4. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  5. http://www.aimisyahirah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  6. https://www.shuhaidasaad.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  7. https://www.miazain.com/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz/
  8. https://www.vitaminsyaza.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  9. https://aienienka.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  10. http://www.inanihazwani.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  11. http://zzzyy.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  12. https://syeedasaniey.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  13. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  14. https://kasihkuamani.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  15. http://www.mrspip.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  16. https://chea94.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  17. http://www.cekgunorazimah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  18. https://sujuelfarahin.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  19. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  20. http://www.huhahuhajerr.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  21. http://azlanbahar.com/contest/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz/
  22. https://hanaintown.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  23. http://www.bajuwarnacoklat.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  24. https://cikilamenari.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  25. http://www.roziahmuhammadnor.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  26. https://darihatimissmulan.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  27. http://redxky.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  28. http://www.sayidahnapisah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  29. https://izahafizah.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  30. https://stnrsyfh.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  31. https://mylittlestoryi.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  32. https://asyiqinroslee.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  33. https://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  34. https://yea-slmn.blogspot.com/2018/11/Planner-2019-GA-by-Lullabyssz.html
  35. http://www.zinniaza.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  36. https://umienurpu3.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  37. https://www.safenifeni.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  38. https://jm2u.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  39. http://sherlyanna97.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  40. https://www.rodiahamir.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  41. http://www.mrsliez.com/2018/11/planner-giveaway-by-lullabyssz.html
  42. https://nrxfyrarosmn.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  43. https://tzeteacherdiva.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  44. http://www.apekinah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  45. https://zafirahnazri.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  46. https://ariennot.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  47. https://jom-santai-aje.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  48. https://hati-dan-bicaranya.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  49. https://sigadisberkacamata.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  50. https://dramaticyang.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  51. https://jombercontest.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  52. http://www.syahidahfadilah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  53. https://kehidupanseorangbujang.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  54. https://merahcekelat.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  55. https://ladyinredplanner.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  56. https://balqisbutnotbalqis.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  57. https://belogcheqpimana.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  58. http://www.zukidin.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  59. http://www.mizatalib.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  60. http://www.myarosli.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  61. https://www.leaazleeya.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  62. https://aima-hassan.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  63. https://z3tty.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  64. http://www.sisgee.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  65. https://at-tarmizi.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  66. https://insyirahanorpiah.blogspot.com/2018/11/in-name-of-allah-most-gracious-most.html
  67. https://qiyabeauty.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabysszklik.html
  68. https://www.yayaazura.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html

p/s : nak nangis sebab ramai sangat yang join tsk tsk