BOOK REVIEW | Komik Atan (Edisi Istimewa)

Assalamualaikum

Beribu-ribu tahniah diucapkan kepada Ben Wong di atas kejayaan beliau merangkul Silver Award dalam International Manga Award kali ke-8 melalui karyanya yang berjudul KOMIK-M: ATAN. Kejayaan ini merupakan yang kali kedua selepas pernah memenangi buat kali pertama pada 2007.

*cover buku tertinggal kat rumah hihi

Daripada segi lukisan, Ben Wong menampilkan gaya lukisan yang lebih freestyle dan menggunakan pendekatan warna air secara digital dalam mewarnakan komik supaya ada elemen feel yang tinggi. Karya ini menampilkan ciri yang luar biasa apabila beliau juga melukis watak-watak perempuan bertudung yang mana tidak pernah dilakukan beliau sebelum ini.


Beliau berkata, cabaran dalam menghasilkan komik ini begitu tinggi sebagaimana komik ini banyak menyentuh tentang kehidupan masyarakat melayu tradisional serta isu-isu keagamaan, iaitu agama Islam. Jika diperhatikan, dalam komik ini juga ada terselit petikan ayat-ayat Al-Quran dan adat-adat kemelayuan. Sebagai seorang cina, beliau perlu banyak membuat kajian yang terperinci supaya menepati dengan apa yang perlu digariskan dengan jalan cerita supaya lebih menarik dan sesuai.


Sebenarnya komik ni didatangkan dengan dua edisi iaitu:
  • Atan #1: Sahabat Selamanya
  • Atan #2: Selamat Jalan Sahabat

Namun, untuk edisi istimewa kali ni, kedua-dua edisi komik di atas digabungkan dan ditambah pula dengan bonus page iaitu Temu Bual Ekslusif - Ben Wong, Album Ben Ketika Berada di Tokyo Untuk Menerima Anugerah THE 8TH INTERNATIONAL MANGA AWARD, Atan & Ben di Media, Galeri Seni Atan Daripada Pelukis-Pelukis Komik Tanah Air Yang Lain serta Greetings & Tribute Artworks."Tema persahabatan, kekeluargaan, kisah budak dan binatang kesayangan sememangnya terdapat di merata dunia. Persembahan lukisan komik Atan ini memang menarik."

DATUK MOHAMMAD NOR KHALID (LAT) -Ikon Kartun Terkemuka Tanah Air, Kampung Boy, Town Boy, Mat Som


"Di samping nilai murni dan bahasa yang indah, Ben berjaya menyentuh dan mengundang emosi pembaca untuk menyelami realiti alam komik yang unik. ATAN diolah menggunakan resepi komik yang lengkap: mengandungi imejan dan teks, serta jalan cerita yang menemukan realiti dengan imaginasi dan fantasi."                                                                                                                                                                   
PROF. DR. MULIYADI MAHAMOOD, Profesor Pengajian Kartun, Jabatan Pengajian Budaya Visual, Fakulti Seni Lukis & Seni Reka, UiTM


"Karya dan hasil kerja anak tempatan mendapat pengiktirafan daripada pihak luar adalah sesuatu yang hebat dan patut dibanggakan. Apatah lagi sekiranya karya itu adalah komik. Ia sesuatu yang amat jarang berlaku. Oleh itu, syabas kepada Ben Wong dan karyanya ATAN. Semoga lebih ramai pekomik Malaysia mengikut jejak langkah beliau."                                                                                                                                                                                                     
ADI NAZRI, Presiden, Persatuan Penggiat Komik Malaysia (PeKOMIK)Harga senakhah: RM24.90

Anda boleh dapatkan komik ini di instagram @imanbookstore atau whatsapp sahaja nombor di bawah

017-688 4729

4 comments: