26 December 2018

Bantuan Sara Hidup 2019 (BSH)

Bantuan Sara Hidup 2019 (BSH) yang mana dahulunya dikenali sebagai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) selepas kerajaan baru mengambil alih pentadbiran akan diteruskan mulai tahun 2019. Dalam pembaharuan bantuan kepada rakyat bermula tahun 2019, beberapa perkara akan dikaji dengan lebih teliti untuk memastikan hanya golongan yang benar-benar layak sahaja yang akan menerima Bantuan Sara Hidup 2019.

bsh 2019

Untuk pengetahuan semua, permohonan Bantuan Sara Hidup 2019 (BSH) akan mula dibuka mulai Januari 2019. Kementerian Kewangan (MOF) akan membuat pengumuman tentang tarikh rasmi permohonan Bantuan Sara Hidup 2019 dan cara permohonan pemohon serta kemaskini permohonan. Katanya kerajaan sedang menjalankan proses pengumpulan data bagi mengenal pasti penerima yang layak menerima bantuan ini. Walau bagaimana pun, pembahagian akan mula dibuat selepas Tahun Baru Cina.

bsh 2019

Menurut pandangan aku, bantuan yang diberi pada tahun 2019 akan datang merupakan satu penambahbaikan yang bagus untuk rakyat. Dalam pembentangan Bajet 2019 yang lepas, Bantuan Sara Hidup 2019 ini telah ditambah baik serta diteruskan pemberian kepada golongan B40 dengan peruntukan yang lebih tersasar. Cumanya bantuan kali ini tidak tertuju kepada golongan bujang.

Peruntukan kerajaan untuk Bantuan Sara Hidup 2019 dianggarkan lebih kurang RM5 billion. Tetapi jika dibandingkan dengan tahun sebelumnya peruntukan adalah sebanyak RM6.8 billion sebab golongan bujang pun dapat.

Tujuan utama Bantuan Sara Hidup 2019 ini adalah untuk membantu kumpulan isi rumah yang berpendapatan 40% terendah dengan peruntukan yang lebih bersasar dan ini sejajar dengan keputusan kerajaan untuk menambahbaik Bantuan Sara Hidup 2019 kepada penerima yang benar-benar layak menerima bantuan.

Menteri Kewangan Negara, Lim Guan Eng telah memperincikan 4 kategori yang akan menerima bantuan ini:

  1. Isi rumah dengan jumlah pendapatan bulanan RM2,000 dan ke bawah akan menerima bantuan sebanyak RM1,000.
  2. Isi rumah dengan jumlah pendapatan bulanan bermula RM2,001 hingga RM3,000 akan menerima bantuan sebanyak RM750.
  3. Isi rumah dengan jumlah pendapatan bulanan bermula RM3,001 hingga RM4,000 akan menerima bantuan sebanyak RM500.
  4. Bantuan tambahan sebanyak RM120 untuk setiap anak yang berumur 18 tahun ke bawah tetapi ianya terhad untuk 4 orang anak setiap keluarga kecuali anak kurang upaya yang tidak dihadkan umur.

Bantuan untuk golongan bujang bagi aku ianya wajar diteruskan tetapi sasaranya harus lebih tepat kepada golongan yang benar-benar layak menerima sahaja. Sebab kita juga patut mempertimbangkan golongan bujang yang berpendapatan sangat rendah serta isu pengangguran mahasiswa yang ada di negara kita. Namun, mungkin kerajaan kita berpendapat untuk mendahulukan golongan yang berkeluarga dan beberapa bantuan akan disalurkan kepada anak-anak yang berumur 18 tahun ke bawah.

Penambahbaikan dalam bantuan kali ini adalah kerajaan telah memperkenalkan kadar tambahan bantuan sebanyak RM120 untuk setiap anak yang berumur 18 tahun ke bawah dan terhad kepada 4 orang anak bagi setiap keluarga, kecuali anak kurang upaya yang tidak dihadkan umur. 

"Sebagai contoh, sekiranya isi rumah berpendapatan bulanan RM2,000 ke bawah dan mempunyai empat orang anak yang berumur bawah 18 tahun, maka jumlah BSH yang akan diterima adalah sebanyak RM1,480. Ini lebih banyak daripada jumlah Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) sedia ada sebanyak RM1,200." katanya. - Bernama

Walau bagaimanapun, sebagai penerima yang akan menerima Bantuan Sara Hidup 2019 ini, adalah disarankan untuk tidak membazirkan bantuan yang diberi ini sebab anda dah diberi keutamaan untuk menerima bantuan ini berbanding orang lain terutamanya golongan bujang yang pernah menerima bantuan pada tahun-tahun sebelumnya. Seeloknya laburkan wang tersebut untuk masa depan terutama sekali untuk anak-anak supaya bantuan yang disalurkan ini digunakan sebaiknya oleh penerima-penerima BSH. 

17 December 2018

My Althea Top 10 Products Wish List

Produk skincare & makeups dari korea semakin menjadi trend di asia. Baru-baru ni ramai beauty influencers asyik sebut pasal Althea Korea, sebuah website yang jual korean skincare & makeups all the way direct from Korea! Althea has been everyone's favourite since they launch their first product ranges. Yang paling bestnya delivery dia sumpah cepat gila. Biasa international delivery kan lama. The most important is beli 2 barang je dah boleh dapat free postage uwuuu.

The new year is coming at the very alarming rate and it is the perfect time for nice gifts from k-beauty products! Aku siap download apps Althea dekat phone lagi. Selalu usyar-usyar new products diorang and latest promotion. Tapi duit kan tak datang sedebuk sekali gus so aku biasa beli sikit-sikit dulu hehe. Bawah ni semua list top 10 products yang masuk wish list aku. Satu hari nanti semua ni aku punya muahaha.


1. My Lash Serum from Etude House


Baca feedback, ramai gila kata best. Serum eyelashes ni macam untuk panjangkan lagi bulu mata tu. Serum ni boleh segarkan bulu mata kita dari akar, kalau mata tengah stress ke apa kan, pakai je serum ni. Bulu mata jadi sihat gitu. It provides nourishment to the eye and calming effect on tired and sensitive eye line. So sebelum tidur boleh pakai My Lash Serum takdelah tidur-tidur terbawak sekali stress tu hehe.




Ni yang paling aku nak try! Dekat korea brand son&park punya beauty water ni memang viral. Kalau tengok video dekat youtube yang share pasal skincare routine ramai share diorang pakai beauty water ni and diorang kata best. Ramai K-beuaty fanatic & K-pop stars dekat Korea suka beauty water ni. Bila pakai memang rasa segar gila, function macam toner untuk hydrate kan kulit kita (hydration is the key), exfoliates our skin. Nak senang guna, boleh isi dalam spray bottle yang kecik-kecik tu and boleh sumbat dalam beg. Bila-bila masa boleh spray je muka. 




New product range from Althea Exclusives! Semalam pergi brand ambassadors meeting dekat office Althea tau then Tammy kasi kitorang try concealers ni. Best gila! Product ni baru launch dekat website Althea so aku tak sempat beli lagi. It gives good coverage to our skin, bila touch up kat muka tu dah tak nampak flaws and formula ni tak thick sangat, sesuai untuk orang yang muka cepat berpeluh. The hydration keeps the skin tone lasts long and not sticky at all. Next Althea haul memang wajib add to cart these concealers!




Bare essentials set ni Althea dah launch lama dah sebenarnya tapi aku tak try satu pun lagi. Dalam set ni act ada contour cleanser, primer water (toner), and this fixer cream (moisturizer). Kat rumah aku dah ada countour cleanser and primer water tu cuma tak sempat try lagi sebab baru lagi. Tapi fixer cream ni aku dah try masa meeting Althea semalam jugak. Masa kitorang try-try concealers & cushions baru tu, bila bersihkan balik muka rasa dry tau kulit then kitorang apply this fixer cream. Best woo effect dia. Dia takdelah melekit, lepas tu kulit jadi soft macam punggung baby tauuu. Menyesal pulak tak beli fixer cream sebelum ni hahaha.




This product got more than 200+ feedbacks of 5 stars! The most favourite essence of K-beauty lover. Dah lama nak try essence by brand Missha ni. Essence ni boleh kuatkan lagi skin barrier kita and improves our skin tone, pada masa yang sama bekalkan hydration untuk kulit kita. Bila pakai this essence boleh buat muka kita glow gitu. One of the most recommended essence by Korean people. 




Geram je tau tengok product laneige tersusun banyak gila kat rak tester masa datang office Althea semalam. Water sleeping mask ni memang the most favourite product and bestseller item from Laneige wey. Baca review pasal sleeping mask laneige sebelum ni ramai cakap best bila pakai tidur. Ibu aku pun nak tumpang order this sleeping mask on my next haul hehe. The texture really makes our skin hydrated and refine our pores sebab tu ramai gila suka!




Actually aku pernah try one brand punya conditioner before this tapi sebab macam tak reti sangat pakai conditioner so i let go the conditioner. Tiba-tiba rasa macam nak try pakai conditioner semula hewhew. Ramai orang recommend this product since this is one of the bestseller products on Althea's website so saje nak try nak tengok effect dekat rambut sendiri hihi. This product antara yang dapat so much positive feedbacks from previous buyers.




Aku suka pakai clay mask because it helps declog tired and congested skin and this brand punya clay mask contains Canadian glacial clay to control sebum while drawing out impurities from deep your skin. At least pakai seminggu sekali and saje nak try this brand punya clay mask. It caught my attention because it has a lot claims that it will help to tighten your pores and helps reduce acne.




I've been eyeing this mask since long ago. This mask contains 99% pure gold to exfoliate dead skin cells, brighten, and improves the elasticity of the skin, nampak muda glowing gitu. Dah lama nak try this gold mask. The main ingredients is 24K gold, snail extract, and also the seaweed extract. Also one of the bestseller products on Althea's website. It was a pleasant to try this famous mask among k-beauty lovers. 




Rose water is one of my favourite formula because it helps soothing and keeps my skin hydrated so I think I'm gonna try this rose water toner from mamonde. Packaging dia nampak cute and in fact this toner contains 90.89% of Bulgarian Damask Rose, formulated without synthetic pigments, animal oils or mineral oils, so sangat sesuai even untuk orang ada yang sensitive skin. 


So, that's all my sharing for this post. Kinda put some more because to be very honestly I have soooo much products on my wishlist on Althea' website hehe. Tak pernah bosan bila selalu travel on their website. Got so much interesting korean beauty products including skincares and makeups. 


Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

Now, it's time for us to embrace the sunshine!

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

Althea has launched their new product range under the Petal Velvet line. It's a lightweight SPF50+ sunscreen that protects the skin from harmful UV rays of the sun with a petal-like finish. This invisible sunscreen is formulated with hyaluronic acid and Damask rose extracts, ensuring that your skin stays fresh and hydrated throughout the day without any streakiness or a white cast. As part of the Petal Velvet line, it also contains micro-powder particles that give you a smooth, petal-like complexion. 


Full ingredients list :
WATER, CYCLOPENTASILOXANE, ZINC OXIDE, DISILOXANE, PROPANEDIOL, TITANIUM DIOXIDE, DICAPRYLYL ETHER, METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER, PELARGONIUM GRAVEOLENS FLOWER OIL, SALVIA OFFICINALIS (SAGE) OIL, POGOSTEMON CABLIN OIL, CITRUS AURANTIUM BERGAMIA (BERGAMOT) FRUIT OIL, ROSA DAMASCENA FLOWER EXTRACT, PEG-10 DIMETHICONE, STEARIC ACID, ALUMINUM HYDROXIDE, VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER, SODIUM CHLORIDE, TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE, 1,2-HEXANEDIOL, SORBITAN CAPRYLATE, GLYCERYL CAPRYLATE, POLYGLYCERYL-6 POLYRICINOLEATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, BUTYLENE GLYCOL, ETHYL HEXANEDIOL, CAPRYLYL GLYCOL



Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

"Keep the sun away from your skin."

It has a non-chemical lightweight texture with powerful UV filter protection. Gentle on sensitive skin without chemical ingredients so basically this sunscreen is a physical or mineral sunscreen that contains zinc oxide and titanium dioxide. It also controls excessive sebum on the skin with a micro powder system while hyaluronic acid ensures the skin is kept hydrated throughout the day. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

The microparticles absorb sebum and excess oil from the skin to give a light, velvety finish. As you apply the Sunaway, hyaluronic acid replenishes moisture and deeply hydrated the skin. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

With the advanced non-chemical UV filter with a more transparent formula, when you apply evenly and smoothly onto the skin, it will not leave any white cast behind. It has a little bit white cast when you first applying onto the skin but when it fully absorb, the white cast is not really visible. The main ingredient is damask rose which has a natural nanomolecular composition that is rich in vitamins to penetrate deep into the skin, soothing sensitivities and strengthening it for a radiant glow. 

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

The texture is very light with no irritation at all. It is milky when applying but quickly dries without stickiness and white cast even no tacky feeling! When I patting this sunaway on my face, it feels like I am applying a powder. It almost feels like I didn't apply anything and it is so hydrating! It has smelled like a flower or petal but this is a stronger scent. Maybe it is because the main ingredient is petal but the fragrance is still bearable. It gave me a semi-dewy effect and matte finish on my face and I love the glow and radiant effect on my skin after putting it on my face. It absorbs to the skin in seconds, leaves skin silky and smooth just like a serum and it is great under makeup :)

Althea Petal Velvet Sunaway SPF50+ PA Review

The packaging is really cute and it is easy to dispense because of its container. But you must shake well before pouring it to prevent a ''watery'' sunscreen hehe. I like the sleek design, just same like another Althea's products. It is easier to control the amount to dispense. The most important thing is the price is quite cheap for a 55ml sunscreen and it is really worth of money. 

You can get yours from here: https://my.althea.kr/petal-velvet-sunaway

10 December 2018

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

Hi guys!

Joeun haru bonaeseyo! Remember my old review regarding Althea's new skincare that took only 10 SECONDS, Althea's Real Fresh Skin Detoxer, containing real green tea leaves and rose petals, the perfect mask for those who are always on the go. If you haven't read it yet, you can head up to the link below;


Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

As you already know, Althea Korea did a product collaboration with Korea's top TV programme, Get It Beauty, called the Real Fresh Skin Detoxer a few months ago. Get It Beauty is the most popular Korean Beauty TV show, introduces the new trends and provides resourceful information from beauty experts like dermatologists and pharmacists. 

Althea X Get It Beauty Real Fresh Skin Detoxers Collaboration

From how the product fares to its ingredient composition, Get It Beauty looks at products from all angles and gives the viewer a wholesome educated experience. For a beautiful, healthy skin, Althea, as a K-beauty trend leader in Southeast Asia, has collaborated with Get It Beauty to create a product for beauty enthusiasts everywhere. This 10-seconds Real Fresh Skin Detoxer is created to suit our daily hectic schedules. Made with premium ingredients sourced from various parts of the world. 

I am so amazed by the amazing news brought by Althea - it has been a successful collaboration! Many people have shared their love on this product through their marvelous feedbacks and selfies with the Real Fresh Skin Detoxer. These loves have been spread until it caught the attention of Korea's famous beauty influencer Minsco and K-pop star Jeonghwa, who's a member of EXID. They wanted to be in the fun and made a video together on their experience with Skin Detoxers! Check out the video below;


They have put it to the test, they actually found that it's even faster than brewing a cup of tea. I've also given it a try and my skin loves it much! Apart from being a 10-seconds wash-off mask, this Real Fresh Skin Detoxer actually has a 2-in-1 function where it also doubles as a gentle foam cleanser. It removes any residue specks of dirt from our pores. Really helps on cleansing my face!  

To enjoy your 15% on your first purchase, CLICK HERE.

7 December 2018

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Dengan Harga 9 Sen Je!

Lagi 3 weeks nak final exam urgh. Jadual exam baru keluar yang draf tapi aku gatai dah beli tiket flight untuk cuti semester pergi-balik hahaha. Sesungguhnya saya 100% comfirm cuti semester saya memang start 9 january sebab last paper aku memang 9 january and 9 january tu memang last day exam week, bakal student balik paling lambat masa exam week nanti tsk tsk.

Act ramai tak berani lagi nak beli tiket flight balik kampung lagi-lagi yang rumah dekat kl/selangor/melaka sebab takut tiba-tiba jadual exam berubah en, tapi aku lantak kau lah aku nak balik & aku yakin jadual aku tak berubah hahaha. (Harap-haraplah). Anyway tu baru cerita cuti SELEPAS final exam nanti. SEBELUM final exam pun aku kena balik rumah sebab aku nak balik hahahahaha.

Target memang nak beli tiket bas je sebab flight tiket dah naik untuk tarikh-tarikh before final exam (study week) tu so tunggu nanti minggu nak balik tu ler baru aku beli. Tapi aku rajin gak godek-godek Air Asia kalaulah tiba-tiba Tony Fernandes suruh turunkan harga flight dari terengganu ke kl sampai RM39 (harapan je) untuk student financially broke macam aku ni ke huahua. Tengok apps AirAsia harga sama je memasing paling murah RM89 sehala dari terengganu ke kl hm. Then godek-godek apps AirAsia Big Loyalty, sekali....

Fuhhh dia buat promo Big Points lah!

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Harga 9 Sen Je!

Biasa kalau nak redeem FREE flight dari terengganu ke kl paling sikit pun kena ada 5500 BIG Points. Kali ni dia buat promo boleh redeem FREE flight terengganu ke kl guna 1000 big points je! (haritu dia pernah buat 500 points je untuk free flight dari terengganu ke kl tapi tak sempat kejar promo tu sebabnya aku pun tak tau kenapa tsk tsk). Masa tu aku ada 2500+ big points ingat boleh lah nak redeem flight pergi-balik terus untuk study week sebab sehala 1000 points je en. Tapi... aku ditipu tsk tsk.

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Harga 9 Sen Je!

Ingatkan fixed 1000 big points boleh dapat free flight rupanya passenger service charge dia lagi mahai :'( So aku dapat redeem free flight untuk return je dari kl ke terengganu. Balik kl aku naik bas okeh hehe. Kalau ikutkan points aku memang tak cukup lagi 9 rupanya kena bayar RM0.09 je untuk cover lagi 9 points yang tak cukup tu hahaha. Okay lah tu jimat RM46 aku daripada beli tiket bas hahaha.

Macam Mana Aku Boleh Dapat Tiket Flight AirAsia Harga 9 Sen Je!

Ramai tak percaya tiket aku tak sampai 10 sen pun hahaha. Biasa tiket flight dari terengganu ke kl dalam RM69 sehala. Tu standard price lah paling murah biasa dapat. Untuk cuti semester yang aku dah terbeli awal tu aku dapat RM98 pergi dan balik gila melepas kalau tak beli paling murah dah tu sama harga tiket bas je sebab tu beli awal gila. 

Act ni first time aku redeem free flight guna big points hehe. Ada jugak yang tanya aku ni takdelah selalu sangat naik flight airasia tapi macam mana big points boleh banyak? Aku ada share tipsnya dalam entry ni, tips paling berkesan adalah tips no 5 okeh please follow me hihi


Aku bayar 9 sen tu guna big pay card je so dia memang betul-betul tolak 9 sen je dari kad aku, no hidden charges. Biasa kalau bayar guna kad debit bank dia akan tolak RM17 untuk processing fee je huh. Kalau nak tau Big Pay card tu apa boleh baca kat sini, sharing is caring kennn muahaha


Ni kan first time aku redeem free flight, so dengan gembiranya aku bagitau mak aku dapat tiket balik study week free hahaha mesti dia bangga ada anak macam aku (tiba-tiba).

Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Hi!

Sorry sebab lambat gila announce winner. Dah 7hb dah pun hehe sorryyyy. Ni pun baru habis blogwalking & leave komen kat setiap blog peserta hehe. Pemilihan pemenang berdasarkan random number daripada participant list tau. Total peserta ada 68 orang. Untuk check korang nombor berapa boleh check sini,


Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tapi tak sempat lah pulak nak cabut random secara manual so guna random.org je petang tadi hehe. Malam baru nak announce. Ada dua orang pemenang bertuah akan menang planner 2019 so jeng jenggg jengggggg pemenangnya adalah

Pemenang Planner Giveaway 2019 by LullabysszPemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tahniah peserta no 3 dan 61! Berjaya menang planner 2019 yang cute haritu :D

Dalam entry giveaway hari tu dah mention nak tambah lagi satu hadiah (totebag) if peserta lebih daripada 40 orang en, so here is it.

Pemenang Planner Giveaway 2019 by Lullabyssz

Tahniah peserta no 59 dapat totebag lawooo. I pun jeles.

Kepada para pemenang, tolong komen kat bawah link entry beserta no telefon. Jangan risau komen blog ni need approval dulu baru dipublish and no telefon korang takkan dipublish sebab nakkan pengesahan je lepas tu sarah delete hehe. Nanti sarah sendiri yang whatsapp korang okay :D

Kepada yang kurang bernasib baik, sorryyyyy sangat-sangat. Ada modal untuk 3 pemenang je giveaway kali ni huhu. Takpe, yang lain masuk dalam bloglist sepanjang 2019 okey. Thank you sangat-sangat sebab sudi join giveaway blog ni even hadiah tak seberapa. Marilah kita bersama-sama memeriahkan lagi dunia blogging kita dengan blogwalking sesama peserta giveaway huahuahua.


xoxo <3

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - Kumpul AirAsia BIG Points (Part 2)

Hi! Bertemu kembali dalam segmen CJBTFAA (Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia) untuk siri kedua hahahaha. Kk. Sebenarnya untuk yang selalu sangat naik flight, especially AirAsia, ada banyak cara nak jimat duit dari segi kos tiket penerbangan & sebagainya. Before this aku pernah share cara jimat part 1, pasal Big Pay. Siapa belum baca & teringin nak baca sila lah klik link di bawah :)

Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Dengan adanya BIG Points, kita boleh redeem FREE flights yang harga beratus-ratus tu or even yang beribu pun boleh. Bila nak pergi travel mana-mana dah boleh save budget on flights bila boleh redeem free je en.

Rasanya ramai dah tahu BIG Points tu apa tapi kebanyakannya tak tahu macam mana cara nak dapat lebih banyak points dalam masa yang singkat, cara nak guna points, nak claim or redeem points, dan sebagainya. Setiap kali kita beli tiket flight AirAsia, BIG Points akan automatik dikreditkan ke dalam akaun kita 5 hari selepas penerbangan dengan SYARAT dalam booking details tu kena masukkan big member ID. Kalau terlupa masukkan big member id masa book flight tu, boleh modify booking and add big member id. Nak dapat big member id kena register sebagai Ahli Big dulu. Sign up FREE je.


Setiap RM2 kita spend on flights, kita dapat 1 point. If beli tiket premium flex atau business class boleh dapat 1 point for every RM1. Tapi kalau nak harapkan beli tiket flight je baru dapat point memang lambat nak banyak hahaha. So act banyak lagi cara lain nak kumpul BIG Points selain beli tiket flight. Kat bawah ni aku highlight tips yang paling mudah & selalu orang buat je tau.


1. Berbelanja guna BIG Pay Card

Aku pernah share pasal Big Pay card ni kat entry ni ; Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (Part 1)

Big pay card ni macam kad prepaid. Isi dulu baru boleh guna. Mana-mana kedai yang terima mastercard boleh bayar guna Big Pay Card. Dah biasa kan kalau pergi mana-mana nak shopping barang biasa pakai kad. Nak isi minyak, bayar guna kad. Memang berbaloi kalau ada Big Pay card ni sebab setiap transaction melalui Big Pay card ni korang akan dapat BIG points. Even masukkan duit dalam card before nak shopping pun dapat points. 

Every RM50 topup : 1 point
Every RM20 spend : 1 point

Boleh lah tu ennn takkan asyik nak beli tiket flight jeee.


2. Convert dari Bank Points

Mostly company bank di Malaysia selalu bagi mata ganjaran kepada pelanggan diorang dengan pelbagai cara. Ni antara bank yang boleh convert points to Big Points. Untuk details lanjut seperti rate conversion points boleh terus ke link tersebut. Kebanyakan company bank di malaysia memang akan collaborate dengan AirAsia untuk buat conversion partners. Points dari akaun bank kita boleh diconvert ke Big Points AirAsia.


3. Book Hotel & Trip

Biasa kalau pergi travel mana-mana kalau book hotel online biasa guna agoda ke, trip.com ke, booking.com or hotels.com, semua boleh redeem big points for every RM yang korang spend. Korang boleh check dekat page ni untuk tahu cara nak dapat bigpoints untuk setiap merchant sebab setiap merchant, proses & conversion rate dia lain-lain.

https://www.airasiabig.com/my/en/earn-redeem#travel


4. Online Shopping

Sama macam bila korang book hotel or trip travel online tadi, ada cara tertentu untuk redeem big points bila shopping online. Ini termasuk bila korang shopping kat Zalora, Lazada, Sephora, Hermo, Fave, Photobook, 11Street, dan sebagainya. Boleh check page ni untuk details every merchants :

https://www.airasiabig.com/my/en/earn-redeem#lifestyle


5. Jawab Survey

Tengah bosan-bosan tunggu makanan sampai kat kedai makan, jawab survey boleh kumpul points. Aku dah lama jawab survey ni sebab nak FREE Big Points je hehe. Bagi aku ni cara paling senang lah nak dapat big points segedebukk banyak sekali gus sebab tak payah keluar duit pun nak shopping apa-apa, kena ada internet/wifi untuk jawab survey je. Setiap survey akan dapat points YouGov ikut panjang mana survey yang kita jawab tu. Ni contoh survey yang aku pernah jawab baru-baru ni.


Bila dah jawab survey, dah dapat points, kumpul points tu sampai banyak. Sebab points dari YouGov ni kita boleh redeem benda lain. Ni points terkumpul aku setakat ni sebab haritu dah 2 kali aku redeem Big Points sebab tu dia sikit balik hehe.


Dekat YouGov ni aku biasa redeem 2500 AirAsia Big Points je sebab aku memang hantu big points hahaha. Banyak kott dapat 2500 points. Lepas request untuk redeem Big Points ni sekejap je dia masukkan Big Points dalam akaun Big Loyalty kita.

Jawab survey pun dah dapat berapa points en. Cuma kena rajin jelah jawab survey. YouGov akan sentiasa bagi email kalau ada survey baru and kita kena jawab tak boleh tangguh-tangguh sebab nanti dia close survey tu so kita kena tunggu next survey diorang send. Korang boleh register kat sini;

https://my.yougov.com/en-my/refer/KcRuNZsJMJxIT7jjA6GB5g/


6. Apply Credit Cards

Ramai orang suka guna cara ni bila ada kad kredit promotions yang bagi Big Points FREE bila sign-up untuk kad kredit diorang. Contohnya Standard Chartered Worldmiles bagi 25,000 Big Points FREE kepada yang sudi memiliki kad kredit mereka buat kali pertama. Tak perlu beli apa-apa. 25,000 BIG Points tu boleh pergi-balik Bandung atau Bali tauu.


Setakat ni tu jelah 6 highlighted tips from me and also the most common things people will do to increase their big points. Hope membantu hehe,

1 December 2018

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia

Hi!

So aku dah janji semalam nak share further pasal bigpay card yang aku dah share kat blog post sebelum ni, Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia - FREE Processing Fee (part 1). Siapa belum baca boleh baca kat entri tu. And aku tau masih banyak persoalan yang banyak tak terjawab dalam kepala hang tu so here it is.

Q&A : BigPay Card - Cara Jimat Beli Tiket Flight AirAsia
pic credits : #bigpay on instagram


1. Kad ni boleh pakai untuk keluar kat atm mana je ke?

Fyi bigpay ni macam prepaid card and boleh withdraw duit kat atm macam biasa. Persoalannya, atm mana je yang terima bigpay card ni? So far yang aku tahu semua atm terima bigpay card ni. Aku pernah baca satu blog ni dia share dia pernah try withdraw duit through CIMB di indonesia. Cumanya ada charge for every withdrawal dari atm machine tau.

If guna local (malaysia) atm : RM6 per transaction
Overseas : RM10 per transaction or 2% of withdrawal amount, whichever is higher

If you think takde keperluan nak withdraw duit dari bigpay tu tok sah dok gatai naa nak lebur RM6 gitu je hahaha. 


2. Boleh shopping guna bigpay card?

Boleh. Pastikan those merchants terima mastercard. And make sure dalam bigpay kad korang tu ada duit lah ye sebab ni bukan credit card, ni PREPAID card. Kena isi dulu duit baru boleh guna.


3. Kalau nak shopping kat overseas pun boleh?

Boleh sangat! Yang paling bestnya korang boleh dapat exchange rate semasa yang paling berbaloi tau. Contoh korang nak shopping masa tengah travel kat singapore, duit malaysia korang yang ada dalam bigpay tu akan diconvert ke singapore us dollar with the BEST exchange rate. Dah tak payah nak beratur kat money changer and nak kena pilih lagi money changer mana yang paling bagus tukaran nilainya.


4. Dapat BigPoint ke?

Yes! Setiap kali korang topup RM50, korang akan dapat 1 bigpoint. Kalau topup RM98 still dapat 1 point so nak berbaloi topup lah RM100 terus hehe. And setiap perbelanjaan sebanyak RM20, korang akan dapat 1 point. Fyi account bigpay korang ni boleh terus connect dengan akaun airasia big loyalty korang tapi kena make sure guna email yang sama.


5. Ada registration fee tak?

Takde. RM20 yang korang kena topup masa first transaction before dapat kad tu, korang boleh guna after that. RM20 tu just macam nak activekan account korang je. Sama macam nak buka akaun bank ada min topup dalam each bank account kan? Cumanya min balance yang korang kena ada dalam bigpay ni is RM10.


6. Berapa min balance kena ada dalam account?

RM10 onlyyyy :)


7. Kalau tertinggal kad ni kat rumah still boleh bayar guna bigpay ke?

Boleh. Bigpay ni macam e-wallet. Sebab tu korang kena ada apps bigpay tu. Bila shopping, korang boleh scan je bar code yang cashier tu bagi guna apps dalam phone korang and dia akan automatik tolak amount yang korang dah shopping. Korang boleh jugak send duit dekat kawan yang ada bigpay jugak. Free of charges.


8. Apa lagi benefits from AirAsia if guna bigpay?

Korang boleh save your money on flights, baggage, and meals. From time to time, korang boleh dapat access untuk exclusive deals!


9.  Selamat ke guna BigPay card ni?

Very secured payment methods. Every transaction made trough bigpay, korang akan dapat notification from your registered phone number. It means korang boleh track and check all the transactions in the apps. Nak login apps tu pun korang kena ada pin number or boleh guna fingerprints je (kalau ada). Macam mana securenya korang guna other bank card, macam tu lah securenya bigpay card ni so don't worry :)


10. Ada syarat ke nak guna kad ni kat overseas?

Takde. Boleh terus guna macam biasa. Kalau nak freeze kan kad ni sepanjang korang kat overseas pun boleh.


11. Macam mana nak tau exchange rate dia?

Boleh check dalam apps bila korang nak tukar nanti.


12. Berapa topup limit untuk kad ni?

RM10,000 for monthly.


13. Boleh bayar guna bigpay tak kalau nak isi minyak kenderaan?

Boleh ajaaa. Kalau nak swipe je kat pam minyak tanpa perlu ke kaunter tu, dia akan hold RM200-RM250 dari akaun kita before dia tolak amount sebenar yang kita isi minyak. Biasa dalam 2-3 hari. Tapi kalau tak nak duit kena hold pergi jelah jalan sikit ke kaunter and swipe card.  


14. Kalau dah ada BigPrepaid macam mana?

BigPay is better than BigPrepaid. Boleh transfer semua duit yang ada dalam BigPrepaid ke BigPay and cancel kad BigPrepaid tu. Cara nak pindahkan semua duit tu, dalam apps BigPay, pilih topup dari BigPrepaid card and tulis semua amount yang ada dari BigPrepaid. Untuk cancel BigPrepaid card, boleh try call +603 7662 9200 atau email support@bigpayme.com untuk cancel BigPrepaid. Kalau tak nak pun ikut lah hehe.


15. Ada fee ke kalau bayar kat kedai guna BigPay card?

So far tak ada any fee. Semua transaction free je.


16. Kalau kad tak aktif, apa jadi?

Setiap bulan diorang akan charge RM2.50 per month for inactive account where there is no card transaction. Nak selamat topup je sikit-sikit if takde shopping apa-apa bulan tu.


17. If shopping kat overseas, bila tukar duit malaysia to other currency, ada charge ke?

Ada. Curency conversion fee dia 1% + network charges.
(NOTE : only charges by the network will be applied until further notice)

Cross-border transaction fee is applied through merchant outside Malaysia but charged in ringgit malaysia.


18. Any other hidden fees?

Hidden fee so far takde. If nak buat replacement card, means nak tukar hak milik bigpay card tu, fee dia RM20 per card dengan syarat yang buat replacement tu mesti card member sendiri bukan orang lain. (NOT applicable if due to defect chip/card)

Kalau nak cancel card ni, free je. Kalau transfer duit dari bigpay kita ke bigpay orang lain is also free. No charges.



So, basically that's all I wanted to share right now. If ada further questions, boleh komen kat bawah and I'll try to answer it if I know ngeh ngeh. If nak register BigPay card ni and dapat RM10 percuma dalam account BigPay boleh guna code ni ;

4IQDDSLTHC 

Cara nak register boleh baca sini : Cara Apply/Register Online BigPay Card

Althea Milk Peel Cream Mask Review


lullabyssz
Milk Peel Cream Mask that was sent to me by Althea Korea


I've always love all Althea's new products. The latest one is Milk Peel Cream Mask which is the new developed cream mask where the cream would transform from a clay to a whipped cream lather. It has a soft clay-like texture that bubbles up when massaged on damp skin to deeply cleans the pores. It is gentle but an effective exfoliate for your skin.


Full Ingredients :
Water (Aqua), Kaolin, Glycerin, Disiloxane, Bentonite, Propanediol, Myristic Acid, Methyl Perfluoroisobutyl Ether, Stearicacid, Methyl Perfluorobutyl Ether, Potassium Hydroxide, 1,2-Hexanediol, Palmitic Acid , Ethylhexylglycerin, Milk Proteinextract, Disodium Edta, Gaultheria Procumbens (Wintergreen) Leaf Extract, Gluconolactone, Glycolic Acid, Titaniumdioxide (Ci 77891), Fragrance (Parfum), Coumarin*, Hexyl Cinnamal*, Citronellol*


Main Ingredients :

1. Milk Protein Extract (Casein Protein)
- help the skin to stay moisturized all day

2. AHA & BHA
- help to peel off dead skin cells for smoother skin
- the AHA and BHA in this cream is very mild which are less than 0.1%
- so untuk beginner yang nak try guna AHA or BHA boleh try this product

3. Kaolin
- detoxifies and pulls out impurities from the pores
- cleans the pores


lullabyssz


The packaging is super cute and travel-friendly. It contains 50ml in a white bottle plastic with blue flap. You have to pump the dispenser to use it. The look and design are also simple and I really love it!


What it claims?
- strip away dead skin cells, clogged sebum
- give your skin a big gulp of hydration with the refreshing peeling powers
- revitalize and moisturize the skin
- the result is radiantly smooth, healthy skin that's bouncy to the touch
- suitable for all skin types


lullabyssz


How to use :
- dampen the skin
- apply an even layer onto the skin
- massaging till a rich lather forms
- leaves for 1 minutes before rinsing away with warm water


Very recommended to wear this at night, after doing double cleansing, you can apply this cream mask. Then, you can continue with your night skincare routine like toner, moisturizer, essence, etc.


lullabyssz
bubbles layer formed


My impression :
So this is my thought on this product. I really love the scent of milk and bouncy effect after applying this cream mask on my skin. Packaging is cute and also travel-friendly. Easy to bring anywhere because it comes in a bottle plastic. After applying on my skin, it is easy to wash off compares to other clay mask. If you have dry skin, you should gives a try on this cream mask. Rating 4/5.


Price : RM36 / USD9




#AltheaMilkPeel #AltheaKorea

Senarai Peserta Planner 2019 Giveaway by Lullabyssz

Hi semua!

Thank you sangat-sangat sebab support giveaway blog ni even dah lama tak aktif hee. Kalau ikutkan due sampai 30 Nov en tapi i still accept je if ada yang baru nak join. Ni pun tak sure lagi bila nak announce winner sebab nak blogwalking satu-satu dulu hehe. Yang nak blogwalking sesama sendiri pun boleh. I will put all the list here first before blogwalking and choose the winners okay :)


rindu griy pulak tetiba tsk tsk


Korang boleh check kalau link korang takde boleh komen kat bawah ye.

  1. https://penselduabee.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  2. https://perducinta.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  3. https://cikcappuccinolatte.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  4. https://sweetepalhijau.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  5. http://www.aimisyahirah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  6. https://www.shuhaidasaad.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  7. https://www.miazain.com/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz/
  8. https://www.vitaminsyaza.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  9. https://aienienka.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  10. http://www.inanihazwani.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  11. http://zzzyy.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  12. https://syeedasaniey.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  13. https://mulan-sahbanu.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  14. https://kasihkuamani.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  15. http://www.mrspip.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  16. https://chea94.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  17. http://www.cekgunorazimah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  18. https://sujuelfarahin.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  19. https://rabiadawiyah21.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  20. http://www.huhahuhajerr.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  21. http://azlanbahar.com/contest/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz/
  22. https://hanaintown.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  23. http://www.bajuwarnacoklat.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  24. https://cikilamenari.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  25. http://www.roziahmuhammadnor.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  26. https://darihatimissmulan.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  27. http://redxky.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  28. http://www.sayidahnapisah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  29. https://izahafizah.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  30. https://stnrsyfh.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  31. https://mylittlestoryi.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  32. https://asyiqinroslee.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  33. https://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  34. https://yea-slmn.blogspot.com/2018/11/Planner-2019-GA-by-Lullabyssz.html
  35. http://www.zinniaza.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  36. https://umienurpu3.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  37. https://www.safenifeni.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  38. https://jm2u.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  39. http://sherlyanna97.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  40. https://www.rodiahamir.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  41. http://www.mrsliez.com/2018/11/planner-giveaway-by-lullabyssz.html
  42. https://nrxfyrarosmn.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  43. https://tzeteacherdiva.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  44. http://www.apekinah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  45. https://zafirahnazri.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  46. https://ariennot.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  47. https://jom-santai-aje.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  48. https://hati-dan-bicaranya.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  49. https://sigadisberkacamata.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  50. https://dramaticyang.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  51. https://jombercontest.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  52. http://www.syahidahfadilah.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  53. https://kehidupanseorangbujang.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  54. https://merahcekelat.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  55. https://ladyinredplanner.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  56. https://balqisbutnotbalqis.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  57. https://belogcheqpimana.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  58. http://www.zukidin.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  59. http://www.mizatalib.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  60. http://www.myarosli.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  61. https://www.leaazleeya.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  62. https://aima-hassan.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  63. https://z3tty.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  64. http://www.sisgee.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  65. https://at-tarmizi.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html
  66. https://insyirahanorpiah.blogspot.com/2018/11/in-name-of-allah-most-gracious-most.html
  67. https://qiyabeauty.blogspot.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabysszklik.html
  68. https://www.yayaazura.com/2018/11/planner-2019-giveaway-by-lullabyssz.html

p/s : nak nangis sebab ramai sangat yang join tsk tsk