Trollbeads Malaysia - Bagaimana bermulanya trend "bead-on-bracelet"


Trollbeads Malaysia - Bagaimana bermulanya trend "bead-on-bracelet"


Di Denmark pada tahun 1976, Soren 'Silversmith' Nielson pernah cipta Trollbeads pertamanya yang diberi nama Faces. Soren Silversmith Nielson jual trollbead pertamanya dari sebuah kedai aksesori ayahnya, Svend Nielson di Central Copenhagen, Denmark.


Trollbeads Malaysia - Bagaimana bermulanya trend "bead-on-bracelet"
Soren Silversmith Nielson

Trollbeads Malaysia - Bagaimana bermulanya trend "bead-on-bracelet"
Manik perang sterling tersebut diberi nama Faces untuk tidak kurang daripada 6 muka yang menghiasnya.


Masa zaman tu, fesyen mereka lebih cenderung kepada memakai manik perak pada rantai tali kulit. Nielson kemudiannya meletakkan satu opening melalui centre of the bead bila dia rasa itu lebih baik daripada sekadar menggantungkan manik daripada lubangnya. 

Lepas tu kakaknya, Lise Aagaard, mula meletakkan manik pada gelang perak. Masa Lise Aagaard buka kedai perhiasan dia sendiri, ada seorang customer dia request untuk letak lebih daripada satu manik pada gelangnya. So, ini adalah cerita bagaimana bead-on-bracelet jewelry bermula.

Since more than 40 years, family Nielsen/Aagaard telah mencipta semua rekaan Trollbeads, Lise Aagaard invite 10 orang pereka jewelry terkenal di Denmark untuk menambah kepelbagaian koleksi mereka.

Trollbeads Malaysia - Bagaimana bermulanya trend "bead-on-bracelet"


Sehingga hari ni, Trollbeads ada lebih daripada 100 designers dari seluruh dunia yang menyumbang kepada kepelbagaian koleksi mereka. Disebabkan koleksi katalog mereka semakin meningkat, mereka tambah lagi design daripada emas dan mutiara untuk mempelbagaikan lagi jenis reka bentuk dalam katalog mereka.

Katalog Trollbeads kini mempunyai lebih daripada 600 manik-masing-masing dengan reka bentuk dan kisah unik mereka sendiri. Setiap cerita mempunyai manik.


Tapi!
Apa beza Trollbeads dengan aksesori lain? "Macam lebih kurang je."

Ada bezanya okeh. Trollbeads semestinya ada ciri-ciri istimewanya yang tersendiri sama seperti brand jewelry yang lain. I bagi contoh beza antara Trollbeads dengan Pandora dan Thomas Sabo okay?


Pandora

PANDORA

- elegant hand-finished and contemporary jewelry.
- pilihan optimum anda sekiranya anda lebih suka perhiasan jazzier.
- kebanyakan bracelet dia tak boleh mix another bracelet (from different brands).
- reka bentuknya lebih abstrak dan mementingkan nilai warna dan tekstur pada setiap design mereka.
- charms dia menjulur dari rantai dan benang kecil berpintar diletakkan kat middle of the charms dan gelangnya.



Thomas Sabo

THOMAS SABO

- high-end silver jewelry.
- charms yang menjulur dari rantai.
- mempunyai design yang pelbagai daripada yang classic and elegant to flamboyant and edgy.
- some of their charms adalah flexible contoh macam Karma beads dia boleh fit dengan rantai Pandora Essence.



Trollbeads

Trollbeads Malaysia

- charms dia ada lubang kat tengah ke benang dan gelang.
- setiap manik yang terdapat dalam koleksi mereka mempunyai simbolik yang tersendiri.
- reka bentuk beads yang lebih traditional and more rustic than other brands.
- design trollbeads diinspirasikan dengan tema fairies, dragons, trolls dan rakyat mitos.
- sesuai untuk pemakai yang gemar memakai permata yang ada banyak sejarah dan keturunan.


So, dah faham semua perbezaan dia?

Kalau nak lagi faham pasal trollbeads, i suggest korang untuk tengok video ni sampai habis.




Eh tapi! Trollbeads bukan ada koleksi untuk wanita je tau. Untuk lelaki pun mestilah ada! Serious lawa and hot. Jom tengok video bawah ni.




Lawa kan? Dekat trollbeads, korang boleh shopping untuk kedua-dua gender sekali gus!


Trollbeads telah berada di pasaran selama lebih dari 40 tahun, dengan lebih dari 50 buah negara di seluruh dunia. Kini Trollbeads Malaysia boleh di dapati di Midvalley, Sunway Piramid and Vivacity Megamall, Kuching.


Untuk maklumat lanjut;


3 comments:

  1. Assalamualaikum... sis dtg sini jalan2 dan follow

    ReplyDelete
  2. wow.. i love beads. slama ni tau Pandora je and yes kalo Pandora kena guna bracelets dia je so kadang2 nak tipu2 xleh. this is great. memang kalo tersesat ke Mid boleh jenguk2..

    ReplyDelete