2018 Movie Review - Paskal, The Meg, Pulang, Incredibles 2, Ant Man and The Wasp, Hotel Transylvania 3: Summer Vacation & Rampage

Hi!

2018 ni banyak gila movie best-best so aku nak review 7 movie terus untuk blog post kali ni hahahambek kau. Antara movie yang masuk list kali ni;

Paskal
The Meg
Pulang
Incredibles 2
Ant Man and The Wasp
Hotel Transylvania 3: Summer Vacation
Rampage


PASKAL

paskal

Paskal stands for Pasukan Khas Laut. Antara malay movie yang aku rasa experience dia dah macam international movie. This film is full with action, takde kisah lovey dovey yang boleh buat korang rasa nak muntah even ada lah sikittttt tapi it's not cringe okay. Filem ni berkisarkan tentang ketenteraan and it's based on true story. Aku rasa amazed tengok perjuangan paskal dalam cerita ni, "Antara keluarga dan negara..". Suka gila scene masa diorang tengah perang atas kapal and fyi masa scene latihan paskal diorang, diorang guna real peluru. Banyak lah jugak scene yang buat aku mengalir ayaq mata and part kelakar pun banyak hahaha. Rating 10/10 aku untuk movie ni yang bermaksud kepada manusia yang belum tengok movie ni korang patut (wajib) tengok :)


THE MEG

the meg

Meg ni salah satu spesis shark yang patutnya dah pupus tapi rupanya tak and bila diorang buat research pasal kehidupan lain dalam laut, secara tak sengaja diorang dah buka laluan meg tu untuk masuk ke kehidupan lapisan atas dalam ocean. Nama penuh Meg tu Megalodon ye. Meg ni spesis shark yang sangat merbahaya dan dia takde predator/pemangsa sebab tu dia susah nak mati and shark spesis ni memang laju gila dalam air. Lelaki dalam gambar tu Jonas dan dia seorang rescue diver yang sangat berpengalaman tapi dia stop lepas salah satu misi rescue diorang. Nak pesan satu je bila korang nak tengok movie ni tau, jangan gembira sangat bila meg tu dah berjaya kena bunuh dengan rescue-rescue ni tau hehe. Rating movie ni 8/10


PULANG

pulang

Masa awal-awal movie ni agak slow & bosan sikit bagi aku. Tapi ending dia serious boek. Sedih gila bhai tak jumpa anak bini dekat 61 tahun sampai mati sebab salah faham je. Bila dah nak sampai ajal baru masing-masing tahu cerita sebenar tapi dah terlambat. Cerita dia cerita zaman dulu-dulu tau kira kisah masa zaman-zaman nenek moyang kita jepun jajah Malaysia lagi. Movie ni walaupun tanpa skrip bagi sesetengah scene, feel dia tu ada tau macam korang boleh tau tom tengah rindu man, sayang nak lepaskan man pergi dan sebagainya. Pengajaran daripada cerita ni adalah dalam apa-apa perhubungan perlu adanya communication lagi-lagi family relationship. Jalan cerita dia based on true story and anak dia in real life still hidup lagi sekarang cuma dah tua. Last word dalam movie ni yang paling aku terkesan bila Othman cakap, ''tak dapat jumpa di dunia, mungkin di syurga nanti'' omg i cryyyyyy pastu dia meninggal :'( Rating 9/10


INCREDIBLES 2

incredibles 2

Kelakar tau masa awal-awal movie ni keluar cinema sebab orang-orang tua berebut nak tengok movie ni dengan budak-budak. Ticket asyik sold out je last-last mak aku beli kat astro first je ha hambek kau dua hari berturut-turut tengok incredibles je hahaha. Movie ni cute gila sebab highlight dia kat jack jack sebab dia ada banyak kuasa baru. Orang yang tengok movie ni kebanyakannya nak tahu kuasa jack jack je mihmih. Bolehlah cerita kartun untuk santai-santai tengok dengan family memang best. Rating 7/10


ANT MAN AND THE WASP

ant man and the wasp

Series ni part scott kena kurung kat rumah sendiri lepas join captain america masa movie captain america: civil war tak silap. Tapi lepas tu ant man takdelah join infinity war en. Part awal-awal tu scott tak berapa okay dengan hope dan dr. hank sebab diorang berdua marah scott pergi germany tolong join team captain america tak bagitau diorang. Misi diorang dalam siri kali ni adalah nak selamatkan mak hope yang dah terperangkap dalam dunia kuantum berpuluh tahun lamanya. Tapi usaha diorang terbatas dengan wujudnya ghost. At the end the movie, watak dr hank, hope dengan mak hope menghilang macam scene ''i don't feel so good'' dalam infinity war tu so i guess masa misi diorang selamatkan mak hope ni, avengers yang lain tengah berperang dalam infinity war hahaha. So tak sabar gila nak tunggu next sequel sebab kat google dah keluar UNTITLED AVENGERS FILM release may 2019 katanya huhuhu. Yelaaa kira movie ni tergantung juga ler gitu. Rating 8/10 boleh la.


HOTEL TRANSYLVANIA 3: SUMMER VACATION

hotel transylvania 3: summer vacation

Kalau hotel transylvania first, mavis dah terkena zing. Kali ni bapaknya Drac pulak kena zing tapi untuk kali kedua dengan ketua kapal percutian mereka. Aku rasa movie ni banyak part kelakar jakk biasalah kartun en hahaha. Rating 5/10


RAMPAGE

rampage

Rampage ni tengok lama dah bulan 4 or 5 tak silap. Best gila sebab Davis Okoye lebih pentingkan binatang peliharaan dia berbanding orang lain. Kiranya walaupun dia ni jenis suka menjauhkan diri dari orang lain, dia tak pernah tinggalkan George, gorilla albino yang dia jaga dari kecik lagi. Ending dia sedih gila sekali cisss kena tipu. Sweet lah jugak friendship diorang. Bila George kena virus yang buatkan dia jadi lebih besar dan agresif, Davis still tak tinggalkan dia. Rating 9/10