Mengapa Sistem SAPS Ibu Bapa Sangat Penting?

Hai semua!

Rasanya semua pernah dengar tentang sistem SAPS kan? Kalau zaman dulu, ibu bapa terpaksa datang ke sekolah pada hari 'report card' untuk mengetahui keputusan peperiksaan anak. Tapi sekarang dah tak perlu. Semuanya di hujung jari. Ibu bapa yang ada masalah kesibukan kerja dan tidak dapat hadir ke perjumpaan ibu bapa dengan guru kelas pun boleh tahu keputusan peperiksaan anak secara online. Kenapa sistem SAPS Ibu Bapa ni sangat penting zaman sekarang?

Mengapa Sistem SAPS Ibu Bapa Sangat Penting?

Pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) dah lama menyediakan satu sistem khas bagi membolehkan data-data peperiksaan pelajar sekolah di seluruh Malaysia disimpan dengan baik. Bahkan sistem ini memudahkan ibu bapa dan para pelajar untuk menyemak keputusan peperiksaan secara online dan kerja guru-guru menjadi lebih mudah apabila mereka hanya perlu memuat naik markah anak-anak murid secara online.

Semakan keputusan peperiksaan online melalui SAPS Ibu Bapa ini hanya melibatkan pelajar sekolah rendah (darjah 1-6) dan pelajar sekolah menengah (tingkatan 1-5) dan sistem ini membolehkan kita untuk menyemak keputusan peperiksaan termasuk ujian penilaian, peperiksaan pertengahan dan akhir tahun, percubaan peperiksaan awam, kecuali peperiksaan awam seperti UPSR, PT3 dan SPM.

Mengapa Sistem SAPS Ibu Bapa Sangat Penting?

Bagi para guru, sistem SAPS amat penting bagi mereka. Semua markah pelajar akan dimasukkan ke dalam sistem secara online dan akan dianalisis mengikut subjek, kelas dan lain-lain. Dengan cara ini, para guru mudah untuk mendapatkan maklumat peratus pelajar yang lulus dan gagal, pelajar yang mendapat markah tertinggi dan sebagainya. Pihak sekolah dan para guru tidak perlu lagi menggunakan cara manual untuk membuat penilaian pelajar.

Semua data ini akan diguna pakai oleh para guru bagi menilai dan merancang pembelajaran di sekolah berdasarkan prestasi murid-murid. Melalui sistem yang berpusat ini, beberapa pihak seperti KPM, JPN dan PPD mampu bekerjasama dengan lebih berkesan dan penjimatan masa merupakan agenda utama wujudnya sistem SAPS ini.

Sekarang ni semua benda di hujung jari. Maklumat keputusan peperiksaan anak sendiri juga boleh diakses secara online meski pun selalu dilanda kesibukan kerja. Sangat mudah dan pantas! Lepas ni tiada lagi kes anak 'menyorokkan' keputusan peperiksaan daripada ibu bapa hahaha.

Ibu bapa zaman kini sememangnya perlu tangkas dalam memerhati perkembangan anak-anak kerana pengaruh zaman sekarang sangat berbeza berbanding zaman dahulu. Melalui SAPS, ibu bapa sendiri boleh mengenal pasti kelemahan anak masing-masing yang perlu ditingkatkan dan dibaiki kerana perkembangan anak-anak ketika berada di dalam sesi pembelajaran sekolah sememangnya tidak mampu untuk diawasi oleh ibu bapa pada setiap masa kan?

Mengapa Sistem SAPS Ibu Bapa Sangat Penting?

Macam aku, walaupun dah melangkah masuk ke alam universiti, aku masih lagi boleh menyemak keputusan peperiksaan aku semasa berada di sekolah menengah untuk apa-apa urusan rujukan sebab semua data dah tersedia secara online. Nama guru mata pelajaran pun ada dinyatakan bagi setiap subjek bagi memudahkan aku merujuk mereka.

Saban tahun, sistem ini sentiasa akan ada penambah baikan bagi memudahkan orang ramai terutamanya para ibu bapa dan guru-guru bagi mengakses sistem SAPS secara online. Ini adalah bagi mengatasi masalah 'website crack' akibat terlalu ramai orang yang mengakses sistem yang sama dalam tempoh masa yang sama.

Semoga di masa akan datang, sistem pembelajaran anak-anak di sekolah mampu mencapai kemajuan yang setara dengan pembangunan negara kita.

Sistem SAPS >>> https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php

Website: sistemkpm.com

Tuala Sulaman Comel Dari Kak Noor Dah Sampai!

Hai korang!

Tuala Sulaman Comel Kak Noor

Cantik tak tuala tu? Ofkoslah cantik sebab ada nama sendiri hihi. Hari tu ibu terkejut tiba-tiba ada parcel sampai kat rumah . Tengok-tengok isinya tuala ada nama ibu hahaha. Barulah aku teringat yang aku ada menang giveaway dekat blog kak noor hari tu.

Masa claim hadiah tu kak noor memang dah pesan awal-awal yang tualanya tak janji boleh siap cepat sebab dia busy. Tapi aku tak kisah pun janji lawa! Kalau korang nak tuala sulaman nama sendiri pun boleh order direct dari kak noor. Gunakan diskaun "SARAHPUNCOMEL" untuk diskaun sehingga 99%! Hahahaha. Takdelah. Tipu je. Huhu. Janganlaa kecam...

Untuk sebarang order atau pertanyaan, boleh lah contact nombor seperti di bawah ni ye. K babaii!

Blog : sulamancomel.com
Contact : 012-478 1909 (Kak Noor)

REVIEW | Shopping di Website SGShop Malaysia Buat Kali Kedua

Hai semua!

Before this, aku pernah share first time experience shopping di website sgshop kat entri ni (klik sini). Bila kali kedua ni laju jaa aku pilih barang sebab sebelum ni banyak jugak barang-barang dalam website tu dah masuk dalam bucket list aku hewhew.

REVIEW | Shopping di Website SGShop Malaysia Buat Kali Kedua

Sebenornya ada lagi sehelai kemeja aku beli dari sgshop jugak, cuma dia sampai lagi awal dari barang-barang kat atas ni so bajunya dah ada dalam almari hahaha. Aku memang minat outfit black and white jaa. And saje mau tambah blouse sebab bosan gila pakai baju sama pergi class hari-hari.

And parcel tu aku tunggu almost sebulan lebih tau takkkkkk. Aku ada upah runner untuk ambikkan barang pos aku tu kat tempat ambil barang universiti, tapi katanya nama aku takdak. So, aku pun macam nanti-nanti laa ambik sendiri. Bila aku pergi sendiri, rupanya....

REVIEW | Shopping di Website SGShop Malaysia Buat Kali Kedua

Nama aku bertindih dengan perkataan ''terengganu'' so that staff tempat pick up barang tu tak dapat recognize nama receiver so that jugak nama aku tiada dalam list, ada tracking number jak. Huhu. Anyway aku puas hati sebab barang-barang sgshop memang murah and best. 

Sneakers : RM14.17
Blouse Soft Blue : RM20.57
White Blouse : RM13.39
Youth Cap : RM10.50

Murah je kan? Jom shopping dengan SGShop :)


Website : sgshop.com.my
Facebook : https://www.facebook.com/SGshopMalaysia/
Instagram : http://instagram.com/sgshop_malaysia

MYCYBERSALE 2017 | The Olive Tree

Hi everyone!

Welcome to #MYCYBERSALE Campaign 2017!

MYCYBERSALE 2017 | The Olive Tree

This is the 4th year that Malaysia is running this 5 DAY long online sale. Isn't this really amazing?! The #MYCYBERSALE initiative, organized by MDEC under the Digital Malaysia Initiative acts as a catalyst to develop the e-Commerce industry as well as to boost the online shopping culture in Malaysia. And ohh yaa, MYCYBERSALE will took place on 9 until 13 October 2017.


Participating Brand - The Olive Tree

In this blog post, I wanna share with you guys one of the participating brand under MYCYBERSALE Campaign 2017. It is The Olive Tree! The Olive Tree PLT was established in 2015 to provide carefully crafted natural products, which harnesses the goodness of Mother Nature.

It all began when the founder's children were suffering from eczema. Despite her best efforts to keep their surroundings clean and dust mite free, the problems persisted. When her sister who resides in Melbourne, gifted her a plant-based soap to try, she noticed vast improvements with her children's and her own skin condition.

Realizing the difficulty in finding great products made from natural ingredients, doubled with the increasing demand, the founder was inspired to formulate and create her own products using high quality plant-based ingredients and expertise from Australia. The Olive Tree superior products are a great alternative to commercially produced products laden with potentially harmful chemicals.

MYCYBERSALE 2017 | The Olive Tree

The Olive Tree provide me their Rosemary & Mint Shampoo & Conditioner. It is perfect for normal to fine hair. It also adds volume to fine hair, gives hair a nice glossy look besides promoting hair growth as it stimulates blood flow to the scalp. Available in two combinations of ingredients- Rosemary & Mint as well as Tea Trea & Mint, both shampoo and hair conditioner are priced at RM89.90 for each bottle of 500ml. 

So far I've used the shampoo and conditioner for twice and it's really cool! I can feel the freshness over my head from the tip of the hair root. I think it's because the mint inside the ingredients and after hours, my hair is still fresh with it scent. This shampoo and conditioner would be my favorite all the time after this. So, I recommended my housemate to use it also and she loves it!

Not only that, The Olive Tree offers a wide range of products from head-to-toe, with ingredients that contain therapeutic and aroma-therapeutic properties;

MYCYBERSALE 2017 | The Olive Tree

Pure Olive Soap
The best-selling handmade soap in small batches in Australia using the age-old method of cold process, which involves the saponification of olive oil and sodium hydroxide. Through this process, the soap is able to ensure the skin feels supple, smooth and moisturized when used. This bar of soap is suitable for all skin types including dry or sensitive skin as it is unscented and olive oil is hypoallergenic.

MYCYBERSALE 2017 | The Olive Tree

Argan & Rosehip Body Lotion
For people with sensitive skin types including eczema or psoriasis, the unscented argan and rosehip oil body lotion is suitable as it is rich in vitamin A, E and fatty acids that hydrated dry and itchy skin. You may also customize this bottle of unscented body lotion with essential oil of your choice by adding up to maximum to 20 drops of your favorite essential oil to it.

Lavender Chamomile Shampoo
Using only the mildest ingredients, this shampoo is great for sensitive skin or scalp. Scented with lavender & chamomile essential oil, it is so mild and gentle, making it suitable for babies, young children, eczema & psoriasis skin types.

MYCYBERSALE 2017 | The Olive Tree

In conjuction with #MYCYBERSALE17, they are offering the following from 9 to 13 October 2017;
  • 10% off storewide
  • 20% off min purchase RM300
  • Speacial offers for selected The Olive Tree products
  • Free shipping within Malaysia 
  • Free shipping above USD 50 for selected Asian countries such as Singapore, Brunei, Indonesia, Philippines, China & Hong Kong

All products of The Olive Tree are available for purchase online through www.theolivetree-organic.com . At present, shipping is free for all purchases within Malaysia! For more information or to interact with The Olive Tree team, please visit their webpage;

Instagram: https://instagram.com/theolivetreecompany

For further information, kindly go check on their website! Happy shopping guys!
https://sushivd.com/olive

https://www.mycybersale.my/

#theolivetreecompany #sushividmcs #sushivid

masuk sem 2

Pejam celik pejam celik dah sem 2 dah aku. Almost 4 months jugak dah aku kat terengganu ni kiranya. Ni kalau buat event meet and greet dengan bff sekolah lama aku ni mau seminggu baru habis semua cerita pasal universiti memasing. Bila kawan makin ramai, masa makin berlalu, pengalaman pun makin bertambah banyak :')

*classmates

Masa sem 1 masa dia sangat singkat. Dalam tak sampai 3 bulan je sebab sem 1 kitorang memang sem pendek. Bila kuliah pun belajar subjek-subjek teras universiti je macam kenegaraan, fiqh ibadat, akhlak akidah, english. So, memang tak nampaklah struggle masa sem 1. Pointer pun memang uhukk uhukkk.

Act aku tak tahu nak blog pasal apa sebab since masuk sem 2 ni aku terus kena writers blocked haha. Dah lama tak menulis (menaip) biasalah kan, blank terus otak. Lagi pun so far assignment takdok lagi laa sebab baru start sem 2 en. Haritu cuti sem 1 pun dekat sebulan. Haa berapa lama dah aku tak blogging (except join giveaway yang copy paste tu je haha). Pls sedekah alFatihah to maisarah.

*Tak produktif langsung life aku. 

*ini idea pose abang photographer tu not us hahaha

Kenapa macam tetibe banyak pulak gambar classmates aku ni kan. Sebab last week baru ambik gambar class (memang untuk universiti) so ni lah wajah-wajah terbaru kami muehehe. Alhamdulillah minggu ni barulah aku kenal semua nama + wajah member classmates. Closeness rating dah bertambah gitu hahaha. 

*classmates perempuan, single unavailable ye semua ni.

Saje nak bagitau, hari tu aku happy gila sebab duit hadiah pengajian ipt anak selangor dah masuk bank :')) Sebab before that aku rasa macam serba salah nak mintak duit kat ibu even nak beli buku tapi still rasa bersalah even mak aku kata ''nanti tak cukup duit bagitau, ibu transfer,". Entah, still rasa bersalah walaupun ibu yang 'offer' nak transfer duit. Entah. Everything is entah. Perasaan macam ni memang typical kan bila masuk U?

So duit hadiah pengajian tu inshaAllah lah dapat tampung perbelanjaan aku for at least 2 or 3 months. InshaAllah laa kan. Kalau tak terboros hahaha. And last week jugak aku dah pass interview untuk pinjaman negeri selangor. So, inshaAllah lepas ni tak payah aku mintak mak aku transfer duit dah. And moge moge i reti berjimat :')

Selama ni duit belanja memang comes from my mom, duit raya tahun ni, duit elaun jadi volunteer sukan sea hari tu. Aku memang tak pernah mohon ptptn sebab aku memang tak nak sebab ada interest rate bila nak bayar balik nanti. Tapi mohon jugak lah pinjaman negeri tu sebab i sedor i tak layak dapat scholarship pun.


Bulan 11 ni ada cuti mid sem seminggu and at first aku dah whatsapp ibu yang aku taknak balik sebab aku nak save duit tiket. Kiranya duit tu nanti aku nak beli tiket flight masa cuti sem bulan 1 nanti laa so kira macam save laa sikit sebab aku taknak balik selangor naik bas. Haritu masa naik sem 2 ni aku balik naik bas, esoknya aku terus demam sebab pening gilak ko. Rasa macam kena jet lag hahaha 10 jam bontot ko melekat kat seat tu dengan aku yang jenis cepat mabuk. Act naik flight tu aku mabuk gak tapi it's better laa dari naik bas sebab naik flight aku kena fight within 1 hour je. Tobat aku naik bas 10 jam.

*stesen bas shah alam, abaikan luggage spongebob tu, tu adik punya.

Tapi tu kunun jelaa tak nak balik masa mid sem en. Bila whatsapp ibu kata taknak balik tu, ibu tanya, 

"kenapa taknak balik? nak study ke?" *tergelak aku
"takdelaa saje nak save duit nanti cuti sem nak balik naik flight."
"ohh habis nanti cuti sekolah pergi bercuti dgn adik-adik tanak ikut ke?" *haaa sudahh time ni siries rasa nak nangis hahaha
"hmm tak kot, nanti bulan 1 kan sarah balik."
"tapi bulan 1 tu adik-adik dah start sekolah balik, kalau nak balik naik flight, balik jelaa,"
"oh haah en, tapi kalau sarah tak ikut takpe en? huhu" *tiket flight mahal tsk tsk
*ibu bluetick

Since that day aku tak boleh tido 3 hari 3 malam fikir nak balik ke idok mid sem nanti hahaha. Dilemma gila weyh. Rasa bersalah pulak aku taknak balik. Sejak tu hari-hari aku survey harga tiket air asia. Selama ni aku naik malindo sebab rumah aku lagi dekat dengan airport subang daripada klia so that terpaksa naik malindo selama ni sebab kat subang takde air asia. Aku nekad aku nak balik masa mid sem ni hahaha. KLIA pun KLIA laaa asal balik. Yang penting tiket murah sikit hahaha.

Act aku dengan housemate aku semua dah pakat tak nak balik gak sebab memasing nak save duit tiket gak. At least kalau housemate semua tak balik takdelah sunyi hidup. Aku ada dua orang housemate orang sabah tu lagi laa kalau boleh raya je diorang nak balik. Tapi takpalaa. I love my family more hihi. Nanti adik-adik aku tak boleh tidur pulak sebab rindu aku. 

Aku beli tiket dengan dua orang classmates aku yang nak balik selangor gak. Guna lah jugak duit hadiah pengajian tu beli tiket flight. Before aku book tiket tu aku pun call lah ibu bagitau aku nak beli tiket dah tapi beli air asia en. Ibu teriak kat aku,

"Hish ko ni macam keling laa kejap nak balik kejap tak, potpetpotpet etc...."

Hahahahaha.

Pastu dia okay laa bila aku cerita yang aku nak ikut classmates aku balik blabla dah plan nak naik sama flight. Mesti ibu tak sabor nak tunggu kepulangan aku hahaha. Aku pun memang tak sabor nak balik senarnya sebab mak aku selalu whatsapp aku gambar kek yang dia buat kat rumah. Bukannya aku dapat makan pun dia send gambar kek dia tu :')



So far aku masih tak dapat capai target aku nak apply google adsense untuk blog ni tsk tsk. Doakan lepas ni hidup i makin produktif and rajin update blog. I nak gak dapat blog income ratus ratus every month boleh selalu balik naik flight :') 

Doakan i rajin and dapat dekan sem 2 ni :')