Senarai Program Pengajian Diploma dan Ijazah Sarjana Muda di Universiti Sultan Zainal Abidin (Unisza)

UniSZA mempunyai 11 buah fakulti yang menawarkan program pengajian di peringkat ijazah tinggi (sarjana dan doktor falsafah), sarjana muda dan diploma. Jumlah keseluruhan program yang ditawarkan ialah 32 program di peringkat ijazah sarjana muda dan 25 program pengajian diploma. Butiran bagi program pengajian ijazah sarjana muda dan diploma yang ditawarkan mengikut fakulti adalah seperti berikut:

(Klik pada Fakulti Pengajian untuk melihat syarat khas program pengajian)


FAKULTI PENGAJIAN KONTEMPORARI ISLAM

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Usuluddin) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Syariah) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Islam (Dakwah) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Usuluddin Dengan Kaunseling dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Al-Quran & Al-Sunnah (Qiraat) dengan Kepujian
3 1/2 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Pengajian Islam (Syariah)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Usuluddin)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Bahasa & Kesusasteraan Arab)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Dakwah)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Sejarah & Tamadun Islam)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Al-Quran & Al-Sunnah)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam (Pentadbiran Islam)
2 tahun
Diploma Pengajian Islam dengan Teknologi Maklumat
2 tahun


FAKULTI EKONOMI DAN SAINS PENGURUSAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Perakaunan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kewangan Islam) dengan Kepujian
3 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Pengurusan Risiko & Takaful) dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Kekayaan Islam dengan Kepujian
3 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Perakaunan
2 tahun
Diploma Pengajian Bank
2 tahun
Diploma Pengajian Insurans
2 tahun
Diploma Kewangan
2 tahun
Diploma Pemasaran
2 tahun
Diploma Perdagangan Antarabangsa
2 tahun
Diploma Pengurusan Sumber Manusia
2 tahun


FAKULTI UNDANG-UNDANG DAN HUBUNGAN ANTARABANGSA

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Hubungan Antarabangsa dengan Kepujian
3 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Undang-Undang
2 tahun


FAKULTI INFORMATIK & KOMPUTERAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Pembangunan Perisian) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Keselamatan Rangkaian Komputer) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains Komputer (Komputeran Internet) dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Maklumat (Informatik Media) dengan Kepujian
3 1/2 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Teknologi Maklumat  
2 tahun
Diploma Teknologi Multimedia
2 tahun


FAKULTI BAHASA & KOMUNIKASI

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Bahasa Inggeris dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab dengan Kepujian
4 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL)
2 tahun


FAKULTI REKA BENTUK INOVATIF DAN TEKNOLOGI

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Reka Bentuk Perindustrian dengan Kepujian
3 1/2 tahun
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Kejuruteraan Pembuatan dengan Kepujian (Reka Bentuk Produk)
3 1/2 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Teknologi Pembuatan
2 tahun
Diploma Reka Bentuk Perindustrian
2 tahun


FAKULTI PERUBATAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Perubatan dan Pembedahan
5 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Sains Kejururawatan
3 tahun


FAKULTI FARMASI

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Farmasi (Kepujian)
4 tahun


FAKULTI SAINS KESIHATAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Dietetik dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Pengimejan Perubatan (Kepujian)
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains Pemakanan (Kepujian)
4 tahun

Diploma
Tempoh Pengajian
Diploma Teknologi Makmal Perubatan
3 tahun
Diploma Radiografi
3 tahun
Diploma Fisioterapi 
3 tahun


FAKULTI BIOSUMBER DAN INDUSTRI MAKANAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Bioteknologi Pertanian dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Produksi dan Kesihatan Haiwan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Teknologi Makanan dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Sains Akuatik
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Perniagaantani dengan Kepujian
4 tahun


FAKULTI SAINS SOSIAL GUNAAN

Ijazah Sarjana Muda
Tempoh Pengajian
Ijazah Sarjana Muda Sains Sosial (Antropologi dan Dakwah) dengan Kepujian
4 tahun
Ijazah Sarjana Muda Kerja Sosial dengan Kepujian
4 tahun



p/s : kalau nak tengok syarat khas setiap program pengajian di unisza, klik pada nama fakulti. nanti dia keluar semua syarat untuk setiap course untuk setiap fakulti. goodluck :D


Link lain berkaitan Unisza :

1) Senarai Program Diploma dan Ijazah Sarjana Muda yang Ditawarkan di Unisza - https://messarah.blogspot.com/2019/03/senarai-program-pengajian-diploma-dan.html

2) Diploma Perdagangan Antarabangsa di Unisza - https://messarah.blogspot.com/2019/02/diploma-perdagangan-antarabangsa-di.html

3) Minggu Orientasi Pelajar Baharu Diploma Unisza (Minggu Mesra Siswa) 2017 - https://messarah.blogspot.com/2017/06/minggu-orientasi-pelajar-baharu-diploma.html

4) Pendaftaran Pelajar Baharu Diploma Unisza 2017 - https://messarah.blogspot.com/2017/06/pendaftaran-pelajar-baharu-diploma.html

5) Lain-lain di Unisza - https://messarah.blogspot.com/search/label/Unisza

Being An Adult = An Excellent Survivor

Keheningan malam yang menghibakan, kembalinya aku di sini untuk meluahkan sesuatu ehekk.

...

I used to write down all of my thoughts in a diary since a kid. Even a simple thing.


Harini aku nak sangat makan mi goreng kat kantin tapi masa aku lari lepas beli mi goreng tu, kaki aku tersadung batu lalu aku jatuh tersembam ke tanah. Aku pun tak tahu kenapa aku lari mungkin terlalu gembira sebab dapat beli mi goreng lepas berebut dengan pelajar lain agaknya. Aku sedih sebab duit belanja RM1 yang diberi ayah pagi tadi telah habis ku gunakan untuk beli mi goreng pertama yang telah jatuh tadi. Ku lihat lutut ku mula membentuk luka-luka perit dalam hidup. Aku pulang ke kelas dengan jiwa yang sangat hampa. Aku rasa seperti mahu lari dari rumah. Aku rasa semua orang kat dunia ni benci aku. Nak makan mi pun tak olehhh!

Tu contohhhhh diari aku masa darjah 2. Aku takdelah tulis panjang-panjang gitu. Yang penting kejadian tu memang pernah berlaku ... .. .

*sedih pulak bila terkenangkan nasib diri sendiri masa darjah 2 tu tsk tsk i still can feel the hurt when looking at the mi goreng on the ground 

Tapi bila dah makin tua ni makin malas nak menulis guna tangan. Ko bayangkanlah masalah hidup bila makin besar ni makin banyak and nak expect tulis diary macam darjah 2 dulu? Lenguh jari boleh patah rasa. Sebab tu lah wujudnya blog ni, antara salah satu sebab lah hahaha konon nak develop buku diary kepada ONLINE diary hari-hari nak update pasal life dengan menaip je advance konon gitu. Dulu aku makan burger mcd pun aku update dalam blog. Nasib baik takdek siapa baca blog aku masa tu. Dah besar ni simpan dalam hati je. Tapi biasanya it can't stay long. Akan ada masa yang kita akan luah semuanya habis-habisan dari diri kita. Contohnya,

Sebelum tidur, kenang balik semua masalah sambil menangis hingus meleleh-leleh then tidur.
Pegi lepak tepi gaung then jerit puas-puas hati.
Cerita semua masalah dekat pendengar setia.
Tumbuk bantal banyak kali sampai puas.
Tulis semua masalah atas kertas then bakor.
Menangis atas sejadah.

Yang paling last tu, paling menjadilah biasanya. Kan.

Macam aku, aku lebih suka termenung. Tengok dinding, tengok pantai, tenung muka kucing. Bila nak luah kat certain orang yang aku percaya, biasanya tak berapa nak jadi. Kadang macam hambar pun ada lol. Lepas tu makin bertambah masalah sebab bila story dekat orang tu, jadi hambar so kita pun broken lagiii aaa.

So, I never thought that being an adult is going to be really hard. Like this hard.

At first, when I take the first step I was really excited that I'm an adult now. Like I'm 18+ now and can keep my on i/c in my purse, I can go anywhere as an adult or buying an adult ticket when entering someplace, and settle my own business life like going to the bank, manage my own money, etc.

I thought it was easy as hell.

And definitely, I'm wrong.

It sucks but sometimes I enjoyed it. Why?

Because when I pass it, I feel strong. Like I'm tough enough because I pass the test. Pheww. But here comes another aaaaaa. Then I started to think how I'm gonna pass this time because every problem has different levels and ways to be solved. It will never be the same. Either I've learned from the past and make it better in the future or tadaaaaaaa you've unlocked the PREMIUM level of problems in your life congrats sarah!


When we thought it will end soon, trust me that only death is the end. They keep coming as we grow up. The age grows, so do the problems. It's like playing a game. When you've finished the level 10, you'll be brought to the next level. Life is very challenging. But it is an interesting way of life.

you lost your dad
your family are in big debts
you can't meet your cats
you don't have anything to eat today
you have many arguments with your sisters
your drafts got rejected
you only have RM20 to survive in a month
you can't focus on lectures
you got a bad assignment group members
your friends stab you at your back
you didn't do well in the exam
you can't get what you want just because you don't have the privileges like others do
you fail many times
you can't pay for your tuition fees

They all suck and broke.

It's the phases of being an adult that we need to face to be an excellent adult. Soon, we will teach our kids about life and these are all the things that we will teach them based on our experience. And because of that, we have to do our best.

I'm still a baby of being an adult. I'll graduate soon. And I'll be going to the next level of life.


I just hope to survive, mannnn.

Sekian, tedtalk malam ni. 

Diploma Perdagangan Antarabangsa di Unisza

Hi!

Classmates Intrade 17/18 - 18/19


Finally aku dah masuk last sem kat sini. Rasa macam baru semalam aku blog pasal sem 1 :') So, hari ni aku nak cerita sikit lah pasal course ni, setakat apa yang aku tahu and yang datang dari pengalaman aku sendiri. Saje nak share pasal course ni sebab maybe ada adik-adik yang sedang mohon upu atau dah dapat tawaran masuk unisza tapi still nak korek maklumat pasal course ni dsb kan. Masa aku dapat course ni pun aku korek sampai lubang cacing nak tahu pasal life kat unisza and info pasal course ni tapi sedih sebab waktu tu tak banyak info yang aku dapat. Yang ada pun batch zaman bila ntah. Lagi pun course ni tak famous sangat and tak banyak ada kat uni lain selain uitm, itu pun ada sesetengah cawangan je.

So this entry kiranya macam aku ni memperkenalkan lah course ni kepada korang semua sebab course ni macam tak famous, macam tak best orang cakap, bila sebut nama course ni orang siap tanya lagi "course apa tu?" alahai nak demam aku dapat response gitu hahaha. Sebenarnya course ni best jugak, and pasal peluang pekerjaan pun, bukannya nanti korang kena kerja dekat pelabuhan je, banyak lagi cabang lain. Rezeki ada kat mana-mana and bagi aku, course ni membuka pandangan aku secara lebih meluas tentang business, bukan setakat local or domestic business, tapi INTERNATIONAL business okay. International.

Aku register masuk unisza in this course (diploma perdagangan antarabangsa) masa jun 2017. So maybe zaman aku tak sama macam zaman korang. Sebab macam ada dengar ura-ura pasal pertukaran kampus untuk fakulti tertentu dsb tapi tak sure lah. Ura-ura je. Just keep reading jelah kalau rasa nak tahu. Btw, kalau nak sebut diploma perdagangan antarabangsa ni macam panjang sangat je kan? Kalau in english nama dia diploma international trade. So nama timangan course ni orang biasa sebut diploma intrade. Kalau orang sebut budak-budak intrade, orang tahulah budak course mana. Nak nama yang lagi bertimang-timang, lecturer selalu sebut DITR which is stand for diploma international trade lah. Kalau every sem bila keluar jadual kuliah, biasa orang tak tulis "jaduah kuliah diploma perdagangan antarabangsa" or "international trade", orang letak DITR saje. Kalau waktu tu tengah sem 5, dia akan label jadual tu DITR5. Kalau sem 1, DITR1. Ha gitu.

Fyi, semua diploma kat unisza ni memang 2 TAHUN sahaja kecuali course yang under fakulti sains kesihatan tak silap. Setakat ni lah yang aku tahu. Total ada 6 semester. 2 semester pendek (2 bulan) and 4 semester panjang (4 bulan). Lebih kuranglah. Tambah tolak cuti sem, cuti midsem, apa semua.


SUBJEK

Subjek dekat uni ni ada banyak jenis.
1) Subjek universiti - semua course dari semua fakulti wajib ambil
2) Subjek core fakulti - semua course wajib ambil course yang sama mengikut fakulti
3) Subjek core course - subjek wajib untuk setiap course

Maybe nanti akan ada subjek korang yang akan sama dengan budak course lain tu, depends on jenis subjek tu lah. Kalau housemates korang ramai ambil subjek yang sama satu sem tu, boleh lah study sama-sama even dapat lecturer lain-lain. Setakat ni, di unisza, setiap pelajar dalam satu course tu akan ambil subjek yang SAMA setiap sem (kecuali yang repeat subjek). Sebab macam kawan aku dekat uia (asasi lah tapi), dia cerita, classmates dia semua sama course, register sesi yang sama tapi subjek setiap semester diorang lain-lain. So every time diorang class, akan jumpa classmates yang berbeza, setiap kali masuk kelas lain akan jumpa muka-muka yang baru. Unisza ni kira macam bertuah jugaklah sebab setiap kali class/kuliah, korang akan jumpa member korang sendiri so senang sebab lama-lama kenal lah each other especially boleh kenal muka-muka yang jenis tak reti nak commit dalam group assignment so boleh elak awal-awal daripada dapat satu group assignment dengan dia nanti next sem hahah (ini perkara serious okay).



SUBJEK IN EVERY SEMESTER

Bawah ni aku senaraikan semua subjek bagi setiap semester untuk SESI AKU tau. Sebab setiap batch, subjek every sem diorang lain-lain. Tapi for sure siapa yang masuk course ni akan study SEMUA subjek-subjek di bawah cuma maybe ada batch yang ambik subjek tu sem lain, kitorang sem lain. And aku tulis sekali harga setiap buku yang aku guna masa sem aku. Depends on silibus and lecturer korang sebenarnya kalau pasal buku ni. Ada yang kena beli dekat bookstore unisza, ada yang kena guna modul yang lecturer tu buat sendiri, ada yang aku cari dari carousell sendiri sebab lagi murah, dsb. Lagi pun ada buku yang tak cover semua silibus subjek, maybe ada sikit-sikit je sebab tu banyak guna slide je.

Semester 1
- English I (RM36)
- Kebudayaan & Kewarganeraan (RM28)
- Fiqh Ibadat (RM9-modul daripada ustaz)
- Akhlak & Akidah (RM9-modul daripada ustaz)
- Ko-kurikulum (takde buku)

Semester 2
- Microeconomics (RM36)
- Financial Accounting I (RM40)
- Legal Aspect of Business/Business Law (RM30)
- Business Communication (RM84)
- Business Mathematics I (RM36-buku silibus uitm)
- Fundamental of Business (RM38)

Semester 3
- Fundamental of Marketing (RM40)
- Financial Accounting II (RM10-modul daripada lecturer)
- Introduction to Finance (RM50)
- Business Mathematics II (lecturer bagi kitorang e-book je sebab buku dia mahal nak mampos so free)
- Fundamental of Information Technology (lecturer guna slide je)
- Office Management (RM80+)

Semester 4
- Asas Pembudayaan Keusahawanan (lecturer guna slide je, takde buku)
- English II (takde buku juga)
- Management of Organization (RM15+-modul daripada lecturer)
- Bahasa Asing (RM10-modul ustaz)

Semester 5
- Management Accounting (RM90+)
- Management of Multinationals (RM80+)
- Macroeconomics (guna buku yg sama dengan subjek Microeconomics masa sem 2)
- Principles & Practices of Insurance (lecturer guna slide)
- Business Statistics (RM30+-buku silibus uitm)
- Physical Distribution (RM30+)
- Tajwid Al-Quran (RM26)

Semester 6
- Intrade Policies (guna buku yang sama-management of multinationals masa sem 5)
- Simulation of Import & Export (print slide)
- Islamic Business Ethics (slide + buku RM29)
- Freight Forwarding (guna buku yang sama-physical distribution masa sem 5)
- International Finance (aku cari sendiri dari carousell RM35 lepas lecturer tunjuk buku yang dia guna, harga asal mahal lagi kot rasanya & lecturer tak bagitau nak beli kat mana/dia tak orderkan untuk class kitorang so kena pandai2 hidup)
- Global Marketing (aku sewa buku kawan aku yang dari course diploma marketing-RM20, dia sewakan kat aku sebab maybe dia nak guna buku tu lagi masa degree nanti btw harga asal buku RM90+)


KESIMPULAN :
Kalau harga buku range RM30-RM100 tu kebanyakan buku terbitan oxford or publisher lain yang memang bukunya mahal-mahal. Kalau yang lecturer punya modul tu biasa murah-murah ada je yang fotostet. Yang buku mahal-mahal tu act ada lah dua tiga buku yang aku fotostet sebab harga asal buku mahal gila dekat RM100 sebab masa sem tu aku kopak takde duit so tak mampu nak beli buku ori aku pinjam buku kawan aku fotostet kat kedai dapat lah harga dalam RM30. Lecturer kalau ikutkan memang tak bagi students dia fotostet buku sebab illegal and macam curi copyright lah jugak kan tapi nak buat macam mana dah memang kopak sangat masa sem tu and memang nak guna buku tu untuk study :')

Lagi satu cara nak jimat beli textbook daripada seniors. Pandai-pandailah deal cari seniors yang bukunya elok reti jaga, harga berbaloi tak cekik darah, and ikhlas nak jual buku kat kau. Sebab ada yang jenis dia jual buku kat kita tapi bukunya dah macam belacan, ada yang jual harganya sebijik macam harga asal dia beli padahal dia dah guna buku tu, ada yang jual buku yang dia FOTOSTET tapi harga nak sama macam harga buku ori. Diorang ni kadang nak redeem balik duit yang diorang dah 'bazirkan' untuk buku diorang masa sem lepas je. Patut boleh je bagi kurang RM15-RM30 daripada harga asal. Anggap je sedekah sebab orang nak study guna buku awok. Aku pun jual jugak buku-buku lama aku kat junior tapi at least aku kurangkan harga jadi 60% pun okay dah. Contoh harga buku RM50, aku jual RM30 gitu sebab kebanyakan buku aku buku ori baru, lawa sebab aku balut, and macam baru lagi sebab aku tak study pun hahahaha.


Macam kawan-kawan aku and ada senior sebelum ni ramai yang jual buku secara combo sekaligus. Maksudnya buku dari sem 1 sampai sem 3 dia jual semua total RM150 contoh. Tu kira murah gila bapak ah hahaha. Sebab harga RM100 lebih dapat 5-8 buku terus. Tapi biasa murah macam tu sebab banyak buku yang fotostet atau buku tu pun diorang beli dari seniors so maybe buku tu dah berapa keturunan orang guna. Biasa kalau aku nak beli buku prelove, aku akan tanya harga asal atau harga dia beli berapa, condition buku biasa aku mintak gambar, and nego harga dia nak jual berapa.


FAKULTI

Course ni under Fakulti Ekonomi & Sains Pengurusan (FESP). Setiap uni ada banyak fakulti. Fakulti ni kalau ikut pemahaman aku dia macam sebuah sekolah. Ada sekolah sains, sekolah ekonomi, sekolah agama, sekolah undang-undang, lebih kuranglah hahaha (suka hati aku je). Dalam FESP ada banyak lagi course lain and semua course tu berkaitan dengan ekonomi/perniagaan. Antara fakulti lain yang ada kat unisza :-

1) Fakulti Sains Kesihatan (FSK)
2) Fakulti Kontemporari Islam (FKI)
3) Fakulti Sains Sosial Gunaan (FSSG)
4) Fakulti Bahasa & Komunikasi (FBK)
5) Fakulti Undang-undang Hubungan Antarabangsa (FUHA)

Ntah tu je aku ingat kot hahaha.


PAKAIAN SEMASA KULIAH

Setiap fakulti ada dress code yang tersendiri. So kena ikut lah dress code fakulti korang sendiri. Kalau based on FESP punya dress code :



Yang class corporate attire tu nanti setiap course nanti akan order + design baju korporat course masing-masing. Yang dress code hari ahad tu pakai blazer + kemeja putih. Hari yang selebihnya, perempuan boleh pakai blouse + seluar slack/skirt hitam + kasut bertutup dan lelaki pakai kemeja berkolar + neck tie + seluar slack + kasut bertutup. Btw FESP punya color code memang merah sebab tu tudung pun meroh. Tapinya kannnnnn....... actually...........

Aku tak pernah pakai ikut dress code pergi class. Baju korporat course aku tu aku pernah pakai 5 kali je tu pun masa sem 1 or sem 2, yang formal attire hari ahad tu aku tak pernah pakai sebab memang tak pernah beli blazer, kain/skirt selain baju kurung aku tak pernah pakai, baju kurung pulak aku pakai time final exam je itu pun sekali je aku pakai setiap kali exam every semester (paling rajin lah kalau tak every day final exam pun aku takkan pernah pakai baju kurung). Korang jangan jadi macam aku hahaha.

Baju kurungs yang dipakai sekali seumur hidup hahaha *timefinalexamjeni

Masa sem 1 awal-awal tu, hari-hari aku pakai baju kurung/jubah. Yelah before masuk uni, mak aku belikan aku baju kurung BARU 6-7 helai pasang kot. Jubah plain beli 4 helai warna lain-lain. Sebab typical orang pergi class memang pakai baju kurung/jubah kennn. Lagipun masa aku duduk asrama dulu pun baju kurung/jubah tu dah jadi benda wajib bila nak pergi prep malam/pergi surau tapi bila dah masuk uni ni banyak yang dah singkat/tak muat sebab tu banyak beli baru. Masuk je sem 2, baju-baju tu semua berhabuk dalam almari.

So semua baju kurung/jubah aku tu ada yang aku bawak balik rumah ibu (yang lawa-lawa+mahal/rasa macam akan pakai satu hari nanti ada yang aku pakai time raya hahaha), ada yang aku let go pada kawan-kawan, ada yang aku sedekah pada charity sebab tak sanggup tengok baju banyak-banyak tak pakai dalam almari. Kalau bawak balik rumah semua pun bukannya aku pergi kedai runcit/mall pakai baju kurung :')

So kesimpulannya aku selalu ke kelas pakai blouse/t-shirt dengan seluar slack. That's all. Sebab kalau kelas pukul 9 aku biasanya bangun jam 8.30 nak bersiap or mandi apa semua so malas nak mikir pakai baju apa or nak mengiron baju kurung.


Dah lah tu jelah aku share kali ni. Penatlah taip dari minggu lepas tak siap-siap entry ni banyak bertangguh sebab banyak assignmentszz uhu +..+

Nanti aku buat next entry. (Kalau rajin)


Link lain berkaitan Unisza :

1) Senarai Program Diploma dan Ijazah Sarjana Muda yang Ditawarkan di Unisza - https://messarah.blogspot.com/2019/03/senarai-program-pengajian-diploma-dan.html

2) Diploma Perdagangan Antarabangsa di Unisza - https://messarah.blogspot.com/2019/02/diploma-perdagangan-antarabangsa-di.html

3) Minggu Orientasi Pelajar Baharu Diploma Unisza (Minggu Mesra Siswa) 2017 - https://messarah.blogspot.com/2017/06/minggu-orientasi-pelajar-baharu-diploma.html

4) Pendaftaran Pelajar Baharu Diploma Unisza 2017 - https://messarah.blogspot.com/2017/06/pendaftaran-pelajar-baharu-diploma.html

5) Lain-lain di Unisza - https://messarah.blogspot.com/search/label/Unisza

Unbreakable, Split, & Glass (2019) Movie Review

Amaran. Review kali ni agak panjang sebab aku review 3 movies with long description for each movie. Tujuan aku review these 3 movies sekaligus adalah sebab tiga-tiga movie ni bersambungan, sequal movies.

1) Unbreakable (2000)
2) Split (2016)
3) Glass (2019)

Tiga movie je pun tapi nak sambung next series tu punya lah lama dekat 20 tahun hahaha. Director ketiga-tiga movie ni adalah M. Night Shyamalan and aku tabik dengan dia sebab mampu perah idea buat movie psikik macam ni, which is something knowledgeable juga lah.


UNBREAKABLE

Unbreakable, Split, & Glass (2019) Movie Review

Kisah tentang seorang bodyguard bernama David yang dilakonkan oleh Bruce Willis, menjadi satu-satunya survivor daripada sebuah kemalangan maut train crash. Dalam train tu semua orang mati kecuali David, tanpa sebarang luka pada badan! David masih tertanya-tanya akan misteri tentang keadaan fizikal dia yang 'bernasib baik' tu. Bila berita tentang David ni tular, seorang lelaki bernama Elijah mula menjejaki David untuk explain kat dia tentang keunikan 'unbreakable nature' yang dia ada, dikenali sebagai The Sixth Sense. Elijah ni seorang lelaki yang dilahirkan dengan tulang rapuh. Baru-baru lahir dah ada tulang patah sejak dalam rahim mak dia. Sebab tu masa kecil-kecil Elijah selalu takut nak main kat luar rumah sebab takut ada benda langgar dia.

Watak David yang digelar hero sama sekali tak pernah sedar yang dia sebenarnya tak pernah rasa sakit atau tercedera sepanjang hidup dia. David mula siasat diri dia sendiri yang dia tak pernah sakit bila Elijah bagi notes dekat dia dengan soalan berbunyi, ''pernah tak rasa sakit seumur hidup?". Bukan sahaja tak pernah sakit atau tercedera even pernah terlibat dalam kemalangan kereta yang teruk, malah boleh angkat bebanan seberat 350 pounds, and ada sense of danger bila dia bekerja sebagai bodyguard di tempat kerjanya, namun dia ada satu kelemahan yang disebabkan oleh trauma dia sejak kecil iaitu air.

Elijah Price claimed David as hero sebab nature dia yang bertentangan dengan sifat semulajadi yang ada dalam diri Elijah. David tak pernah rasa sakit, Elijah pulak selalu gila sakit. Opposite nature. Samuel L Jackson yang memainkan watak Elijah Price berperanan sebagai a fragile anti-hero dalam movie ni yang mana ending dia sangatlah unpredictable. Apa yang Shyamalan cuba nak sampaikan dalam movie ni adalah, berdasarkan superhero comic book - what would superpowers look like in our real world?

Worth movie to watch, rating 9/10


SPLIT 

Unbreakable, Split, & Glass (2019) Movie Review

Movie ni berkisarkan tentang seorang lelaki, Kevin yang ada banyak personaliti. Melalui Kevin, watak yang dilakonkan oleh James McAvoy, ada 23 personaliti berbeza yang berjaya dikenalpasti oleh psikiatri dia, Dr. Fletcher. Tapi sebenarnya ada satu lagi personaliti yang sebenarnya tenggelam di antara kesemua 23 personaliti yang lain. Personaliti yang ke-24 ni dia menguasai kesemua personaliti yang lain.

Aku ada baca kat satu web ni yang McAvoy ni frust gila masa filming satu scene dalam movie ni yang mana dia kena melakonkan banyak personalities yang perlu bercakap sesama sendiri pada masa yang sama. Lepas tu dia tumbuk pintu sampai bengkak tangan dia. Kalau perasan masa scene kat bawah ni boleh nampak tangan dia bengkak tu haha punyalah stress dapat watak banyak personaliti kena mainkan dalam masa yang sama.

Unbreakable, Split, & Glass (2019) Movie Review

Sebab tu karakter dia dalam movie Atomic Blonde, dia punya broken arm become part of his character dalam movie tu sebab dia filmed Atomic Blonde betul-betul lepas Split so they just worked it into the film hahaha.

Unbreakable, Split, & Glass (2019) Movie Review

Okay back to the movie. Kevin menculik 3 orang remaja perempuan dan mengurung mereka dalam sebuah fasiliti yang misteri. Tiga orang remaja perempuan ni diketuai oleh Casey, seorang pemerhati tajam yang sangat teliti dengan apa yang jadi sekelilingnya. Ketiga-tiga perempuan ni mesti cuba larikan diri sebelum munculnya personaliti ke-24 sebab personaliti ke-24 ni sangat bahaya, agresif, dan menakutkan.

Kevin Wendell Crumb ni ada Dissociative Identity Disorder (DID). Personaliti ke-24 yang digelar "The Beasts'' oleh kesemua 23 personaliti yang lain menyebabkan Kevin menjadikan ketiga-tiga perempuan yang diculik tadi sebagai korban untuk personaliti yang ke-24 tu. DID ni merupakan long-term mental disorder yang membawa kepada perbezaan tingkah laku, emosi, dan pemikiran, inappropriate feelings and actions, luar kawalan daripada realiti, dan sense of perpecahan mental.

Hanya 8 daripada 24 watak dalam diri Kevin yang ditonjolkan dalam movie ni antaranya Hedwig, Dennis, Patricia, and The Beast. Hedwig ni watak paling tak matang di antara kesemua 24 personaliti dalam diri Kevin. Dia berumur 9 tahun dan suka bagi random fact dekat perempuan-perempuan tu macam dia bagitau dia suka makan hot dog, and dia ada stokin merah. Watak Hedwig ni kira macam comic relief untuk movie thriller Split yang penuh dengan suspens and stress sebab Hedwig ni dia macam tenang, kebudak-budakkan, and comel hehe. Dennis pula seorang lelaki yang perverted with Obsessive Complusive Disorder. Dennis ni yang culik ketiga-tiga remaja perempuan tu dan kurung mereka bawah basement zoo. Patricia pula berperwatakan macam mak-mak, dekan sekolah dan menganggap perempuan yang Dennis culik tu sebagai pelajar sekolahnya.

Personaliti paling merbahaya dalam diri Kevin ni adalah The Beast, membuktikan the ultimate idea apa yang manusia mampu buat dengan mental belief diorang. Dia lagi kuat, lagi besar, dan boleh panjat dinding dan ceiling. The Beast sangat kuat sampai pisau yang patah bila cuba ditusuk dalam badan dia tanpa ada sebarang calar. Seorang remaja perempuan yang diculik oleh Dennis, Casey, dibesarkan dan didera oleh pakciknya yang juga ada DID. So Casey jadi senang deal dengan Kevin sebab dia dah tahu macam mana nak control Kevin dengan personaliti yang berbeza supaya Kevin berasa selesa dan tak attack diorang yang kena culik tu.

Movie ni bukan sahaja untuk entertain orang yang layan movie ni, tapi nak ketengahkan pada masyarakat yang DID is a real disorder and affect about 1% of all human population. Ada case DID yang normal di mana 8 hingga 13 personaliti dalam seseorang. Tapi ada juga extreme case yang satu badan sampai ada 100 personaliti. Gila.

It is such a loss for people who didn't watch this movie, very entertained and knowledgeable at the same time, rating 10/10


GLASS

Unbreakable, Split, & Glass (2019) Movie Review

In this movie, Shyamalan bawakan kesemua watak narrative dia dalam satu movie baru yang diberi nama Glass. Kali ni Elijah Price dari movie Unbreakable tampil dengan dia punya pseudonym, iaitu Mr. Glass. Dalam ending Split, Casey akhirnya menjadi satu-satunya yang terselamat daripada The Beast tu and The Beast akhirnya menghilangkan diri. Ending Split tergantung masa tu and sambungannya ada pada Glass. Sekali lagi Shyamalan masih bermain dengan metafora komik superheronya tetapi masih menambah sedikit kelainan untuk menampilkan jiwa wira & penjahat yang menyedari dengan arus genre mereka sendiri.

Shyamalan brings together :

  • the uncontrolled id of DID-afflicted Kevin Crumb
  • the regulating force of the super-ego in David Dunn
  • the moderator between the hero and the villain in the ego that Elijah Price (Mr. Glass)

Dalam trailer Glass, Dr. Ellie Staple, watak yang dimainkan oleh Sarah Paulson ada keluar sikit-sikit. Dr. Ellie Staple ni berperanan sebagai seorang psychiatrist yang perlu merawat mereka yang percaya diri mereka adalah superhero. Bagi David, dia tak pernah rasa diri dia sebagai seorang superhero tapi bila David dan Elijah dipertemukan semula dalam sebuah mental institution, David tertanya-tanya kalau hidup dia yang 19 tahun yang lepas hanya sebuah penipuan. Manakala Kevin dan Elijah, watak penjahat (villains) dalam movie ni bagi mereka berada di bawah penjagaan Dr. Ellie Staple ni sebagai cabaran untuk mereka menggunakan kuasa yang mereka ada untuk escape dari mental institution tu. 

To be very honestly, act aku tak berapa faham dengan the real intention of the three main character's psychiatrist, Dr. Ellie Staple. Then aku baca web ni, https://www.bustle.com/p/whos-dr-ellie-staple-in-glass-sarah-paulsons-character-has-a-very-unique-job-15731589

Spoilers alerted. Sebenarnya watak ni ada twist sikit. Dalam movie ni act dah sedia ada two major super villains iaitu Mr. Glass dan Kevin, tapi the true villain is actually Dr. Ellie Staple. Dia sebenarnya ancaman kepada ketiga-tiga watak utama dalam movie ni. Dia merupakan salah seorang ahli dalam sebuah pertubuhan rahsia (semua ahli pertubuhan ni ada tattoo yang sama pada tangan mereka) yang sangat committed dalam membanteras ''superheroes'' di seluruh dunia. Diorang ni percaya kalau "superheroes" ni makin ramai orang tahu dan kenal, makin ramai superhero atau penjahat yang akan berani muncul. Misi diorang ni nak elakkan semua superheroes ni exposed lah gitu.

Bila ketiga-tiga superhero ni berjaya escape dari mental institution tu, Dr. Staple bunuh diorang bertiga so that dunia takkan tahu kewujudan diorang. Tapi Mr. Glass ni terlebih bijak, dia boleh tahu apa yang akan jadi so dia dah siap-siap simpan rakaman dari security camera mental institution tu and upload it so that dunia tahu kewujudan diorang. Dengan bantuan anak David, mak Mr. Glass, dan juga Casey, video tu tersebar di social media. 

Bolehlah, worth to watch jugak sebab at least tahu ending and sequel for Unbreakable & Split. Rating 8/10


Thanks for reading this entry :))