17 December 2018

My Althea Top 10 Products Wish List

Produk skincare & makeups dari korea semakin menjadi trend di asia. Baru-baru ni ramai beauty influencers asyik sebut pasal Althea Korea, sebuah website yang jual korean skincare & makeups all the way direct from Korea! Althea has been everyone's favourite since they launch their first product ranges. Yang paling bestnya delivery dia sumpah cepat gila. Biasa international delivery kan lama. The most important is beli 2 barang je dah boleh dapat free postage uwuuu.

The new year is coming at the very alarming rate and it is the perfect time for nice gifts from k-beauty products! Aku siap download apps Althea dekat phone lagi. Selalu usyar-usyar new products diorang and latest promotion. Tapi duit kan tak datang sedebuk sekali gus so aku biasa beli sikit-sikit dulu hehe. Bawah ni semua list top 10 products yang masuk wish list aku. Satu hari nanti semua ni aku punya muahaha.


1. My Lash Serum from Etude House


Baca feedback, ramai gila kata best. Serum eyelashes ni macam untuk panjangkan lagi bulu mata tu. Serum ni boleh segarkan bulu mata kita dari akar, kalau mata tengah stress ke apa kan, pakai je serum ni. Bulu mata jadi sihat gitu. It provides nourishment to the eye and calming effect on tired and sensitive eye line. So sebelum tidur boleh pakai My Lash Serum takdelah tidur-tidur terbawak sekali stress tu hehe.


2. Beauty Water Set from SAN&PARK


Ni yang paling aku nak try! Dekat korea brand son&park punya beauty water ni memang viral. Kalau tengok video dekat youtube yang share pasal skincare routine ramai share diorang pakai beauty water ni and diorang kata best. Ramai K-beuaty fanatic & K-pop stars dekat Korea suka beauty water ni. Bila pakai memang rasa segar gila, function macam toner untuk hydrate kan kulit kita (hydration is the key), exfoliates our skin. Nak senang guna, boleh isi dalam spray bottle yang kecik-kecik tu and boleh sumbat dalam beg. Bila-bila masa boleh spray je muka. 


3. Flawless Creamy Concealer by Althea Exclusives


New product range from Althea Exclusives! Semalam pergi brand ambassadors meeting dekat office Althea tau then Tammy kasi kitorang try concealers ni. Best gila! Product ni baru launch dekat website Althea so aku tak sempat beli lagi. It gives good coverage to our skin, bila touch up kat muka tu dah tak nampak flaws and formula ni tak thick sangat, sesuai untuk orang yang muka cepat berpeluh. The hydration keeps the skin tone lasts long and not sticky at all. Next Althea haul memang wajib add to cart these concealers!


4. Fixer Cream from Althea Bare Essentials


Bare essentials set ni Althea dah launch lama dah sebenarnya tapi aku tak try satu pun lagi. Dalam set ni act ada contour cleanser, primer water (toner), and this fixer cream (moisturizer). Kat rumah aku dah ada countour cleanser and primer water tu cuma tak sempat try lagi sebab baru lagi. Tapi fixer cream ni aku dah try masa meeting Althea semalam jugak. Masa kitorang try-try concealers & cushions baru tu, bila bersihkan balik muka rasa dry tau kulit then kitorang apply this fixer cream. Best woo effect dia. Dia takdelah melekit, lepas tu kulit jadi soft macam punggung baby tauuu. Menyesal pulak tak beli fixer cream sebelum ni hahaha.


5. The First Treatment Essence Intensive Moist by Missha


This product got more than 200+ feedbacks of 5 stars! The most favourite essence of K-beauty lover. Dah lama nak try essence by brand Missha ni. Essence ni boleh kuatkan lagi skin barrier kita and improves our skin tone, pada masa yang sama bekalkan hydration untuk kulit kita. Bila pakai this essence boleh buat muka kita glow gitu. One of the most recommended essence by Korean people. 


6. Laneige Sleeping Mask


Geram je tau tengok product laneige tersusun banyak gila kat rak tester masa datang office Althea semalam. Water sleeping mask ni memang the most favourite product and bestseller item from Laneige wey. Baca review pasal sleeping mask laneige sebelum ni ramai cakap best bila pakai tidur. Ibu aku pun nak tumpang order this sleeping mask on my next haul hehe. The texture really makes our skin hydrated and refine our pores sebab tu ramai gila suka!


7. Raspberry Hair Vinegar by CP-1


Actually aku pernah try one brand punya conditioner before this tapi sebab macam tak reti sangat pakai conditioner so i let go the conditioner. Tiba-tiba rasa macam nak try pakai conditioner semula hewhew. Ramai orang recommend this product since this is one of the bestseller products on Althea's website so saje nak try nak tengok effect dekat rambut sendiri hihi. This product antara yang dapat so much positive feedbacks from previous buyers.


8. Dr. Pore Tightening Glacial Clay Facial Mask by Skin&Lab


Aku suka pakai clay mask because it helps declog tired and congested skin and this brand punya clay mask contains Canadian glacial clay to control sebum while drawing out impurities from deep your skin. At least pakai seminggu sekali and saje nak try this brand punya clay mask. It caught my attention because it has a lot claims that it will help to tighten your pores and helps reduce acne.


9. 24K Gold Wrapping Mask by Piolang


I've been eyeing this mask since long ago. This mask contains 99% pure gold to exfoliate dead skin cells, brighten, and improves the elasticity of the skin, nampak muda glowing gitu. Dah lama nak try this gold mask. The main ingredients is 24K gold, snail extract, and also the seaweed extract. Also one of the bestseller products on Althea's website. It was a pleasant to try this famous mask among k-beauty lovers. 


10. Mamonde Rose Water Toner


Rose water is one of my favourite formula because it helps soothing and keeps my skin hydrated so I think I'm gonna try this rose water toner from mamonde. Packaging dia nampak cute and in fact this toner contains 90.89% of Bulgarian Damask Rose, formulated without synthetic pigments, animal oils or mineral oils, so sangat sesuai even untuk orang ada yang sensitive skin. 


So, that's all my sharing for this post. Kinda put some more because to be very honestly I have soooo much products on my wishlist on Althea' website hehe. Tak pernah bosan bila selalu travel on their website. Got so much interesting korean beauty products including skincares and makeups. 


10 December 2018

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

Hi guys!

Joeun haru bonaeseyo! Remember my old review regarding Althea's new skincare that took only 10 SECONDS, Althea's Real Fresh Skin Detoxer, containing real green tea leaves and rose petals, the perfect mask for those who are always on the go. If you haven't read it yet, you can head up to the link below;


Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

As you already know, Althea Korea did a product collaboration with Korea's top TV programme, Get It Beauty, called the Real Fresh Skin Detoxer a few months ago. Get It Beauty is the most popular Korean Beauty TV show, introduces the new trends and provides resourceful information from beauty experts like dermatologists and pharmacists. 

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

From how the product fares to its ingredient composition, Get It Beauty looks at products from all angles and gives the viewer a wholesome educated experience. For a beautiful, healthy skin, Althea, as a K-beauty trend leader in Southeast Asia, has collaborated with Get It Beauty to create a product for beauty enthusiasts everywhere. This 10-seconds Real Fresh Skin Detoxer is created to suit our daily hectic schedules. Made with premium ingredients sourced from various parts of the world. 

I am so amazed by the amazing news brought by Althea - it has been a successful collaboration! Many people have shared their love on this product through their marvelous feedbacks and selfies with the Real Fresh Skin Detoxer. These loves have been spread until it caught the attention of Korea's famous beauty influencer Minsco and K-pop star Jeonghwa, who's a member of EXID. They wanted to be in the fun and made a video together on their experience with Skin Detoxers! Check out the video below;


They have put it to the test, they actually found that it's even faster than brewing a cup of tea. I've also given it a try and my skin loves it much! Apart from being a 10-seconds wash-off mask, this Real Fresh Skin Detoxer actually has a 2-in-1 function where it also doubles as a gentle foam cleanser. It removes any residue specks of dirt from our pores. Really helps on cleansing my face!  

To enjoy your 15% on your first purchase, CLICK HERE.

7 December 2018

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - Kumpul AirAsia BIG Points (Part 2)

Hi! Bertemu kembali dalam segmen CJBTFAA (Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia) untuk siri kedua hahahaha. Kk. Sebenarnya untuk yang selalu sangat naik flight, especially AirAsia, ada banyak cara nak jimat kos tiket. Sebelum ni aku ada share pasal bigpay card en, kali ni pasal bigpoints pulak. Bigpoints ni functionnya korang boleh redeem flight, hotel airasia, etc. Makin banyak point, makin banyaklah benda boleh redeem. Make sure kena jadi ahli Air Asia Big Loyalty lah baru boleh kumpul big points.

Rasanya ramai dah tahu bigpoints tu apa tapi kebanyakannya tak tahu macam mana cara nak dapat lebih banyak points dalam masa yang SINGKAT. Selama ni asyik harapkan point yang dapat tiap kali beli tiket airasia je. Setahun berapa kali je naik flight pun? Bila akhir tahun check akaun big loyalty rupanya baru dapat collect 32 points je hshshshshshs.


Kat atas ni standard point yang korang kena ada if nak redeem ticket flight. 4,500 points tu kira paling sikitlah korang wajib ada. Kadang-kadang airasia baik hati dia buatlah promo 500 points je dah boleh redeem tiket pergi langkawi. But if points yang korang ada tu terkurang sikit ke boleh BELI bigpoints. Kalau convert bigpoints ke add-on wang ringgit tu lebih kurang je sebenarnya. Haritu aku pernah tak cukup 9 points, aku kena bayar 9 sen jeee so kiranya harga tiket aku tu tak sampai 10 sen pun ahahahaha.

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - Kumpul AirAsia BIG Points (Part 2)

Yang ni contoh lah masa tu aku tak cukup 1700+ points untuk redeem so balance tu aku kena bayar. Tambah RM18+ just untuk topup balance bigpoints kita yang tak cukup. Kira jimatlah jugak kalau dah harga asal tiket pun nak dekat RM100+. Dah tu kalau setahun dapat 32 points je nak kena tunggu berapa tahun baru boleh redeem flight ticket? Tak apa, actually ada alternatif lain untuk kumpul bigpoints selain beli tiket flight.

Kalau based on bigpoints yang kita dapat bila spend on flight tickets, setiap RM2 yang kita spend akan dapat 1 point. If beli tiket yang premium flex atau business class boleh dapat 1 point for every RM1. Tapi semput jugaklah kalau nak harapkan spending on flight ticket je. So bawah ni aku dah listkan another methods yang biasa orang guna untuk mempercepatkan pertumbuhan bilangan angka bigpoints :


1. Bigpay Card

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Big pay card ni macam prepaid card. Lebih kurang macam debit card lah. Boleh guna kat mana-mana merchants yang terima mastercard. Nak shopping kat mall ke, makan kat mcd ke, nak isi minyak ke, shopping online ke semua boleh. Every transaction melalui bigpay card ni korang akan dapat bigpoints. Bigpoints tu akan automatik masuk akaun korang based on tracking system yang ada pada bigpay card. Even kalau korang baru topup duit dalam kad je pun boleh dapat points. 

Every RM50 topup : 1 point
Every RM20 spend : 1 point

Yang kaki shopping tu rugi lah kalau tak ada bigpay card. Rugi rugi. 


2. Convert dari Bank Points

Banyak je bank sekarang selalu bagi reward points dekat user diorang. So points yang korang kumpul melalui akaun bank korang tu boleh convert jadi airasia big points, kira conversion partners lah. 


3. Book Hotel & Trip

Biasa kalau pergi travel mana-mana kalau book hotel online biasa guna agoda ke, trip.com ke, booking.com or hotels.com, semua boleh redeem big points for every RM yang korang spend. Time payment gateway tu biasa korang kena insert big member ID so diorang akan automatik masukkan bigpoints ke akaun korang.


4. Online Shopping

Sama konsep macam bila korang book hotel or trip travel online tadi, ada cara tertentu untuk redeem big points bila shopping online. Ini termasuk bila korang shopping kat Zalora, Lazada, Sephora, Hermo, Fave, Photobook, 11Street, dan sebagainya.


5. Jawab Survey

Yang ni paling senang lah sebab tak payah keluar kos apa-apa. Tengah rilek-rilek tunggu makanan sampai kat kedai makan, jawab survey je dah boleh points. Bagi aku ni cara paling senang lah nak dapat big points segedebukk banyak sekali gus sebab tak payah keluar duit pun nak shopping apa-apa, kena ada internet/wifi untuk jawab survey je. Setiap survey yang kita jawab akan dapat points YouGov ikut panjang mana survey yang kita jawab tu. Contohnya :


So bila dah kumpul point yougov banyak-banyak, boleh lah redeem points airasia. Banyak weh 2500 points tu tsk tsk.


Point yougov ni actually boleh redeem macam-macam. Tapi macam-macam dia tu ada 4 jenis tuh je lah. Memang aku rembat yang bigpoints je. Yang lain bagi aku tak berbaloi. Sebab kadang-kadang airasia selalu jugak buat promo 500 points je dah boleh redeem. So memang airasia jelah yang berbaloi bagi aku.

YouGov memang akan sentiasa send email kat korang setiap kali ada survey baru and kalau boleh jangan tangguh sampai dua hari baru nak jawab survey tu sebab nanti dia close link. Survey pun soalan biasa-biasa je. Makin rajin korang jawab survey, makin banyak survey yang diorang akan send kat korang. Makin banyak survey, makin banyak points yeay! Make sense. Okeh dah boleh register yougov through link kat bawah. Daripada korang buang masa tenung dinding baik jawab survey, kan?

https://my.yougov.com/en-my/refer/KcRuNZsJMJxIT7jjA6GB5g/


6. Apply Credit Cards

Ramai orang suka guna cara ni bila ada kad kredit promotions yang bagi bigpoints FREE bila diorang sign-up kad kredit. Contohnya Standard Chartered Worldmiles bagi 25,000 bigpoints FREE kepada sesiapa sahaja yang sudi memiliki kad kredit mereka buat kali pertama. Tak perlu belanja apa-apa. 25,000 bigpoints tu boleh redeem flight tix pergi-balik Bandung atau Bali tauu. Apply credit card je dah boleh pergi honeymoon T_T


Okay setakat ni tu jelah 6 top tips or tricks yang biasa orang guna pakai untuk collect bigpoints selain spend on flight tickets je.



1 December 2018

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia

Hi!

So aku dah janji semalam nak share further pasal bigpay card yang aku dah share kat blog post sebelum ni, Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (part 1). Siapa belum baca boleh baca kat entri tu. And aku tau masih banyak persoalan yang banyak tak terjawab dalam kepala masing-masing tu so here it is.

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia
creds : #bigpay


1. Kad ni boleh guna untuk withdraw duit kat atm mana je?

Fyi bigpay ni macam prepaid card and boleh withdraw duit kat atm macam biasa. Persoalannya, atm mana je yang terima bigpay card ni? So far yang aku tahu semua atm terima bigpay card ni (yang meps la). Aku pernah baca satu blog ni dia share dia pernah try withdraw duit through CIMB di indonesia. Cumanya ada charge for every withdrawal dari atm machine.

If guna local (malaysia) atm : RM6 per transaction
Overseas : RM10 per transaction or 2% of withdrawal amount, whichever is higher

If you think takde keperluan nak withdraw duit dari bigpay tu tok sah dok gatai naa nak lebur RM6 gitu je. 


2. Boleh shopping guna bigpay card?

Boleh. Pastikan those merchants terima mastercard. And make sure dalam bigpay kad korang tu ada duit lah ye sebab ni bukan credit card, ni PREPAID card. Kena isi dulu duit baru boleh guna.


3. Kalau nak shopping kat overseas pun boleh?

Boleh sangat! Yang paling bestnya korang boleh dapat exchange rate semasa yang paling berbaloi tau. Contoh korang nak shopping masa tengah travel kat singapore, duit malaysia korang yang ada dalam bigpay tu akan diconvert ke singapore us dollar with the BEST exchange rate. Dah tak payah nak beratur kat money changer and nak kena pilih lagi money changer mana yang paling bagus tukaran nilainya.


4. Dapat BigPoint ke?

Yes! Setiap kali korang topup RM50, korang akan dapat 1 bigpoint. Kalau topup RM98 still dapat 1 point so nak berbaloi topup lah RM100 terus hehe. And setiap perbelanjaan sebanyak RM20, korang akan dapat 1 point. Fyi account bigpay korang ni boleh terus connect dengan akaun airasia big loyalty korang tapi kena make sure guna email yang sama.


5. Ada registration fee tak?

Takde. RM20 yang korang kena topup masa first transaction before dapat kad tu, korang boleh guna after that. RM20 tu kira deposit akaun je.


6. Berapa min balance kena ada dalam account?

Dulu RM10, tapi sekarang rasanya RM1 pun dah boleh dah.


7. Kalau tertinggal kad ni kat rumah still boleh bayar guna bigpay ke?

Boleh. Bigpay ni macam e-wallet. Sebab tu korang kena ada apps bigpay tu. Bila shopping, korang boleh scan je bar code yang cashier tu bagi guna apps dalam phone korang and dia akan automatik tolak amount yang korang dah shopping. Korang boleh jugak send duit ke akaun kawan yang ada bigpay jugak. Free of charge.


8. Apa lagi benefits from AirAsia if guna bigpay?

Korang boleh save your money on flights, baggage, and meals. From time to time, korang boleh dapat access untuk exclusive deals!


9.  Selamat ke guna BigPay card ni?

Very secured payment methods. Every transaction made trough bigpay, korang akan dapat notification from your registered phone number. It means korang boleh track and check all the transactions through the apps. Nak login apps tu pun korang kena ada pin number or boleh guna fingerprints je (kalau ada).


10. Ada syarat ke nak guna kad ni kat overseas?

Takde. Boleh terus guna macam biasa. Kalau nak freeze kan kad ni sepanjang korang kat overseas pun boleh.


11. Macam mana nak tau exchange rate dia?

Boleh check dalam apps bila korang nak tukar nanti.


12. Berapa topup limit untuk kad ni?

RM10,000 for monthly.


13. Boleh bayar guna bigpay tak kalau nak isi minyak kenderaan?

Boleh ajaaa. Kalau nak swipe je kat pam minyak tanpa perlu ke kaunter tu, dia akan hold RM200-RM250 dari akaun kita before dia tolak amount sebenar yang kita isi minyak. Biasa dalam 2-3 hari. Tapi kalau tak nak duit kena hold pergi jelah jalan sikit ke kaunter and swipe card.  


14. Kalau dah ada BigPrepaid macam mana?

Better tukar jelah ke bigpay. Boleh transfer semua duit yang ada dalam BigPrepaid ke BigPay and cancel BigPrepaid tu. Cara nak pindahkan semua duit tu, dalam apps BigPay, pilih topup dari BigPrepaid card and tulis semua amount yang ada dari BigPrepaid. Untuk cancel BigPrepaid card, boleh try call +603 7662 9200 atau email support@bigpayme.com untuk cancel BigPrepaid.


15. Ada fee ke kalau bayar kat kedai guna BigPay card?

So far tak ada any fee. Semua transaction free je.


16. Kalau kad tak aktif, apa jadi?

Setiap bulan diorang akan charge RM2.50 per month for inactive account where there is no card transaction. If bulan tu korang tak ada nak spend apa-apa, topup je RM10. Pun dikira transaction jugak.


17. If shopping kat overseas, bila tukar duit malaysia to other currency, ada charge ke?

Ada. Curency conversion fee dia 1% + network charges.
(NOTE : only charges by the network will be applied until further notice)

Cross-border transaction fee is applied through merchant outside Malaysia but charged in ringgit malaysia.


18. Any other hidden fees?

Hidden fee so far takde. If nak buat replacement card, means nak tukar hak milik bigpay card tu, fee dia RM20 per card dengan syarat yang buat replacement tu mesti card member sendiri bukan orang lain. (NOT applicable if due to defect chip/card)

Kalau nak cancel card ni, free je. Kalau transfer duit dari bigpay kita ke bigpay orang lain is also free. No charge.



If korang nak register bigpay card ni and dapat RM10 percuma dalam account bigpay boleh guna code di bawah ;

4IQDDSLTHC 

Refer link ni : Cara Apply/Register Online BigPay Card




30 November 2018

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Stress betul dah penat-penat hunting tiket flight murah sekali time nak bayar processing fee dia pulak yang mahal. Harapan palsu betul. Aku yang student ni lagi lah cheapskate. Lebih RM1 pun kena berkira. Study kat terengganu ni memang aku selalu naik flight kalau balik kl sebab aku mabuk bas. Naik flight pun mabuk jugak tapi takpelah sejam je hehe. Flight paling murah pun memang airasia je kan so mostly memang naik airasia je. Sesekali ada la naik jugak mas malindo sebab saje nak merasa hahaha.

Tiap kali time payment tu selalu lah nampak ada satu payment method ni nama dia 'Big Pay'. Yang buatkan aku gigih study pasal bigpay ni sebab kat bawah tu dia tulis 'free processing fee' lol. Sebab kalau bayar guna internet bank in kena charge RM4, kalau guna debit or credit card dia charge RM17. Mahal bak hanggg baik aku order dominos.

Ni based apa yang aku baca lah,

Konsep bigpay card ni sebenarnya dah lama ada cuma sebelum ni namanya bigprepaid. Aku tak tau lah bigprepaid tu macam mana sebab aku lahir-lahir terus kenal bigpay dulu. Rasanya bigpay ni macam re-branding dari bigprepaid tu kottt. Maybe yang ni upgraded version? Entah.

BigPay Airasia
creds : big pay.

Okay so bigpay ni sejenis prepaid card yang korang boleh topup secara online (guna apps) and boleh guna untuk shopping kat mana-mana je asalkan yang terima mastercard termasuklah nak beli tiket flight Air Asia. Paling best, every transaction yang korang buat melalui bigpay card akan dapat big point dari Air Asia. Kumpul big point banyak-banyak boleh lah redeem tix flight free ehehehe. 


So lepas ni time nak buat payment tu korang pilih payment method : BigPay. Processing fee dia akan automatik jadi zero lepas korang isi card details.

BigPay Airasia

Now korang dah boleh jimat RM17 untuk beli dominos okeh. Logik lah sikit kan, buat apa nak spend another money kalau dah boleh tak payah bayar? Pergi lah register bigpay card sekarang. Process dia senang je tak payah beratur kat kaunter isi borang nak salinan document bagai. Just install apps, register online, then goyang kaki tunggu card sampai depan pintu rumah. Settle. Dah boleh beli tiket flight pergi korea jimat RM17 hshshshshs.


Cara Apply/Register Online BigPay Card

1. Download apps Big Pay

BigPay AirAsia

Apps ni wajib download sebab nak register akan melalui apps ni je and lepas-lepas ni every transaction pun guna apps ni je. Bigpay ni bukan macam akaun bank tau. Tiap kali nak guna card ni kita kena topup dulu. Nanti every time nak login apps ni akan ada registered pin number yang korang kena masukkan or boleh guna fingerprint. Memang secure gila.


2. Register account

Masa register account ni, biasa dia memang akan suruh masukkan referral code kalau korang ada code. Kalau takde code korang boleh skip je part tu. Tapi kalau korang nak dapat credit RM10 FREE, masukkan lah code kat bawah ni sebab once kad korang dah activated, diorang akan masukkan extra RM10 dalam account korang sebab register guna referral code. Tapi kalau tak masukkan code korang tak dapatlah RM10 fgheee. Nak selamat, copy & paste okay. 

4IQDDSLTHC

Masa register account ni korang ikut je arahan dia bagi satu-satu. Dia suruh selfie ke apa ke, engko ikut je hahaha. Jangan nak mengelat, dah namanya nak register prepaid card bukan nak register account facebook. Then korang kena set pin number untuk korang guna setiap kali korang nak login apps tu or nak withdraw duit kat atm. Jangan lupa masukkan alamat rumah yang sah ye sebab nanti bigpay card tu akan dihantar ke alamat rumah yang korang daftarkan tu. And no telefon pun kena valid sebab dia akan send TAC number setiap kali transaction melalui bigpay card. Then tunggulah beberapa hari untuk pihak bigpay verify semua details, gambar yang korang dah isi. 


3. Topup minimum RM20 dalam account bigpay

Korang rajin-rajinkan lah check apps tu hari-hari mana tau account korang dah verified ke. Lepas diorang dah comfirmkan semua maklumat korang tu, korang kena topup minimum RM20 dalam account korang, then baru diorang akan process untuk hantar kad tu ke alamat rumah korang. Nak topup lebih pun boleh asalkan minimum RM20. Boleh topup guna debit/credit card or online bank. RM20 ni kira deposit lah, macam nak bukak akaun bank pun kena ada deposit en. Lepas dah activate kad tu, korang dah boleh guna balik duit deposit tu sebab minimum balance kad ni RM1 tak silap. Lepas dah topup min RM20 tu, korang boleh track card korang if dah sampai rumah or belum melalui apps tu je.


4. Activate card

BigPay AirAsia
creds : twitter suraya zainudin

Bila kad dah sampai rumah, korang akan dapat dalam bentuk macam ni. Delivery diorang guna citylink tak silap. Dalam brochure tu pun diorang dah explain macam mana nak aktifkan kad korang. Kena insert CVC number yang ada pada belakang kad yang baru sampai tu dalam apps then masukkan pin number yang korang register sebelum ni untuk pengesahan. Settle! Dah boleh terus guna kad tu. Senang je kan? Kalau korang tak goyang kaki kat rumah tu bukan salah aku la ye. 


Cara Nak Topup BigPay Credits

Boleh guna debit/credit card and online bank in :)


1 November 2018

Life Update; Mese Occupato (Busy Month) Festival

Tahun ni je dah dua kali aku pindah rumah. First masa habis sem 3, kena keluar dari asrama pastu cari rumah sewa. Aku pun duduk lah dengan sorang classmate aku, dia ajak sebab ada kosong satu masa tu and aku pulak malas nak cari rumah sewa so aku masuk jelah rumah tu. Aku pun duduklah rumah tu dengan 14 orang housemates, pergi class pun asyik naik grab je sebab takde transport. Nak guna dapur pun kena bergilir sebab ramai sangat serumah. Peti sejuk selalu penuh sebab nak masukkan barang 14 orang alahai. Tuan rumah pulak macam hape, tau nak duit awal bulan je tapi kebajikan kitorang as penyewa dia tak jaga dengan alasan dia tengah stress sebab baru kahwin. Siapa suruh kau kahwin hahaha.

Tapi aku stay rumah tu kejap je. Lepas dua bulan, masuk sem 5 aku pindah rumah geng cekodok aku lepas ada sorang orang rumah diorang keluar. Tenang lah sikit aku duduk rumah baru ni. Pergi class pun berlima dengan geng cekodok aku sebab pq bawak kereta dia dari perlis. Kalau nak beli barang or keluar ke mana-mana pun senang sebab ada transport, bayar duit minyak je. Habis class asyik pergi pantai je keje. Aku pun nggak ngerti sama mereka...


Tuan rumah pun okay and pakcik tu memang always concern dengan semua complain pasal rumah sewa if ada problem. Serumah pun duduk 7 orang je. Cuma tu lah mesin basuh kat rumah tu mesin manual aku tak pernah guna. First time aku guna machine manual nasib tak meletup je mesin tu. Bising dari mesin tu sampai luor rumah bunyi sebab aku tak letak baju betul-betul masa spin hahaha. Toilet pun ada sebijik je huhu ok ler tu. Andddd rumah baru ni ada kucing! 


So budak ni akan ada di mana-mana sahaja dan beliau boleh muncul bila-bila masa dia nak. Oyen oyen...


Lepas semua keluar dari asrama, masing-masing duduk rumah lain-lain. Melda (paling depan) dapat stay asrama sebab dia ahli majlis kolej kediaman + masuk unit beruniform. Aku, esah dengan dayah yang memang tak aktif ni memang kena kick lor hahaha. Dulu masa duduk asrama selalu tunggu masing-masing kat pondok sebelah blok E sebab kitorang satu blok then bila semua dah turun baru jalan kaki pergi class sama-sama. Kalau malas jalan kaki or dah terlambat nak ke class and class pulak jauh sanggup amik grab adoyai. Sekarang semua pergi class sendiri-sendiri jurr kecuali aku dengan dayah sebab still serumah hihi. 

Lepas aku pindah rumah, minggu tu terus pergi penang. Sem 5 ni aku join revbiz challenge kat usm penang. Budak unisza ada 10 orang pergi. Dah macam sardin berhimpit dalam van hahaha. Jujur aku cakap ni ye. Aku isi nama nak join benda ni sebab aku nak jalan-jalan free and malas masuk class je sebenarnya (harharharrr). Pergi penang naik van unisza, tido homestay kat sana, unisza bayor. Program 3 hari kat sana dapat kupon makan dari usm. Stress kot asyik belajo je aku pun terus isi nama nak join hahaha. Tapi tak expect pun...


yang kitorang akan menang hahaha. Alhamdulillah rezeki aku malas nak datang class kk gurau. Ok lah tu pengorbanan kitorang berjemur tengah panas terik jual prepaid celcom, jual beg, dah namanya pun revbiz challenge. Bertambahlah communication skill aku lepas paksa orang beli prepaid group aku hahaha. Waktu free, kitorang jalan-jalan area penang.


Pergi penang street art, penuhkan gallery phone pq, makan aiskrim, malam singgah mamak lepas tengok paskal kat mall. Masa nak balik dari penang street art ni aku rasa kitorang dah jalan satu pulau dah semata nak cari van kitorang lepas sesat hahaha. Memang masing-masing muka burn lit lit lah and berpeluh teruk sampai hilang 10kg masing-masing. Terus kurus lepas round satu pulau.


Ni punya syok bergambar kat lorong-lorong cina ni bila bukak group whatsapp peserta revbiz usm tu tau tau je unisza menang hahaha. Petang tu lepas tuntut hadiah terus gerak balik terengganu. Sampai unisza pukul 3 pagi pastu esoknya aku ponteng class lagi mihmih. Masing-masing lepas balik unisza semua up status rindu trip penang ni tapi aku tak sanggup dah nak jual prepaid berjemur tengah panas lagi hahaha. Tapi rindu lah jugak.

Next weeknya pulak, aiman ajak budak classmates kitorang spend time. Nak hiking katanya sebab budak intrade dah lama tak bonding. Pukul 4 pagi gerak dari rumah nak hiking bukit keluang kat besut. 


Jadilah ni berapa ketul je yang join hihi. Burn dari penang haritu tak hilang lagi dah tambah burn lagi haih memang itang muka aku masuk oktober wei. Aku dah lah memang cepat burn, jalan kaki pergi class masa duduk asrama dulu pun dah burn teruk. Sunscreen mahal sebab tu kena berjimat hahaha. Bila bukak tudung nampaklah macam aku pakai topeng memanjang sebab tona kulit dah obvious sangat bezanya huhu. Turun dari bukit, singgah lata payung buat acara kuak lentang tapi last-last semua jadi dugong dalam air.


Habis trip intrade ni, next week nya terus sibuk dengan Efest 1.0 (Karnival Keusahawan Unisza). Aku diletakkan di bawah unit pendaftaran. Sepanjang 3 minggu sampai last day karnival tu whatsapp aku memang serabut. Discussion untuk program itu program ini, meeting tiap malam, update peserta punya information nak kena taip number ic satu satu, peserta tu nak tuntut sijil lah, nak register program itu ini lah. Serabut weyyy dengan test, quiz, assignment belambak dua date dalam minggu yang sama :'(


Program dari pagi habis tengah malam, pastu post mortem setiap hari sampai 2 pagi. Dalam ramai-ramai ni, ada je team yang lagi struggle uruskan karnival ni. Kehulur kehilir bawak peralatan, uruskan sampah kat tapak, jaga parking vip, jaga protokol dan sebagainya. Yang urusetia lelaki pun ada jadual masing-masing bergilir tidur atas pentas kat tapak karnival sebab nak jaga barang-barang peniaga, peralatan karnival semua. Alhamdulillah everything went well even banyak gila kekurangan dalam event sebab kami masing-masing first time uruskan first karnival besar under kelab keusahawanan. Masing-masing dapat belajar benda baru dari pengalaman and kenal lagi ramai orang through this event :))


Tak pernah menyesal join family kku ni (*wink wink eyes + huge hug for this fam) :3


After those hustle weeks, tinggal lagi 3 hari sebelum cuti mid sem. 3 hari pergi class tu otak penat asyik loading je kat class. Buat assignment yang nak kena submit minggu tu and jawab last test before midsem break pun aku dah berserah dulu sebelum berusaha hahaha. Dalam kepala banyak ingat pasal balik je.


Alhamdulillah malam tadi dah selamat sampai rumah, ayah amik dari terminal bas shah alam. Pagi tadi bangun tidur terus bagi kucing-kucing i makan. Mesti diorang dah tak ingat aku sebab aku dah lama tak balik rumah, tau tau je diorang dah besar :') #rindu

23 August 2018

Ragam Customer Online Yang Annoying Gila - Part 1

Salam and hi

Mengah aku asyik cerita dekat orang lain pasal ragam customer-customer aku yang annoying dia tu na'uzubillah. Yela bila dah geram kalau asyik pendam jadi bahaya en so baik lepaskan waktu tu jugak. And cara aku lepaskan geram aku ialah sambil membebel pasal customer aku kat kawan aku yang tak bersalah tapi terpaksa layankan jugak aku yang tengah hangin ni hahaha. Ampunnn.

*warning : jangan teruskan pembacaan kalau tak nak stress & sakit hati

Aku start business online since lepas spm. Aku tak kerja lepas spm tapi banyak try try business online. So since lepas spm tu whatsapp aku sentiasa dipenuhi dengan unknown chat. Ok ler tu takdelah lonely sampai nak update kat twitter yang whatsapp aku krik krik kriuk. Macam-macam jenis customer dah aku jumpa setakat ni baik dari budak sek rendah ada, sampai ke bapak-bapak pun hado. Aku sangat suka dengan customer yang senang gila nak deal. Dia bagi salam, tanya harga, mintak number acc, then bank in duit. Aku pos barang. Dia inform barang dah sampai and bagi feedback. I loikeeeee. Tapi langit tak selalunya tak guruh.

Aku ni tak reti nak marah orang depan-depan. Walaupun memang salah customer sendiri, but customer always right ennnnnn so diri sendiri as seller adalah sangat perlu untuk dianggap bersalah but at the same time perlu buat customer sedar akan kesalahan diri sendiri pada akhirnya. Bila customer maki hamun aku kat whatsapp aku takkan terus sound dia balik while usually aku akan cuba selesaikan masalah dengan setenang-tenang lautan biru yang luas walaupun pada hakikatnya aku sangat tak boleh tahan kena makiiiiiii tak tentu pasal *cryyy

Ragam Customer Online Yang Annoying Gila - Part 1

Aku nak cerita satu kisah ni, ye SATU  kisah je untuk entry kali ni, seorang budak darjah berapa ntah whatsapp aku nak order topeng mulut (mask). Mula-mula dia whatsapp aku guna nombor maknya. Bunyi-bunyi conversation nya lebih kurang begini dong, (dah delete chat dgn mak dia sebab geram!)

*C stand for CUSTOMER
*M stand for ME

C = Hi, nak beli mask (si anak)
M = *bagi details cara pembelian dengan acc number
C = takpe saya tak berminat nak beli mask ni. (si emak rupanya)
M = Okay.

few minutes later, still number yang sama.

C = kak, saya nak beli mask. (si anak)
M = *forward balik details tadi dengan acc number
C = kan saya dah kata tadi saya tak berminat nak beli. jangan layan anak saya lagi faham! (si emak)
M = baik. maaf.
C = kak saya nak beli mask ni. takpe ayah saya kasi belii. *sambil isi details untuk postage even belum bayar lagi (si anak)
M = Okay noted. Nanti send resit kat sini ye.
C = Maaf saya memang tak berminat nak beli. Jangan whatsapp saya lagi. (si emak)
M = *bluetick

Act aku malas nak pertikaikan pasal anak beranak ni. Aku pulak yang kena marah padahal anak dia yang whatsapp aku. Aku pulak macam orang buduh asyik forward benda yang sama. Peduli apa aku. Prinsip aku senang je. Kalau betul bapaknya kasi beli, bapak dia transfer duit kat aku, aku terus pos barang dia. Settle. Kalau tak beli pun aku tak kisah sebab aku tak rugi apa-apa sebab tu aku malas sangat nak masuk campur maknya tak kasi beli, tiba-tiba bapaknya kasi beli ke apa. So aku biar. 

Tiba-tiba esoknya dia whatsapp aku guna nombor kawan dia pulok. Aku tahu ni budak yang sama lepas dia bagi aku nama dan alamat yang sama untuk postage lepas dia buat payment. Masa ni aku fikir mungkin bapak dia yang bank in kan untuk anak dia tapi mak dia tak tahu sebab tu diam je kot haha. 

Ragam Customer Online Yang Annoying Gila - Part 1

Ni first conversation kitorang masa dia guna nombor kawan dia. Sentence last sekali tu buat aku menyirap betul lah dia ingat aku ni hidup hadap whatsapp dia aje tak payah solat, takyah berak, takyah makan, takyah mandi. Tapi aku takdelah reply macam tu kat dia. Aku cakap ''maaf lambat reply'' and bagi details apa semua. Nak marah pun tak sanggup sebab aku tahu dia budak sekolah rendah lagi. Lepas tu dia tanyalah aku macam-macam pasal jenis mask yang aku jual.

Ragam Customer Online Yang Annoying Gila - Part 1

Ehhhhhhhh dia marah kita macam dia 100% betul pulak. Yela dik customer always right tapi aku yang jual barangnya aku tau lah bendanya sama dik nonnnn *nangisssss. Tapi aku tabah jelah melayan budak ni sebab mana tau ada rezeki aku terselit di sebalik melayan customer yang mencabar jiwa dan raga ni tsk tsk. Rupanya betul wey. Dia order 10 mask dari aku. Rasa dia macam lepas kau pulun semua subject siang malam lepas tu dapat 4 flat. Maka bertambahlah sales aku bulan tu. Aku pun pergi ler pos barang budak tu dengan hati yang girang gembira sebab balik tu fikir dah boleh beli victoria secret mihmih. Lepas tu aku send kat budak tu tracking number tauu. Nanti dia kata kita tak pos barang dia pulak oi. Suddenly.... ada unknown number....

Ragam Customer Online Yang Annoying Gila - Part 1

tu diaaaaa. dah berapa minggu ntah budak tu menyepi lepas aku send tracking number aku ingat dia dah dapat barang dia tiba-tiba bapaknya pulak menghantui hidup aku huwaaaaa. aku pun send lah semua screenshot aku dengan anak dia haritu siap forward balik tracking number apa semua. then aku tanya lah takkan tak sampai-sampai lagi dah berapa minggu yang lepas. dia kata belum sampai and pastu nak tuduh aku tak pos barang lagi and then nak report pulis. sabar der. bila aku check tracking number budak tu, ingatkan poslaju tertinggal parcel dia kat stor ke apa rupanya barang tu dah return kat pejabat pos universiti aku balik dah pun! memang tak ler aku perasan barang tu dah return ke apa sebab dia return kat pejabat pos bukan rumah aku. 

then aku explain lah kat bapak dia yang mungkin masa poslaju sampai rumah takde orang kat rumah diorang so basically akan ada notis suruh tuntut dekat nearest pejabat pos tapi diorang satu beranak ni takde pegi tuntut pun. then ayah dia be like, ''oh yeke?'' tepuk dahi wey aku. so aku pun terpaksalah pos yang baru kat dia lepas dia bayar duit poslaju yang baru yela takkan aku nak kena tanggung kos poslaju dua kali en. lepas aku bagi tracking number yang baru tu aku siap pesan kat bapak dia siap-siap,

''encik, kali ni check tracking number elok-elok tau. kalau diorang dah sampai rumah tapi takde orang tu pegi tuntut kat poslaju berdekatan sebelum dia return kat saya balik. nanti membazir bayar postage banyak-banyak tapi barang tak sampai-sampai. blablabla..."

aku risau barang dia return balik sebab tu aku bebel agak panjang. lagi pun aku taknak habiskan sisa hidup aku fikir pasal barang budak tu je sedangkan customer aku ramai lagi. lepas tu dia bluetick je aku. maybe bosan kot. takpelah aku assume dia dah paham lah apa yang aku terangkan tu. biasanya customer aku lepas dapat tracking number diorang tahu apa yang perlu dibuat. and kalau diorang tak reti nak check tracking number pun biasanya aku ajar je aku takdelah nak cringe mana pun. Suddenly........ (yeah again!)

Ragam Customer Online Yang Annoying Gila - Part 1

beberapa minggu aku fikir pasal parcel budak ni je sampai gila aku. pegi class takde mood, layan customer lain pun takde mood haih. apalah motip saya send tracking number kat encik haritu huwaaaaa. disebabkan aku tahu pakcik ni tak check tracking number langsung, aku pun check kan lah dan screenshot bagi dia. and yeah dalam record tracking poslaju tu memang posmen dah bagi notis untuk tuntut kat poslaju klang (again...) sebab diorang dah sampai rumah tapi takde orang jugak. so aku pun nasihatkan lah encik tu supaya petang ni lepas balik kerja terus pergi ambil barang kat sana before diorang return parcel tu lagi. dia pun okay jelah. then diam sampailah sekarang. so aku assume diorang anak beranak dah dapat parcel tu.

ni event paling stress pernah jadi dalam hidup aku dalam melayan kerenah customer. banyak lagi kerenah lain yang agak annoying jugak tapi cukuplah aku dan para pembaca rasa cringe dengan kisah yang SATU ni. kesimpulannya semoga semua online seller di luar sana tabah menghadapi ragam customer yang pelbagai kerenah kerana di setiap ujian pasti terselit rezeki kalian di mana-mana huahuahua. 

thank you sebab sudi mengorbankan jiwa raga korang baca entry ni.

20 August 2018

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Hi!

Kulit adalah organ badan kita yang terbesar termasuklah kulit muka. Setiap hari kulit kita akan terdedah dengan kotoran sekeliling yang boleh menyumbat liang-liang kulit kita sebab tu selalu ada masalah clog pores yang end up boleh naik acne and pimples, blackhead, whitehead, tiny bumps, dan sebagainya. Kadang-kadang toksin dari makanan yang kita makan seharian pun boleh buat kulit kita merana tau. Cara nak pastikan kulit kita sentiasa bersih dari kotoran dan bahan pencemar harian ni adalah dengan kita kena sentiasa detoks kulit kita.

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Sekarang ni dah tak payah susah-susah buat detoks diy campur-campur bahan tu bahan ini kat rumah sebab dah ada Real Fresh Skin Detoxer dari Althea Korea ni. Skin detoxer ni boleh pakai macam cleanser harian biasa and ambil masa 10 saat je then bilas. Senang je dah tak perlu nak detoks kulit guna diy mask pastu kena tunggu lama-lama baru boleh bilas or telan macam-macam pil.

Salah satu sebab kenapa aku suka Real Fresh Skin Detoxer ni adalah diorang gunakan bahan beauty yang premium macam daun green tea dan rose petals yang sebenar dalam menghasilkan skin detoxer ni. Kira guna natural ingredients jugaklah sebab tu ramai tak ragu-ragu nak pakai skin detoxer ni. In fact kita tahu rose petals dan daun green tea tu boleh berubah warna dari masa ke semasa, tapi jangan risau sebab dia takkan affect quality and functions skin detoxer ni. Still boleh guna macam biasa even dah layu macam mana pun sebab khasiat dia tetap remains constant.

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Untuk suggestion, pagi lepas bangun tidur guna rose, then malam cuci muka dengan green tea pulak. Bila bangun pagi guna real fresh skin detoxer rose dia boleh membantu protect kulit kita and balance kan nilai ph kulit kita, and counterbalance kan kulit kita before pakai make up.

Sedikit facts untuk rose petals yang diorang gunakan dalam produk ni. May Rose Petals yang digunakan cuma tumbuh sekali setahun selama 5 minggu sahaja dan dipetik by hand masa bulan may di Grasse, Southern France. Premium May Rose ni boleh balance kan ph kulit kita 5 kali lebih efektif daripada petal rose yang biasa. Kelopak rose yang sebenar boleh membantu dalam melancarkan peredaran darah pada kulit kita muka kita sebab tu kulit kita boleh kekal lembut dan segar.

Pada 10 malam pula biasanya sel kulit kita paling aktif regeneration sebab tu bila guna green tea skin detoxer ni boleh meningkatkan proses regenaration sel kulit kita untuk pastikan kulit kita bersih sebelum direhatkan (tidur). Daun green tea ni pulak diambil daripada Ladang Green Tea Jeju. Diorang guna daun yang baby lagi tau nak buat produk ni. Daun Green Tea mengandungi banyak Catechin, 5 kali lebih banyak vitamin C daripada lemon biasa untuk protect kulit kita dari kerosakan UV.

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Lepas ni pegi mana-mana je aku akan sentiasa bawak dua benda ni lagi-lagi bila travel sana-sini sebab kulit akan lagi banyak terdedah so perlukan pembersihan yang optimum supaya kulit kita sentiasa bersih dan bebas kotoran. Skin detoxer ni dua-dua dah jadi favourite aku since first time pakai sebab finishing dia best sangat! Kulit muka tak rasa tegang lepas cuci muka tapi kulit rasa bersih sangat lepas guna real fresh skin detoxer.

Cara pakai dia senang je. Squeeze sikit kat tangan then sapu bagi rata kat kulit muka kita yang kering (jangan basahkan muka dulu). Lepas 10 saat (eleh kejap jee) tambah air sikit then massage kulit kita secara membulat sampai berbuih. Then bilas. Easy peasy kan? Lepas bilas tu dia cabut sekali semua kotor-kotor yang ada kat kulit muka kita tu. Best gila.

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Althea's Real Fresh Skin Detoxer Review - Green Tea & Rose

Untuk pengetahuan korang, produk ni adalah hasil kerjasama Althea Korea dengan Get It Beauty. Get It Beauty merupakan beauty tv show no.1 di Korea yang provide dan memperkenalkan new trends dan information yang berkaitan dengan beauty. Untuk menghasilkan beauty life yang sihat, Get It Beauty bergabung dengan Althea Korea, the leading K-Beauty di Asia Tenggara, untuk mencipta satu produk yang sesuai dengan jadual urban moden yang sibuk.

Maka terhasillah Real Fresh Skin Detoxer yang mengambil masa cuma 10 saat je pagi dan malam untuk memastikan kulit sentiasa bersih dan sihat dengan menggunakan bahan-bahan premium yang berasal dari pelbagai bahagian dunia. Korang boleh dapatkan Real Fresh Skin Detoxer ni di website Althea Korea;

https://my.althea.kr/real-fresh

18 August 2018

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Hi semua!

Tak tahu kenapa tapi last semester paling takde life bagi aku. Final exam ada dua paper je tapi tak tau kenapa rasa takde life sangat. Aku ingat aku sorang je tau rasa macam ni rupanya almost one batch hahaha. Maybe aku masih tak selesa dengan rumah baru lepas keluar dari asrama kut. 

Asyik stress je manjang. Makan pun tak menentu, stress dengan assignments, stress dengan grab tak sampai-sampai depan pagar rumah sampai terlambat masuk class, stress kawan asyik cakap pasal pakwe jeeee (eh), stress duit takde nak makannn, stress tak balik-balik kampung, semuanya stress lah!

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Nasib baik ada My Beauty Masks dari My Product Co ni. Bila sampai minggu study week, banyak masa free. Study pun dua tiga jam before exam je (sebab malas nokharom). Melepak jelah kerja aku kat dalam bilik. Bila check muka dah makin teruk sebab dah lama tak jaga proper, makan pun main sumbat je macam-macam.

Maka masa study week tu bermulalah rajin aku nak jaga muka balik. Almost every day pakai My Beauty Masks sebab best sangat! Ada tiga jenis mask;

1) Hydrogel Gold Red Ginseng (USD$25)
2) Hydrogel Gold Ginger (USD$25)
3) Rice Sheet Mask (USD$9)

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Aku paling suka Hydrogel Gold Ginger sebab tekstur dia rasa macam dia gosok kulit kita and bila cabut mask tu kulit rasa lembap and sejuk je. Pori pun mengecik lepas pakai and tak nampak sangat. Tidur pun jadi lena terus lupa rasa stress seharian hehe. Bila pakai hydrogel gold mask ni nanti lepas cabut mask tu akan ada kesan-kesan sparkles gold kat pipi wow wow.

Kenapa aku suka sangat My Beauty Masks ni adalah setiap stages pembuatan mask ni 100% from Korea. Daripada bahan-bahan nak produce sampailah ke packaging mask semua originally from Korea. One of the ingredients yang diorang guna dalam pembuatan mask ni adalah Natural Honey Extract which claims as antioxidants semualajadi yang membersihkan dan protect kulit kita semua.

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Semua My Beauty Masks ni dermatology tested and tak akan dipasarkan selagi belum disahkan dermatology. Kalau tengok dekat packaging pun My Beauty Masks ni free from 8 harmful ingredients macam formaldehyde, paraben, sulfate amine, mineral oil, benzyl alcohol, silicone, coal tar dyes, dan animal-derived ingredients. 

Mask ni bukan macam mask biasa yang kita selalu beli dari drugstores or online. Harga dia agak pricey dengan bersebab. Diorang collaborated dengan Yonjii Cosmetics untuk created those hydrogel.  Hydrogel merupakan gel yang mengandungi 99% cecair yang membantu meningkatkan fungsi selular. Sel-sel kulit kita akan mengekalkan fungsi selular bila kulit kita dah hydrated sepenuhnya untuk menjadikan kulit kita nampak muda dan mengelakkan kedut.

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Red ginseng ni elok sebagai antioxidants kulit kita cuma bau red ginseng dia strong sangat. Tapi sebab dia hydrogel mask aku still suka harhar. Bila pakai hydrogel mask, dia melembapkan lagi kulit kita sambil keluarkan serum yang berkhasiat untuk diserap ke dalam kulit kita.

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Paling best ginger gold hydrogel mask! Semua ingredients My Beauty Masks ni originally from Korea termasuklah red ginseng dan ginger pun ditanam kat sana. Ginger ni basically semua orang tahu yang dia kaya dengan antioxidants and kandungan ginerol dalam ginger ni membantu protect and meremajakan kulit.

My Beauty Mask Review - Gold Hydrogel Mask & Rice Sheet Mask from My Product Co

Rice Sheet Mask ni pun best jugak! Diorang guna beras yang ditanam di Gyeonggi, sebuah wilayah terkenal di korea yang provide beras yang paling berkualiti kat Korea. Beras adalah sumber karbohidrat dalam hidup kita dan mengandungi protein serta pelbagai vitamin dan mineral. Kandungan nutrisinya yang banyak membantu mencerahkan dan melembapkan kulit kita.

Best kan My Beauty Mask? Bila bagi adik pakai pun dia pun suka. Dia kata mask ni lain daripada mask biasa. Yela dik nonnn.