Apa nak buat lepas SPM sementara tunggu tawaran sambung belajar?

Assalamualaikum

Aku ni jenuh gak memikir apa nak buat kat rumah selama 6 bulan lebih selain daripada mereput sampai gila. Cuti almost 6 month kot takkan takde nak plan something worth untuk cuti tu? So, aku banyak explore something untuk jadi aktiviti cuti aku even adalah jugak hari yang aku mereput secara tak sengaja hahaha. Kat bawah ni aku share some aktiviti yang aku buat masa cuti after spm tapi tak semua kat bawah ni aku buat. Some of them are from my friends too :)

BATCH 19 KUSISS
rindunya zaman spm :')

1) Pergi Kelas Al-Quran

Aku takdelah mendaftar mana-mana kelas al-quran. Tapi aku ada pegi kem kat satu pusat tahfiz ni. Kem tu dua minggu kat pusat tahfiz tu and aktiviti dia sama macam rutin harian student tahfiz kat situ. Kira macam jadi budak tahfiz laa kejap tapi cuma two weeks je huhu. Sajelah nak try. Nak rasa macam mana jadi budak tahfiz kejap. Dalam kem ni pun belajar al quran jugak. Ada latihan menghafal surah-surah pendek dan panjang.

Act kem ni macam nak biasakan rutin pelajar tahfiz dekat budak-budak luar, so siapa rasa boleh go on nak terus jadi pelajar tahfiz situ boleh terus interview and biasanya siapa yang interview time kem tu biasanya dapat je sebab ustazah nak tengok kesungguhan ko je sebenarnya. Tapi aku takdoklah nak interview pulok hehe. Lepas spm pun apa salahnya pegi belajar al-quran lagi walaupun dah khatam. At least belajar perbetulkan bacaan semua tu je. Nanti dah kahwin boleh ajar anak-anak mengaji hahaha. Kalau rasa tak tau nak buat apa sangat tu pegi je register kelas mengaji. Tak rugi mana pun. Dapat pahala lagi. Pahala belajar al quran and pahala baca quran. Ilmu akhirat tu. Haaa.


2) Holiday/Spent Time Dengan Family

Biasa, tiap kali akhir tahun family banyak plan trip untuk keluarga. Melancong sana-sini. Sebelum habis spm tu try laa tanya-tanya laa parents korang, "takde family trip ke tahun ni bersempena dengan kakak/abang dah merdeka dari spm?" hihi. Try cari masa untuk luangkan masa dengan family sendiri. Yang duduk asrama tu dah bertahun-tahun tinggal jauh dari family apa salahnya spend time dengan family sendiri especially dengan parents. Nanti dah sambung belajar, kena tinggal berjauhan dengan family lagi. Tak semestinya kena holiday jauh-jauh vacation mahal-mahal. Setakat pegi makan ramai-ramai kat kedai makan pun okay. Buat usrah ke antara adik-beradik. Gunakan masa yang ada untuk family and parents sendiri.


3) Hangout Dengan Kawan-kawan

Dah habis sekolah, mestilah rindu kawan-kawan lagi-lagi yang duduk asrama memasing jenis tinggal jauh-jauh. Kalau nak lagi best buat reunion satu batch terus. Aku last jumpa kawan-kawan aku masa bulan november time spm tu, bulan 4 tahun depannya tu baru kitorang buat reunion. Empat bulan lebih dah tak jumpa ko boleh bayangkan en betapa gumbiranya daku melihat wajah-wajah hingusan hostelmate aku hahaha.

Reunion kat hotel buat hi tea konon macam grand bayor memahal tapi makan sikit je sebab masa banyak habis bersembang + bergambar dengan kawan-kawan je. So mana-mana yang nak buat reunion tu dinasihatkan tak payah buat kat hotel grand-grand pun takpo asalkan dapat jumpa member kan? And cubalah cari trip plan yang mengeluarkan bajet paling minima. Jangan sebelum masuk U dah berjebon sana sini habiskan duit mak bapak. Save sikit untuk kegunaan sambung belajar nanti.


4) Ambil Lesen

Yang ni satu perkara yang aku tak pernah buat lagi sampai sekarang even aku dah nak masuk sem 2 hahaha. Kawan-kawan aku ramai lah jugak yang dah ada lesen. Aku tak tahu kenapa aku tak amik lesen lagi sampai sekarang sedar-sedar je aku dah masuk universiti ahahahaha.  Aku cuma fikir yang nak amik lesen tu bayor mahal so aku kiv sampailah ke hari ni. Kebaikan tak amik lesen duit jimat lagilah kalau nak menyimpan untuk yuran universiti nanti kan.

Keburukan dia banyak gilo. Kalau kau jenis yang suka merayap macam aku ni memang merana. Biasalah dak dak lepasan spm ni dah rasa diri tu besorrr tetibe rasa macam bebas pulak nak jalan ke mana mana. Ni tak aku bila dah masuk U ni, walaupun ada banyak kereta yang disewakan untuk student, aku still kena harapkan housemate aku yang drivekan atau abe grabcar. So silalah preparekan diri anda dengan ilmu driving dan LESEN KERETA/MOTOR sebelum melangkah ke universiti. #sayataktahubilaturnsayaambillesenhuhu


5) Kerja Part Time / Full Time

Ramai member aku lepas spm terus cari kerja. Katanya takut masa di rumah banyak dihabiskan tanpa generate any money hahahah bagi diorang satu minit tak sekolah tu boleh buat duit pergh. Aku start keja awal bulan 4. Berhenti kerja akhir bulan 4. Hahahahaha what the fish aku kerja sebulan je. Adalah something problem yang menyebabkan aku terpaksa berhenti terlalu awal (bukan diberhentikan okayhh).

Korang cari kerja ni kena ingat, bukan gaji yang jadi prioriti. Pengalaman tu yang penting. Biasakan diri dengan suasana alam pekerjaan walaupun ko hanyalah seorang cashier. Nanti bila kerja, boleh belajar macam mana nak bersosial dengan staff lain, dengan boss, dengan customer. At least, pengalaman korang tu berharga. And korang akan belajar betapa susahnya mak bapak korang tu cari duit. Nanti masuk U ada laa kesedaran sikit nak berjimat hahaha.

So peringatan untuk lepasan spm yang nak kerja sementara masuk U, carilah sebanyak mana pengalaman. Kalau every month ko nak kerja tempat lain-lain tu pun it's up to you. Gaji tu takyah lah nak berkira sangat act budak diploma pun starting gaji berapa je. Yang penting pengalaman and kita tolong orang lain yang ada bussiness daripada buat benda tak berfaedah and banyak mereputz kat rumah. Tolong kemas rumah taknak en so better pi kerja daripada menyakitkan mata mak bapak hang sebab asyik duk menonggeng je kat rumah.

Aku nak bagi tips untuk budak lepasan spm nak cari kerja. Macam pengalaman aku, area rumah aku tu ada satu kawasan memang deretan kedai yang memang banyak gila nak mampos. Masa tu aku cari kerja dengan sorang kawan aku. Mak aku hantar kitorang kat hujung kedai then kitorang masuk every kedai and tanya "ada kerja kosong untuk lepasan spm tak?".

Muka tu kalau boleh biar ditebalkan setebal tebalnya. Biasa diorang akan mintak korang tinggalkan nombor telefon untuk diorang panggil bila-bila or sometimes akan ada interview terus. So prepare jelaa. Pastikan masa korang mintak kerja tu buat laa action macam betul-betul nak cari kerja. Jangan fikir duit duit duit duit jeeee. Kang awal-awal dah kena reject sebab tak semua nak pekerja dari budak spm.


6) Join program, event atau seminar

Kalau dah kerja pun malas, join mana2 program yang BERMANFAAT. Kat Malaysia ni belambak orang anjurkan program program yang banyak bagi manfaat. Kalau poket kering, program program yang free pun banyak. Apa salahnya kan join event usrah ke, majlis ta'lim ke, seminar bisnes ke (bagi yang dreaming nak jadi bisnesman/woman), pesta buku ke, event keusahawanan ke, bengkel penulisan ke. Nampak macam tah pape kan? Kalau kawan korang join mesti korang gelakkan sebab macam tah pape en? Believe me, SANGAT TAK RUGI  kalau korang join benda benda ni sebab korang akan dapat ilmu yang LUAR DARI SILIBUS korang. Ilmu Allah tu kan luas, 'belajar' tak semestinya kat sekolah je.


7) Tolong ringankan beban parents

For those yang masih ada mak ayah tu, tolong tolonglah apa yang patut kat rumah tu. Mana tau mak hang tak cukup tangan nak jaga adik-adik korang ke. Maybe selama ni parents korang selalu hantar baju ke dobi, tapi dah alang-alang kat rumah takde buat pape, koranglah pulak yang mendobi baju family korang. Boleh jimatkan kos dobi untuk 5 or 6 bulan pun okay. Tolong mak basuh pinggan, masak lunch or dinner, buatkan breakfast.

Nampak macam jadi kuli eh? Tak ah. Kalau korang betul-betul buat ikhlas untuk family korang, pahala sentiasa mengalir je selagi korang tak merungut. Mana tau hubungan family yang selama ni renggang terus jadi erat gila nak mampos, why not? Sebab korang buat untuk FAMILY korang sendiri. Every time korang duduk rumah je. Percayalah, nanti korang dah masuk U, koranglah manusia paling dirindui sebab dah takde 'orang gaji tak berbayar' kat rumah hahaha.

Kalau mak ayah ada kedai ke apa pun boleh tolong-tolong diorang. Tak payah diorang susah susah gajikan orang lain untuk tolong diorang. Ingat, pahala sentiasa mengalir kalau korang tolong family korang sendiri lagi-lagi your parents. Nanti dah sambung belajar, busy dengan assignment semua susah nak cari masa free tau.



8) Ambik kelas tambahan/kolej swasta

One of my friends ada yang lepas spm terus sambung belajar without any cuti. Dia register kolej swasta and dapat scholarship. Orang lain semua hangout sana-sini dia busy dengan exam lah blablabla. Dia kata dia okay je dengan pembelajaran kat situ so dia teruskan je. And dia tak apply upu hahaha. Tapi benefit dia, after habis belajar dia boleh terus kerja dengan syarikat tu. Bukan calang-calang syarikat tauuuuuuu.



.................


Kesimpulannya, carilah sebanyak mana peluang untuk korang manfaatkan sepanjang cuti korang after spm ni. So far ni je kot (kekeringan idea bhahahah). Pape nanti kalau tiba-tiba i teringat i tambah hewhew.

1 comment:

  1. 6 bulan tu lama. Kalau pergi kerja 6 bulan tu kalau sebulan dapat rm1000, bujang single tak ada apa tanggungan boleh dapat rm6000. Boleh beli smartphone canggih dah tu. 😊

    ReplyDelete