Bahtera 2018 - Himpunan Usahawan Terbesar Malaysia di Kuantan

Haiyya!

Long time no see. Almost a month i have no weekend. Means that every week aku ada program. Mimpi apa ntah aku tetibe rajin join banyak program ni haih. So one of the week, aku join salah satu program di bahtera 2018 di convention centre kuantan.

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Program yang aku join kat kuantan ni adalah salah satu anak program bahtera ni. Bahtera 2018 ni merupakan himpunan usahawan terbesar di malaysia bertujuan untuk meningkatkan hubungan usahawan dengan agensi kerajaan, swasta dan NGO yang terlibat secara langsung atau tidak langsung dalam aktiviti pembangunan keusahawanan di Malaysia. Nama program yang aku join ni Magic IDEATE @ Bahtera 2018. Ada workshop dan pitching contest at the end of the program.

pusat keusahawanan dan kebolehpasaran (pkkp) universiti sultan zainal abidin (unisza)

Pusat keusahawanan dan kebolehpasaran pelajar unisza sediakan transport untuk student yang berminat nak join. Program hackaton ni berlangsung selama dua hari and at the end of the program, akan ada pertandingan pitching business idea bagi group masing-masing. Cumanya masa kat sana, ahli group bercampur dengan student/peserta lain.

sri manja boutique hotelsri manja boutique hotel

Ekceli aku dengan naziera join program ni sebab tidur hotel ada orang sponsorr and boleh jalan-jalan bosan asyik mereput kat unisza je muahahahaha. Nawaitu awal-awal lagi dah salah tu yang tak menang tu hahaha. 

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantankusiss smka kuala selangor

First day lepas check in hotel, kitorang ada masa free sampai esok paginya. So i booked a grab to visit tentong kat uia kuantan hihu. Tentong ni member aku masa spm dulu. Dia yang paling beriya nangis masa mak aku amik aku masa last day spm haritu kat asrama hahaha. It was kinda like "bila lagi kita boleh jumpa?". 

Bila dia pindah kuantan tu, banyak kali gak tanya bila boleh jumpa sebab unisza dengan kuantan takdolah jauh mana tapi still kena naik bas 5 jam gak. Cuma masa tak mengizinkan. Dah alang-alang aku pegi kuantan free jimat duit tiket en so why not? I might be the worst person kalau tak datang uia jumpa dia alang-alang aku kat kuantan haritu huhu. 

Aku lepak sana, singgah bilik member-member aku yang lain dari petang asar sampai lepas isyak then keluar berdua dengan dia pegi makan kat mall. Sanggup kot masing-masing tak makan dari pagi sebab nak dinner sama-sama malam tu takut perut tak kosong ahahah sweet dok? 

Eksaited masa tu nampak mall sebab kat terengganu mana ada mall tsktsk. Jumpa tentong berapa jam je and sepanjang kitorang lepak tu rasa macam tak sangka kitorang tengah lepak sama-sama sebab susah gila kot nak jumpa budak ni. Kalau ikutkan memang rasa macam nak stay uia malam tu tapi dokleh ah aku besok paginya program start jam 8. Lenkali i lepak kuantan lagi okeyh.

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

This is my group. Ada student dari unisza, unikl dan polisas.

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Brainstorming session. Sambil kunyah epal hijau.

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Fokus nau pakcik ni tengok bmc group dia huhu.

unisza

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Masa second day, unisza ada hantar rombongan satu bas lagi ke kuantan untuk join program pentas utama di bahtera ni. So my another classmates pun ado. At first aku join trip diorang ni, pergi balik hari je. Then bila pkkp bukak peluang siapa nak join hackaton tu aku join yang tu pulok, and diorang still nak join program yang sehari je. Dapatlah jumpa kejap diorang ni masa kat sana sebab itu pun aku rushing sebab slide presentation group aku belum siap. Macam lah tak boleh jumpa kat unisza hahaha.

uniszaunisza

One of the reason kenapa aku rasa happy masa kat kuantan ni sebab ramai budak unisza hahagaga. Tah pape tah. Yelah gi sana jumpa budak unisza, gi situ budak unisza gak. Bangga pulak aku jadi student unisza masa tu hahaha. Lepas je group aku present pitching kitorang, aku dengan naziera cabut pegi jumpa yang lain.

Saje jelah jalan-jalan kat level bawah tengok booth-booth. First booth bronis ni handled by student unisza sebab kak mar (alumni unisza) ni strategic partner bronis hq and stokis dia semua student unisza. Alang-alang ada rin (one of our classmate jugak) tengah jaga booth bronis sekali dengan team dia. Second booth popcorn, kak Ju punya. Aku je kenal dia, dia mana kenal aku hahaha sebab dia alumni unisza. Aku kenal dia through persis and people keep talking about her running popcorn business and kak Ju ni pengasas persis di unisza.

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Sampai sekarang i still can't brain kenapa semua ahli team kena berdiri macam patung kat atas pentas tu sambil che man present business idea kitorang :')

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Srsly, aku tak membawa pulang apa-apa kemenangan pun melainkan perut yang full diisi dengan makanan paling sedap dan berkhasiat masa kat sana. Rasa macam nak tinggal sana terus je makan epal hijau hari-hari. Free pulak tu.

Magic IDEATE @ Bahtera 2018 Kuantan

Lepas ni inshaAllah akan banyak lagi program yang macam ni (freeeee dan makan sedap) bakal muncul muka aku muahaha.

Toodler,
Sarah

1 comment: