Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

Hi guys!

Joeun haru bonaeseyo! Remember my old review regarding Althea's new skincare that took only 10 SECONDS, Althea's Real Fresh Skin Detoxer, containing real green tea leaves and rose petals, the perfect mask for those who are always on the go. If you haven't read it yet, you can head up to the link below;


Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

As you already know, Althea Korea did a product collaboration with Korea's top TV programme, Get It Beauty, called the Real Fresh Skin Detoxer a few months ago. Get It Beauty is the most popular Korean Beauty TV show, introduces the new trends and provides resourceful information from beauty experts like dermatologists and pharmacists. 

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

From how the product fares to its ingredient composition, Get It Beauty looks at products from all angles and gives the viewer a wholesome educated experience. For a beautiful, healthy skin, Althea, as a K-beauty trend leader in Southeast Asia, has collaborated with Get It Beauty to create a product for beauty enthusiasts everywhere. This 10-seconds Real Fresh Skin Detoxer is created to suit our daily hectic schedules. Made with premium ingredients sourced from various parts of the world. 

I am so amazed by the amazing news brought by Althea - it has been a successful collaboration! Many people have shared their love on this product through their marvelous feedbacks and selfies with the Real Fresh Skin Detoxer. These loves have been spread until it caught the attention of Korea's famous beauty influencer Minsco and K-pop star Jeonghwa, who's a member of EXID. They wanted to be in the fun and made a video together on their experience with Skin Detoxers! Check out the video below;


They have put it to the test, they actually found that it's even faster than brewing a cup of tea. I've also given it a try and my skin loves it much! Apart from being a 10-seconds wash-off mask, this Real Fresh Skin Detoxer actually has a 2-in-1 function where it also doubles as a gentle foam cleanser. It removes any residue specks of dirt from our pores. Really helps on cleansing my face!  

To enjoy your 15% on your first purchase, CLICK HERE.

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Dengan Harga 9 Sen Je!

Lagi 3 weeks nak final exam urgh. Jadual exam baru keluar yang draf tapi aku gatai dah beli tiket flight untuk cuti semester pergi-balik hahaha. Sesungguhnya saya 100% comfirm cuti semester saya memang start 9 january sebab last paper aku memang 9 january and 9 january tu memang last day exam week, bakal student balik paling lambat masa exam week nanti tsk tsk.

Act ramai tak berani lagi nak beli tiket flight balik kampung lagi-lagi yang rumah dekat kl/selangor/melaka sebab takut tiba-tiba jadual exam berubah en, tapi aku lantak kau lah aku nak balik & aku yakin jadual aku tak berubah hahaha. (Harap-haraplah). Anyway tu baru cerita cuti SELEPAS final exam nanti. SEBELUM final exam pun aku kena balik rumah sebab aku nak balik hahahahaha.

Target memang nak beli tiket bas je sebab flight tiket dah naik untuk tarikh-tarikh before final exam (study week) tu so tunggu nanti minggu nak balik tu ler baru aku beli. Tapi aku rajin gak godek-godek Air Asia kalaulah tiba-tiba Tony Fernandes suruh turunkan harga flight dari terengganu ke kl sampai RM39 (harapan je) untuk student financially broke macam aku ni ke huahua. Tengok apps AirAsia harga sama je memasing paling murah RM89 sehala dari terengganu ke kl hm. Then godek-godek apps AirAsia Big Loyalty, sekali....

Fuhhh dia buat promo Big Points lah!

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Harga 9 Sen Je!

Biasa kalau nak redeem FREE flight dari terengganu ke kl paling sikit pun kena ada 5500 BIG Points. Kali ni dia buat promo boleh redeem FREE flight terengganu ke kl guna 1000 big points je! (haritu dia pernah buat 500 points je untuk free flight dari terengganu ke kl tapi tak sempat kejar promo tu sebabnya aku pun tak tau kenapa tsk tsk). Masa tu aku ada 2500+ big points ingat boleh lah nak redeem flight pergi-balik terus untuk study week sebab sehala 1000 points je en. Tapi... aku ditipu tsk tsk.

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Harga 9 Sen Je!

Ingatkan fixed 1000 big points boleh dapat free flight rupanya passenger service charge dia lagi mahai :'( So aku dapat redeem free flight untuk return je dari kl ke terengganu. Balik kl aku naik bas okeh hehe. Kalau ikutkan points aku memang tak cukup lagi 9 rupanya kena bayar RM0.09 je untuk cover lagi 9 points yang tak cukup tu hahaha. Okay lah tu jimat RM46 aku daripada beli tiket bas hahaha.

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Harga 9 Sen Je!

Ramai tak percaya tiket aku tak sampai 10 sen pun hahaha. Biasa tiket flight dari terengganu ke kl dalam RM69 sehala. Tu standard price lah paling murah biasa dapat. Untuk cuti semester yang aku dah terbeli awal tu aku dapat RM98 pergi dan balik gila melepas kalau tak beli paling murah dah tu sama harga tiket bas je sebab tu beli awal gila. 

Act ni first time aku redeem free flight guna big points hehe. Ada jugak yang tanya aku ni takdelah selalu sangat naik flight airasia tapi macam mana big points boleh banyak? Aku ada share tipsnya dalam entry ni, tips paling berkesan adalah tips no 5 okeh please follow me hihi


Aku bayar 9 sen tu guna big pay card je so dia memang betul-betul tolak 9 sen je dari kad aku, no hidden charges. Biasa kalau bayar guna kad debit bank dia akan tolak RM17 untuk processing fee je huh. Kalau nak tau Big Pay card tu apa boleh baca kat sini, sharing is caring kennn muahaha


Ni kan first time aku redeem free flight, so dengan gembiranya aku bagitau mak aku dapat tiket balik study week free hahaha mesti dia bangga ada anak macam aku (tiba-tiba).

Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Hi!

Sorry sebab lambat gila announce winner. Dah 7hb dah pun hehe sorryyyy. Ni pun baru habis blogwalking & leave komen kat setiap blog peserta hehe. Pemilihan pemenang berdasarkan random number daripada participant list tau. Total peserta ada 68 orang. Untuk check korang nombor berapa boleh check sini,


Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tapi tak sempat lah pulak nak cabut random secara manual so guna random.org je petang tadi hehe. Malam baru nak announce. Ada dua orang pemenang bertuah akan menang planner 2019 so jeng jenggg jengggggg pemenangnya adalah

Pemenang Planner Giveaway 2019 by LullabysszPemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tahniah peserta no 3 dan 61! Berjaya menang planner 2019 yang cute haritu :D

Dalam entry giveaway hari tu dah mention nak tambah lagi satu hadiah (totebag) if peserta lebih daripada 40 orang en, so here is it.

Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tahniah peserta no 59 dapat totebag lawooo. I pun jeles.

Kepada para pemenang, tolong komen kat bawah link entry beserta no telefon. Jangan risau komen blog ni need approval dulu baru dipublish and no telefon korang takkan dipublish sebab nakkan pengesahan je lepas tu sarah delete hehe. Nanti sarah sendiri yang whatsapp korang okay :D

Kepada yang kurang bernasib baik, sorryyyyy sangat-sangat. Ada modal untuk 3 pemenang je giveaway kali ni huhu. Takpe, yang lain masuk dalam bloglist sepanjang 2019 okey. Thank you sangat-sangat sebab sudi join giveaway blog ni even hadiah tak seberapa. Marilah kita bersama-sama memeriahkan lagi dunia blogging kita dengan blogwalking sesama peserta giveaway huahuahua.


xoxo <3

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - Kumpul AirAsia BIG Points (Part 2)

Hi! Bertemu kembali dalam segmen CJBTFAA (Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia) untuk siri kedua hahahaha. Kk. Sebenarnya untuk yang selalu sangat naik flight, especially AirAsia, ada banyak cara nak jimat duit dari segi kos tiket penerbangan & sebagainya. Before this aku pernah share cara jimat part 1, pasal Big Pay. Siapa belum baca & teringin nak baca sila lah klik link di bawah :)

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Dengan adanya BIG Points, kita boleh redeem FREE flights yang harga beratus-ratus tu or even yang beribu pun boleh. Bila nak pergi travel mana-mana dah boleh save budget on flights bila boleh redeem free je en.

Rasanya ramai dah tahu BIG Points tu apa tapi kebanyakannya tak tahu macam mana cara nak dapat lebih banyak points dalam masa yang singkat, cara nak guna points, nak claim or redeem points, dan sebagainya. Setiap kali kita beli tiket flight AirAsia, BIG Points akan automatik dikreditkan ke dalam akaun kita 5 hari selepas penerbangan dengan SYARAT dalam booking details tu kena masukkan big member ID. Kalau terlupa masukkan big member id masa book flight tu, boleh modify booking and add big member id. Nak dapat big member id kena register sebagai Ahli Big dulu. Sign up FREE je.


Setiap RM2 kita spend on flights, kita dapat 1 point. If beli tiket premium flex atau business class boleh dapat 1 point for every RM1. Tapi kalau nak harapkan beli tiket flight je baru dapat point memang lambat nak banyak hahaha. So act banyak lagi cara lain nak kumpul BIG Points selain beli tiket flight. Kat bawah ni aku highlight tips yang paling mudah & selalu orang buat je tau.


1. Berbelanja guna BIG Pay Card

Aku pernah share pasal Big Pay card ni kat entry ni ; Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Big pay card ni macam kad prepaid. Isi dulu baru boleh guna. Mana-mana kedai yang terima mastercard boleh bayar guna Big Pay Card. Dah biasa kan kalau pergi mana-mana nak shopping barang biasa pakai kad. Nak isi minyak, bayar guna kad. Memang berbaloi kalau ada Big Pay card ni sebab setiap transaction melalui Big Pay card ni korang akan dapat BIG points. Even masukkan duit dalam card before nak shopping pun dapat points. 

Every RM50 topup : 1 point
Every RM20 spend : 1 point

Boleh lah tu ennn takkan asyik nak beli tiket flight jeee.


2. Convert dari Bank Points

Mostly company bank di Malaysia selalu bagi mata ganjaran kepada pelanggan diorang dengan pelbagai cara. Ni antara bank yang boleh convert points to Big Points. Untuk details lanjut seperti rate conversion points boleh terus ke link tersebut. Kebanyakan company bank di malaysia memang akan collaborate dengan AirAsia untuk buat conversion partners. Points dari akaun bank kita boleh diconvert ke Big Points AirAsia.


3. Book Hotel & Trip

Biasa kalau pergi travel mana-mana kalau book hotel online biasa guna agoda ke, trip.com ke, booking.com or hotels.com, semua boleh redeem big points for every RM yang korang spend. Korang boleh check dekat page ni untuk tahu cara nak dapat bigpoints untuk setiap merchant sebab setiap merchant, proses & conversion rate dia lain-lain.

https://www.airasiabig.com/my/en/earn-redeem#travel


4. Online Shopping

Sama macam bila korang book hotel or trip travel online tadi, ada cara tertentu untuk redeem big points bila shopping online. Ini termasuk bila korang shopping kat Zalora, Lazada, Sephora, Hermo, Fave, Photobook, 11Street, dan sebagainya. Boleh check page ni untuk details every merchants :

https://www.airasiabig.com/my/en/earn-redeem#lifestyle


5. Jawab Survey

Tengah bosan-bosan tunggu makanan sampai kat kedai makan, jawab survey boleh kumpul points. Aku dah lama jawab survey ni sebab nak FREE Big Points je hehe. Bagi aku ni cara paling senang lah nak dapat big points segedebukk banyak sekali gus sebab tak payah keluar duit pun nak shopping apa-apa, kena ada internet/wifi untuk jawab survey je. Setiap survey akan dapat points YouGov ikut panjang mana survey yang kita jawab tu. Ni contoh survey yang aku pernah jawab baru-baru ni.


Bila dah jawab survey, dah dapat points, kumpul points tu sampai banyak. Sebab points dari YouGov ni kita boleh redeem benda lain. Ni points terkumpul aku setakat ni sebab haritu dah 2 kali aku redeem Big Points sebab tu dia sikit balik hehe.


Dekat YouGov ni aku biasa redeem 2500 AirAsia Big Points je sebab aku memang hantu big points hahaha. Banyak kott dapat 2500 points. Lepas request untuk redeem Big Points ni sekejap je dia masukkan Big Points dalam akaun Big Loyalty kita.

Jawab survey pun dah dapat berapa points en. Cuma kena rajin jelah jawab survey. YouGov akan sentiasa bagi email kalau ada survey baru and kita kena jawab tak boleh tangguh-tangguh sebab nanti dia close survey tu so kita kena tunggu next survey diorang send. Korang boleh register kat sini;

https://my.yougov.com/en-my/refer/KcRuNZsJMJxIT7jjA6GB5g/


6. Apply Credit Cards

Ramai orang suka guna cara ni bila ada kad kredit promotions yang bagi Big Points FREE bila sign-up untuk kad kredit diorang. Contohnya Standard Chartered Worldmiles bagi 25,000 Big Points FREE kepada yang sudi memiliki kad kredit mereka buat kali pertama. Tak perlu beli apa-apa. 25,000 BIG Points tu boleh pergi-balik Bandung atau Bali tauu.


Setakat ni tu jelah 6 highlighted tips from me and also the most common things people will do to increase their big points. Hope membantu hehe,

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia

Hi!

So aku dah janji semalam nak share further pasal bigpay card yang aku dah share kat blog post sebelum ni, Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (part 1). Siapa belum baca boleh baca kat entri tu. And aku tau masih banyak persoalan yang banyak tak terjawab dalam kepala hang tu so here it is.

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia
pic credits : #bigpay on instagram


1. Kad ni boleh pakai untuk keluar kat atm mana je ke?

Fyi bigpay ni macam prepaid card and boleh withdraw duit kat atm macam biasa. Persoalannya, atm mana je yang terima bigpay card ni? So far yang aku tahu semua atm terima bigpay card ni. Aku pernah baca satu blog ni dia share dia pernah try withdraw duit through CIMB di indonesia. Cumanya ada charge for every withdrawal dari atm machine tau.

If guna local (malaysia) atm : RM6 per transaction
Overseas : RM10 per transaction or 2% of withdrawal amount, whichever is higher

If you think takde keperluan nak withdraw duit dari bigpay tu tok sah dok gatai naa nak lebur RM6 gitu je hahaha. 


2. Boleh shopping guna bigpay card?

Boleh. Pastikan those merchants terima mastercard. And make sure dalam bigpay kad korang tu ada duit lah ye sebab ni bukan credit card, ni PREPAID card. Kena isi dulu duit baru boleh guna.


3. Kalau nak shopping kat overseas pun boleh?

Boleh sangat! Yang paling bestnya korang boleh dapat exchange rate semasa yang paling berbaloi tau. Contoh korang nak shopping masa tengah travel kat singapore, duit malaysia korang yang ada dalam bigpay tu akan diconvert ke singapore us dollar with the BEST exchange rate. Dah tak payah nak beratur kat money changer and nak kena pilih lagi money changer mana yang paling bagus tukaran nilainya.


4. Dapat BigPoint ke?

Yes! Setiap kali korang topup RM50, korang akan dapat 1 bigpoint. Kalau topup RM98 still dapat 1 point so nak berbaloi topup lah RM100 terus hehe. And setiap perbelanjaan sebanyak RM20, korang akan dapat 1 point. Fyi account bigpay korang ni boleh terus connect dengan akaun airasia big loyalty korang tapi kena make sure guna email yang sama.


5. Ada registration fee tak?

Takde. RM20 yang korang kena topup masa first transaction before dapat kad tu, korang boleh guna after that. RM20 tu just macam nak activekan account korang je. Sama macam nak buka akaun bank ada min topup dalam each bank account kan? Cumanya min balance yang korang kena ada dalam bigpay ni is RM10.


6. Berapa min balance kena ada dalam account?

RM10 onlyyyy :)


7. Kalau tertinggal kad ni kat rumah still boleh bayar guna bigpay ke?

Boleh. Bigpay ni macam e-wallet. Sebab tu korang kena ada apps bigpay tu. Bila shopping, korang boleh scan je bar code yang cashier tu bagi guna apps dalam phone korang and dia akan automatik tolak amount yang korang dah shopping. Korang boleh jugak send duit dekat kawan yang ada bigpay jugak. Free of charges.


8. Apa lagi benefits from AirAsia if guna bigpay?

Korang boleh save your money on flights, baggage, and meals. From time to time, korang boleh dapat access untuk exclusive deals!


9.  Selamat ke guna BigPay card ni?

Very secured payment methods. Every transaction made trough bigpay, korang akan dapat notification from your registered phone number. It means korang boleh track and check all the transactions in the apps. Nak login apps tu pun korang kena ada pin number or boleh guna fingerprints je (kalau ada). Macam mana securenya korang guna other bank card, macam tu lah securenya bigpay card ni so don't worry :)


10. Ada syarat ke nak guna kad ni kat overseas?

Takde. Boleh terus guna macam biasa. Kalau nak freeze kan kad ni sepanjang korang kat overseas pun boleh.


11. Macam mana nak tau exchange rate dia?

Boleh check dalam apps bila korang nak tukar nanti.


12. Berapa topup limit untuk kad ni?

RM10,000 for monthly.


13. Boleh bayar guna bigpay tak kalau nak isi minyak kenderaan?

Boleh ajaaa. Kalau nak swipe je kat pam minyak tanpa perlu ke kaunter tu, dia akan hold RM200-RM250 dari akaun kita before dia tolak amount sebenar yang kita isi minyak. Biasa dalam 2-3 hari. Tapi kalau tak nak duit kena hold pergi jelah jalan sikit ke kaunter and swipe card.  


14. Kalau dah ada BigPrepaid macam mana?

BigPay is better than BigPrepaid. Boleh transfer semua duit yang ada dalam BigPrepaid ke BigPay and cancel kad BigPrepaid tu. Cara nak pindahkan semua duit tu, dalam apps BigPay, pilih topup dari BigPrepaid card and tulis semua amount yang ada dari BigPrepaid. Untuk cancel BigPrepaid card, boleh try call +603 7662 9200 atau email support@bigpayme.com untuk cancel BigPrepaid. Kalau tak nak pun ikut lah hehe.


15. Ada fee ke kalau bayar kat kedai guna BigPay card?

So far tak ada any fee. Semua transaction free je.


16. Kalau kad tak aktif, apa jadi?

Setiap bulan diorang akan charge RM2.50 per month for inactive account where there is no card transaction. Nak selamat topup je sikit-sikit if takde shopping apa-apa bulan tu.


17. If shopping kat overseas, bila tukar duit malaysia to other currency, ada charge ke?

Ada. Curency conversion fee dia 1% + network charges.
(NOTE : only charges by the network will be applied until further notice)

Cross-border transaction fee is applied through merchant outside Malaysia but charged in ringgit malaysia.


18. Any other hidden fees?

Hidden fee so far takde. If nak buat replacement card, means nak tukar hak milik bigpay card tu, fee dia RM20 per card dengan syarat yang buat replacement tu mesti card member sendiri bukan orang lain. (NOT applicable if due to defect chip/card)

Kalau nak cancel card ni, free je. Kalau transfer duit dari bigpay kita ke bigpay orang lain is also free. No charges.



So, basically that's all I wanted to share right now. If ada further questions, boleh komen kat bawah and I'll try to answer it if I know ngeh ngeh. If nak register BigPay card ni and dapat RM10 percuma dalam account BigPay boleh guna code ni ;

4IQDDSLTHC 

Cara nak register boleh baca sini : Cara Apply/Register Online BigPay Card

Althea Milk Peel Cream Mask Review


lullabyssz
Milk Peel Cream Mask that was sent to me by Althea Korea


I've always love all Althea's new products. The latest one is Milk Peel Cream Mask which is the new developed cream mask where the cream would transform from a clay to a whipped cream lather. It has a soft clay-like texture that bubbles up when massaged on damp skin to deeply cleans the pores. It is gentle but an effective exfoliate for your skin.


Full Ingredients :
Water (Aqua), Kaolin, Glycerin, Disiloxane, Bentonite, Propanediol, Myristic Acid, Methyl Perfluoroisobutyl Ether, Stearicacid, Methyl Perfluorobutyl Ether, Potassium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Palmitic Acid , Ethylhexylglycerin, Milk Proteinextract, Disodium Edta, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Gluconolactone, Glycolic Acid, Titaniumdioxide (Ci 77891), Fragrance (Parfum), Coumarin*, Hexyl Cinnamal*, Citronellol*


Main Ingredients :

1. Milk Protein Extract (Casein Protein)
- help the skin to stay moisturized all day

2. AHA & BHA
- help to peel off dead skin cells for smoother skin
- the AHA and BHA in this cream is very mild which are less than 0.1%
- so untuk beginner yang nak try guna AHA or BHA boleh try this product

3. Kaolin
- detoxifies and pulls out impurities from the pores
- cleans the pores


lullabyssz


The packaging is super cute and travel-friendly. It contains 50ml in a white bottle plastic with blue flap. You have to pump the dispenser to use it. The look and design are also simple and I really love it!


What it claims?
- strip away dead skin cells, clogged sebum
- give your skin a big gulp of hydration with the refreshing peeling powers
- revitalize and moisturize the skin
- the result is radiantly smooth, healthy skin that's bouncy to the touch
- suitable for all skin types


lullabyssz


How to use :
- dampen the skin
- apply an even layer onto the skin
- massaging till a rich lather forms
- leaves for 1 minutes before rinsing away with warm water


Very recommended to wear this at night, after doing double cleansing, you can apply this cream mask. Then, you can continue with your night skincare routine like toner, moisturizer, essence, etc.


lullabyssz
bubbles layer formed


My impression :
So this is my thought on this product. I really love the scent of milk and bouncy effect after applying this cream mask on my skin. Packaging is cute and also travel-friendly. Easy to bring anywhere because it comes in a bottle plastic. After applying on my skin, it is easy to wash off compares to other clay mask. If you have dry skin, you should gives a try on this cream mask. Rating 4/5.


Price : RM36 / USD9




#AltheaMilkPeel #AltheaKorea

Mystery Boxes Giveaway by Liyana Jasmi


tag :

Mini Pencarian Bloglist Jan - Dec 2019 by S.K.


Dateline : 12.12.2018

#7YearsAnniversaryGiveaway Dunia Zumal


Antara hadiah yang bakal menjadi rebutan ialah:

  1. Wang tunai RM30 + dimasukkan dalam bloglist khas X 1 pemenang
  2. Wang tunai RM20 + dimasukkan dalam bloglist khas X 1 pemenang
  3. Eye Shadow The Rock Nudes Maybelline + dimasukkan dalam bloglist khas X 1 pemenang
  4. Aloe Vera Gel Au Fairy + dimasukkan dalam bloglist khas X 1 pemenang
  5. Top up RM10 + dimasukkan dalam bloglist khas X 1 pemenang
  6. Dimasukkan dalam bloglist khas X 5 pemenang
Pemilihan pemenang berdasarkan random.org. Keputusan rasmi akan dikeluarkan pada 10 Disember 2018. Selamat mencuba.

Senarai Peserta Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Hi semua!

Thank you sangat-sangat sebab support giveaway blog ni even dah lama tak aktif hee. Kalau ikutkan due sampai 30 Nov en tapi i still accept je if ada yang baru nak join. Ni pun tak sure lagi bila nak announce winner sebab nak blogwalking satu-satu dulu hehe. Yang nak blogwalking sesama sendiri pun boleh. I will put all the list here first before blogwalking and choose the winners okay :)


rindu griy pulak tetiba tsk tsk


Korang boleh check kalau link korang takde boleh komen kat bawah ye.

  1. https://penselduabee.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  2. https://perducinta.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  3. https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  4. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  5. http://www.aimisyahirah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  6. https://www.shuhaidasaad.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  7. https://www.miazain.com/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz/
  8. https://www.vitaminsyaza.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  9. https://aienienka.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  10. http://www.inanihazwani.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  11. http://zzzyy.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  12. https://syeedasaniey.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  13. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  14. https://kasihkuamani.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  15. http://www.mrspip.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  16. https://chea94.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  17. http://www.cekgunorazimah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  18. https://sujuelfarahin.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  19. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  20. http://www.huhahuhajerr.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  21. http://azlanbahar.com/contest/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz/
  22. https://hanaintown.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  23. http://www.bajuwarnacoklat.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  24. https://cikilamenari.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  25. http://www.roziahmuhammadnor.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  26. https://darihatimissmulan.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  27. http://redxky.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  28. http://www.sayidahnapisah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  29. https://izahafizah.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  30. https://stnrsyfh.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  31. https://mylittlestoryi.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  32. https://asyiqinroslee.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  33. https://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  34. https://yea-slmn.blogspot.com/2018/11/Planner-2019-GA-by-Lullabyssz.html
  35. http://www.zinniaza.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  36. https://umienurpu3.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  37. https://www.safenifeni.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  38. https://jm2u.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  39. http://sherlyanna97.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  40. https://www.rodiahamir.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  41. http://www.mrsliez.com/2018/11/planner-giveaway-by-lullabyssz.html
  42. https://nrxfyrarosmn.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  43. https://tzeteacherdiva.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  44. http://www.apekinah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  45. https://zafirahnazri.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  46. https://ariennot.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  47. https://jom-santai-aje.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  48. https://hati-dan-bicaranya.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  49. https://sigadisberkacamata.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  50. https://dramaticyang.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  51. https://jombercontest.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  52. http://www.syahidahfadilah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  53. https://kehidupanseorangbujang.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  54. https://merahcekelat.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  55. https://ladyinredplanner.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  56. https://balqisbutnotbalqis.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  57. https://belogcheqpimana.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  58. http://www.zukidin.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  59. http://www.mizatalib.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  60. http://www.myarosli.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  61. https://www.leaazleeya.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  62. https://aima-hassan.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  63. https://z3tty.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  64. http://www.sisgee.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  65. https://at-tarmizi.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  66. https://insyirahanorpiah.blogspot.com/2018/11/in-name-of-allah-most-gracious-most.html
  67. https://qiyabeauty.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabysszklik.html
  68. https://www.yayaazura.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html

p/s : nak nangis sebab ramai sangat yang join tsk tsk 

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Banyak-banyak flight company so far aku selalu gunakan air asia. Malaysia airlines pernah je tapi jarang, kalau sekali sekala nak merasa naik flight selesa sikit, nak reward diri sekali sekala boleh lah aku beli mas hehe tapi mostly memang aku naik air asia je sebab "everyone can fly" en hahaha. Lagipun for me, Air Asia ada banyak benefits especially dari segi harga and reward untuk customer dia. Bila aku as anak kelahiran selangor yang sedang belajar di terengganu ni, bila time cuti nak balik kampung, akan ada dua pilihan transport untuk balik ke rumah, sama ada bas atau flight. No train.

Fyi, aku ni salah seorang makhluk kat dunia yang selalu mabuk naik apa-apa kenderaan. Aku pernah rasa nak mengamuk dalam bas sebab tak tahan mabuk dalam bas lama gila. Biasa ticket bus dari terengganu ke shah alam around RM46 sehala. Kalau naik flight (air asia) standard price yang aku selalu dapat is RM69 sehala. Kalau aku bertuah dapat beli time murah boleh dapat RM49 per ticket, harga lebih kurang ticket bas je. Antara dua harga standard ni biasanya memang aku akan pilih yang RM69 even mahal sikit tapi bagi aku lagi berbaloi kalau naik flight yang mabuknya cuma sejam berbanding naik bas yang mabuknya almost 10 hours sampai aku rasa nak mengamuk dalam bas hahaha.

To make sure aku selalu dapat harga tiket flight paling berbaloi as aku still student en, nak balik rumah pun at least 2 bulan sekali, aku selalu cari tips dari blogs or twitters and kebanyakannya share pasal big pay. Big pay ni aku dah lama dengar nama dia tiap kali nak bayar flight ticket sebelum ni, selalu keluar another payment options, big pay. Yang paling tak boleh blahnya processing fee dia FREE! Gila tak gila aku pun banyak study pasal big pay ni, macam mana nak register, nak guna/topup credits semua. So aku nak share semuanya dalam satu entry ni. Rupa big pay tu macam ni tau, ye dia adalah sejenis kad paling lawa pernah aku ada so far. 

BigPay Airasia
Gambar credits to big pay.

BigPay ni sejenis prepaid card yang korang boleh topup secara online and boleh guna untuk shopping kat mana-mana je asalkan yang terima MasterCard. Yang paling best, every transaction yang korang buat melalui BigPay akan dapat BigPoint dari AirAsia. Dapat bigpoint pun untung tau boleh redeem free flight. 

Biasa bila nak check out air asia, kalau bayar guna kad debit/credit card akan ada charge around RM17. Kalau guna internet bank in macam maybank2u, cimb clicks, public bank, fpx, or union pay, processing fee dia akan charge dalam RM4 lebih. Tapi, kalau guna Big Pay korang dah tak payah bayar RM17, RM4 lebih mak nenek semua tu sebab charge dia FREE je. Yela penat-penat cari tiket flight murah tiba-tiba processing fee pulak mahal, kan dah lari bajet. Dengan big pay, korang cuma perlu bayar tiket flight je, zero processing fee.



Bila nak buat payment tu korang pilih payment method : BigPay. Processing fee dia akan berbeza untuk setiap payment method. Bigpay free je.


BigPay Airasia

Now korang dah boleh jimat RM17 ni untuk layan fav movie blockbuster korang yang baru keluar kat cinema okeh. Logik lah sikit kan, buat apa nak bayar RM17 kalau sepatutnya korang dah tak perlu bayar dah. Kalau korang memang selalu beli ticket airasia tapi still tak ada intention nak ada big pay card ni aku pun nggak ngerti sama kamu sebab process dia senang sangat, register online then tunggu kad delivered depan pintu rumah. Rugi rugi kalau malas nak apply BigPay ni ish ish ish.


Cara Apply/Register Online BigPay Card

1. Download apps Big Pay

BigPay AirAsia

Apps ni memang penting sebab korang akan register melalui apps ni, nak topup guna apps ni, nak bayar apa-apa pun guna apps ni. Nak masuk apps ni pun ada registered pin number or fingerprints macam apps bank lain macam maybank or muamalat sebab dia memang secure apps. Bigpay ni memang macam bank cuma takde bank, faham tak hahaha. Topup duit guna online transfer from your other bank account, and boleh withdraw kat atm.


2. Register account

Time register account ni, dia akan suruh masukkan referral code (kalau ada). Kalau takde korang boleh skip je part tu. Tapi kalau korang nak dapat credit RM10 FREE, masukkan lah code di bawah ni sebab once kad korang dah activated, diorang akan masukkan another RM10 percuma dalam account korang sebab register guna referral code. Tapi kalau tak masukkan code ni korang tak dapatlah RM10 fgheee. Nak selamat, sila copy code di bawah. 

4IQDDSLTHC

Time register account ni korang ikut je arahan dia. Dia suruh selfie ke apa ke, engko ikut je hahaha. Jangan nak pelik pelik, dah namanya nak register card en bukan nak register account facebook. Then korang kena set pin number untuk korang guna setiap kali korang nak masuk dalam apps tu or nak withdraw duit kat atm. Jangan lupa masukkan alamat rumah yang sah ye sebab nanti kad bigpay tu akan dihantar ke alamat rumah yang korang daftarkan tu. And no telefon pun kena valid sebab dia akan send TAC number bila ada any transaction. Then tunggu pihak bigpay untuk verify semua identiti dan maklumat diri korang. 


3. Topup minimum RM20 dalam account bigpay

Lepas team bigpay dah verify semua maklumat korang tu, korang kena topup minimum RM20 dalam account korang, then baru diorang hantar kad ke alamat rumah korang. Nak topup lebih pun boleh. Boleh topup guna debit/credit bank card or online bank in. Jangan risau RM20 korang tu diorang takkan sedut sebab lepas kad korang activated korang boleh guna RM20 tu macam biasa. Lepas dah topup, korang boleh track card korang if dah sampai rumah or belum. Selagi tak topup min RM20 selagi tu dia tak akan process untuk delivery kad korang. 


4. Activate card

BigPay AirAsia
credits : twitter suraya zainudin

Bila kad dah sampai rumah, korang akan dapat macam ni. Guna citylink tak silap. Dalam brochure tu pun diorang dah explain macam mana nak aktifkan kad korang. Kena masukkan CVC number yang ada belakang kad korang then masukkan pin number untuk pengesahan. Then korang dah boleh guna BigPay card korang! Bila korang bayar flight airasia guna bigpay ni dia akan automatik tolak duit dari akaun bigpay korang. Make sure kena ada balance yang cukup lah ye before nak bayar. 


Cara Nak Topup BigPay Credits

Ada dua cara untuk topup credit korang so far; debit/credit bank card dan online bank in. Aku biasa topup guna maybank2u je. Process dia sama je macam korang shopping online time nak buat payment cuma duit korang akan masuk dalam BigPay, tak de gi mana-mana pun. Siapa yang familiar guna GrabPay pun, sama je process dia. Easy peasy. 


So far, ni je aku nak share untuk entry kali ni. Tunggu next entry aku akan share further pasal BigPay ni. Thanks for reading!


*updated :
Hi guys! Ni entry pasal BigPay card ni >>> Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Hi semua!

Dekat setahun lebih rasanya aku tak run giveaway kat blog ni hihi. So sebelum habis tahun 2018 ni, aku nak buat giveaway untuk semua readers blog ni sebagai tanda aku appreciate semua jasa korang yang sudi support blog ni dari awal sampailah sekarang, selalu rajin datang singgah baca blog post and komen-komen yang membina, bagi aku semangat untuk terus menulis. Thank you so much! So here it is.

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Before that, aku nak reveal kan dulu hadiah-hadiahnya huahua. Mesti excited kan? Sebab planner kali ni memang cute gila and ramai berebut-rebut nak beli planner ni. InshaAllah kalau ada rezeki korang untuk menang giveaway kali ni, dapatlah korang merasa planner 2019 ni :))

Planner 2019 Giveaway by LullabysszPlanner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Dua planner ni khas untuk dua orang pemenang yang akan terpilih. Bukan setakat planner je, semua peserta yang join giveaway kali ni akan dimasukkan dalam bloglist blog ni untuk tahun 2019 selama setahun hehe. Sambil-sambil join giveaway boleh blogwalking and tambah lebih ramai kenalan between blogger. 

Ada lagi satu hadiah tambahan if peserta melebihi 40 orang. Jeng jeng jeng ke jeng ke jengg hahaha

Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Cute kan beg ni? :')

Okay now we proceed dengan syarat-syarat giveaway. Pastikan buat semua tau baru masuk dalam list peserta giveaway. Mudah je syarat dia ;)

  1. Follow blog Lullabyssz
  2. Buat satu entry/blog post bertajuk "Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz"
  3. Jangan lupa letak banner giveaway (gambar paling first dalam entry ni) dalam entry tersebut & sila backlink kan banner tersebut ke link blog post ini sahaja.
  4. Dalam blog post tu ikut korang lah nak taip apa-apa, letak ucapan ke, quotes ke, nak share some story even takde kaitan dengan giveaway pun boleh, tak kisah. Kalau tak nak tulis apa-apa pun tak pe hihi.
  5. Lepas dah publish entry jangan lupa submit link blog post giveaway korang kat ruangan komen di bawah ni tau!
Senang jurr ni. 


Tempoh giveaway berlangsung bermula 4 hingga 30 November 2018


Pemenang kita akan cabut secara random. Semua orang berpeluang untuk menang hadiah-hadiah ni okey so don't be afraid. Goodluck guys!

Birthday Giveaway by MaisarahSidi.com

MaisarahSidi.com

Giveaway ini berlangsung dari 3 November 2018 sehingga 2 Disember 2018.


Selamat hari lahir Mai! Semoga sentiasa dimurahkan rezeki dan umur sentiasa diberkati Allah swt. Ulang tahun kelahiran peringatannya sama macam tarikh kematian seseorang sebagaimana bila meningkatnya umur, maka semakin dekat kita dengan kematian. Semoga pengakhiran kita semua di dunia ini merupakan pengakhiran yang baik dan kehidupan kita diredhai Allah swt.

Pencarian Bloglist December 2018 oleh Airah Syahirah


Segmen Bloglist + Blogwalking by Ombak Bergigi

Segment Bloglist by Farah Farhana



Life Update; Mese Occupato (Busy Month) Festival

Tahun ni je dah dua kali aku pindah rumah. First masa habis sem 3, kena keluar dari asrama pastu cari rumah sewa. Aku pun duduk lah dengan sorang classmate aku, dia ajak sebab ada kosong satu masa tu and aku pulak malas nak cari rumah sewa so aku masuk jelah rumah tu. Aku pun duduklah rumah tu dengan 14 orang housemates, pergi class pun asyik naik grab je sebab takde transport. Nak guna dapur pun kena bergilir sebab ramai sangat serumah. Peti sejuk selalu penuh sebab nak masukkan barang 14 orang alahai. Tuan rumah pulak macam hape, tau nak duit awal bulan je tapi kebajikan kitorang as penyewa dia tak jaga dengan alasan dia tengah stress sebab baru kahwin. Siapa suruh kau kahwin hahaha.

Tapi aku stay rumah tu kejap je. Lepas dua bulan, masuk sem 5 aku pindah rumah geng cekodok aku lepas ada sorang orang rumah diorang keluar. Tenang lah sikit aku duduk rumah baru ni. Pergi class pun berlima dengan geng cekodok aku sebab pq bawak kereta dia dari perlis. Kalau nak beli barang or keluar ke mana-mana pun senang sebab ada transport, bayar duit minyak je. Habis class asyik pergi pantai je keje. Aku pun nggak ngerti sama mereka...


Tuan rumah pun okay and pakcik tu memang always concern dengan semua complain pasal rumah sewa if ada problem. Serumah pun duduk 7 orang je. Cuma tu lah mesin basuh kat rumah tu mesin manual aku tak pernah guna. First time aku guna machine manual nasib tak meletup je mesin tu. Bising dari mesin tu sampai luor rumah bunyi sebab aku tak letak baju betul-betul masa spin hahaha. Toilet pun ada sebijik je huhu ok ler tu. Andddd rumah baru ni ada kucing! 


So budak ni akan ada di mana-mana sahaja dan beliau boleh muncul bila-bila masa dia nak. Oyen oyen...


Lepas semua keluar dari asrama, masing-masing duduk rumah lain-lain. Melda (paling depan) dapat stay asrama sebab dia ahli majlis kolej kediaman + masuk unit beruniform. Aku, esah dengan dayah yang memang tak aktif ni memang kena kick lor hahaha. Dulu masa duduk asrama selalu tunggu masing-masing kat pondok sebelah blok E sebab kitorang satu blok then bila semua dah turun baru jalan kaki pergi class sama-sama. Kalau malas jalan kaki or dah terlambat nak ke class and class pulak jauh sanggup amik grab adoyai. Sekarang semua pergi class sendiri-sendiri jurr kecuali aku dengan dayah sebab still serumah hihi. 

Lepas aku pindah rumah, minggu tu terus pergi penang. Sem 5 ni aku join revbiz challenge kat usm penang. Budak unisza ada 10 orang pergi. Dah macam sardin berhimpit dalam van hahaha. Jujur aku cakap ni ye. Aku isi nama nak join benda ni sebab aku nak jalan-jalan free and malas masuk class je sebenarnya (harharharrr). Pergi penang naik van unisza, tido homestay kat sana, unisza bayor. Program 3 hari kat sana dapat kupon makan dari usm. Stress kot asyik belajo je aku pun terus isi nama nak join hahaha. Tapi tak expect pun...


yang kitorang akan menang hahaha. Alhamdulillah rezeki aku malas nak datang class kk gurau. Ok lah tu pengorbanan kitorang berjemur tengah panas terik jual prepaid celcom, jual beg, dah namanya pun revbiz challenge. Bertambahlah communication skill aku lepas paksa orang beli prepaid group aku hahaha. Waktu free, kitorang jalan-jalan area penang.


Pergi penang street art, penuhkan gallery phone pq, makan aiskrim, malam singgah mamak lepas tengok paskal kat mall. Masa nak balik dari penang street art ni aku rasa kitorang dah jalan satu pulau dah semata nak cari van kitorang lepas sesat hahaha. Memang masing-masing muka burn lit lit lah and berpeluh teruk sampai hilang 10kg masing-masing. Terus kurus lepas round satu pulau.


Ni punya syok bergambar kat lorong-lorong cina ni bila bukak group whatsapp peserta revbiz usm tu tau tau je unisza menang hahaha. Petang tu lepas tuntut hadiah terus gerak balik terengganu. Sampai unisza pukul 3 pagi pastu esoknya aku ponteng class lagi mihmih. Masing-masing lepas balik unisza semua up status rindu trip penang ni tapi aku tak sanggup dah nak jual prepaid berjemur tengah panas lagi hahaha. Tapi rindu lah jugak.

Next weeknya pulak, aiman ajak budak classmates kitorang spend time. Nak hiking katanya sebab budak intrade dah lama tak bonding. Pukul 4 pagi gerak dari rumah nak hiking bukit keluang kat besut. 


Jadilah ni berapa ketul je yang join hihi. Burn dari penang haritu tak hilang lagi dah tambah burn lagi haih memang itang muka aku masuk oktober wei. Aku dah lah memang cepat burn, jalan kaki pergi class masa duduk asrama dulu pun dah burn teruk. Sunscreen mahal sebab tu kena berjimat hahaha. Bila bukak tudung nampaklah macam aku pakai topeng memanjang sebab tona kulit dah obvious sangat bezanya huhu. Turun dari bukit, singgah lata payung buat acara kuak lentang tapi last-last semua jadi dugong dalam air.


Habis trip intrade ni, next week nya terus sibuk dengan Efest 1.0 (Karnival Keusahawan Unisza). Aku diletakkan di bawah unit pendaftaran. Sepanjang 3 minggu sampai last day karnival tu whatsapp aku memang serabut. Discussion untuk program itu program ini, meeting tiap malam, update peserta punya information nak kena taip number ic satu satu, peserta tu nak tuntut sijil lah, nak register program itu ini lah. Serabut weyyy dengan test, quiz, assignment belambak dua date dalam minggu yang sama :'(


Program dari pagi habis tengah malam, pastu post mortem setiap hari sampai 2 pagi. Dalam ramai-ramai ni, ada je team yang lagi struggle uruskan karnival ni. Kehulur kehilir bawak peralatan, uruskan sampah kat tapak, jaga parking vip, jaga protokol dan sebagainya. Yang urusetia lelaki pun ada jadual masing-masing bergilir tidur atas pentas kat tapak karnival sebab nak jaga barang-barang peniaga, peralatan karnival semua. Alhamdulillah everything went well even banyak gila kekurangan dalam event sebab kami masing-masing first time uruskan first karnival besar under kelab keusahawanan. Masing-masing dapat belajar benda baru dari pengalaman and kenal lagi ramai orang through this event :))


Tak pernah menyesal join family kku ni (*wink wink eyes + huge hug for this fam) :3


After those hustle weeks, tinggal lagi 3 hari sebelum cuti mid sem. 3 hari pergi class tu otak penat asyik loading je kat class. Buat assignment yang nak kena submit minggu tu and jawab last test before midsem break pun aku dah berserah dulu sebelum berusaha hahaha. Dalam kepala banyak ingat pasal balik je.


Alhamdulillah malam tadi dah selamat sampai rumah, ayah amik dari terminal bas shah alam. Pagi tadi bangun tidur terus bagi kucing-kucing i makan. Mesti diorang dah tak ingat aku sebab aku dah lama tak balik rumah, tau tau je diorang dah besar :') #rindu

2018 Movie Review - Paskal, The Meg, Pulang, Incredibles 2, Ant Man and The Wasp, Hotel Transylvania 3: Summer Vacation & Rampage

Hi!

2018 ni banyak gila movie best-best so aku nak review 7 movie terus untuk blog post kali ni hahahambek kau. Antara movie yang masuk list kali ni;

Paskal
The Meg
Pulang
Incredibles 2
Ant Man and The Wasp
Hotel Transylvania 3: Summer Vacation
Rampage


PASKAL

paskal

Paskal stands for Pasukan Khas Laut. Antara malay movie yang aku rasa experience dia dah macam international movie. This film is full with action, takde kisah lovey dovey yang boleh buat korang rasa nak muntah even ada lah sikittttt tapi it's not cringe okay. Filem ni berkisarkan tentang ketenteraan and it's based on true story. Aku rasa amazed tengok perjuangan paskal dalam cerita ni, "Antara keluarga dan negara..". Suka gila scene masa diorang tengah perang atas kapal and fyi masa scene latihan paskal diorang, diorang guna real peluru. Banyak lah jugak scene yang buat aku mengalir ayaq mata and part kelakar pun banyak hahaha. Rating 10/10 aku untuk movie ni yang bermaksud kepada manusia yang belum tengok movie ni korang patut (wajib) tengok :)


THE MEG

the meg

Meg ni salah satu spesis shark yang patutnya dah pupus tapi rupanya tak and bila diorang buat research pasal kehidupan lain dalam laut, secara tak sengaja diorang dah buka laluan meg tu untuk masuk ke kehidupan lapisan atas dalam ocean. Nama penuh Meg tu Megalodon ye. Meg ni spesis shark yang sangat merbahaya dan dia takde predator/pemangsa sebab tu dia susah nak mati and shark spesis ni memang laju gila dalam air. Lelaki dalam gambar tu Jonas dan dia seorang rescue diver yang sangat berpengalaman tapi dia stop lepas salah satu misi rescue diorang. Nak pesan satu je bila korang nak tengok movie ni tau, jangan gembira sangat bila meg tu dah berjaya kena bunuh dengan rescue-rescue ni tau hehe. Rating movie ni 8/10


PULANG

pulang

Masa awal-awal movie ni agak slow & bosan sikit bagi aku. Tapi ending dia serious boek. Sedih gila bhai tak jumpa anak bini dekat 61 tahun sampai mati sebab salah faham je. Bila dah nak sampai ajal baru masing-masing tahu cerita sebenar tapi dah terlambat. Cerita dia cerita zaman dulu-dulu tau kira kisah masa zaman-zaman nenek moyang kita jepun jajah Malaysia lagi. Movie ni walaupun tanpa skrip bagi sesetengah scene, feel dia tu ada tau macam korang boleh tau tom tengah rindu man, sayang nak lepaskan man pergi dan sebagainya. Pengajaran daripada cerita ni adalah dalam apa-apa perhubungan perlu adanya communication lagi-lagi family relationship. Jalan cerita dia based on true story and anak dia in real life still hidup lagi sekarang cuma dah tua. Last word dalam movie ni yang paling aku terkesan bila Othman cakap, ''tak dapat jumpa di dunia, mungkin di syurga nanti'' omg i cryyyyyy pastu dia meninggal :'( Rating 9/10


INCREDIBLES 2

incredibles 2

Kelakar tau masa awal-awal movie ni keluar cinema sebab orang-orang tua berebut nak tengok movie ni dengan budak-budak. Ticket asyik sold out je last-last mak aku beli kat astro first je ha hambek kau dua hari berturut-turut tengok incredibles je hahaha. Movie ni cute gila sebab highlight dia kat jack jack sebab dia ada banyak kuasa baru. Orang yang tengok movie ni kebanyakannya nak tahu kuasa jack jack je mihmih. Bolehlah cerita kartun untuk santai-santai tengok dengan family memang best. Rating 7/10


ANT MAN AND THE WASP

ant man and the wasp

Series ni part scott kena kurung kat rumah sendiri lepas join captain america masa movie captain america: civil war tak silap. Tapi lepas tu ant man takdelah join infinity war en. Part awal-awal tu scott tak berapa okay dengan hope dan dr. hank sebab diorang berdua marah scott pergi germany tolong join team captain america tak bagitau diorang. Misi diorang dalam siri kali ni adalah nak selamatkan mak hope yang dah terperangkap dalam dunia kuantum berpuluh tahun lamanya. Tapi usaha diorang terbatas dengan wujudnya ghost. At the end the movie, watak dr hank, hope dengan mak hope menghilang macam scene ''i don't feel so good'' dalam infinity war tu so i guess masa misi diorang selamatkan mak hope ni, avengers yang lain tengah berperang dalam infinity war hahaha. So tak sabar gila nak tunggu next sequel sebab kat google dah keluar UNTITLED AVENGERS FILM release may 2019 katanya huhuhu. Yelaaa kira movie ni tergantung juga ler gitu. Rating 8/10 boleh la.


HOTEL TRANSYLVANIA 3: SUMMER VACATION

hotel transylvania 3: summer vacation

Kalau hotel transylvania first, mavis dah terkena zing. Kali ni bapaknya Drac pulak kena zing tapi untuk kali kedua dengan ketua kapal percutian mereka. Aku rasa movie ni banyak part kelakar jakk biasalah kartun en hahaha. Rating 5/10


RAMPAGE

rampage

Rampage ni tengok lama dah bulan 4 or 5 tak silap. Best gila sebab Davis Okoye lebih pentingkan binatang peliharaan dia berbanding orang lain. Kiranya walaupun dia ni jenis suka menjauhkan diri dari orang lain, dia tak pernah tinggalkan George, gorilla albino yang dia jaga dari kecik lagi. Ending dia sedih gila sekali cisss kena tipu. Sweet lah jugak friendship diorang. Bila George kena virus yang buatkan dia jadi lebih besar dan agresif, Davis still tak tinggalkan dia. Rating 9/10