3 August 2017

DAY 2 | Nine Things About Yourself

Assalamualaikum

So, today is the second day. 8 days more huhu. Harap ada pembaca setia sampai hari kesepuluh hahaha. 



DAY 2 | NINE THINGS ABOUT YOURSELF


1. Very sentimental

Rasa macam pernah cerita kat blog post sebelum ni. I will keep something that means a lot to me. Macam masa sekolah dulu kawan-kawan rajin bagi kad raya, goodluck notes or thank you notes, i will keep it. I just imagine how struggle they make those card for me just like i did muahaha. So, untuk mengelakkan aku kena karma aku perlu simpan kad or notes yang diorang pernah bagi dan aku berdoa supaya diorang pun buat benda yang sama hihi. Lagi satu, aku ni jenis yang suka duduk dalam bilik sorang-sorang and kenang semua benda yang pernah jadi dalam hidup aku hahaha. Aku ada satu kotak besar yang agak comel (like me hahaha lulz) and dalam tu aku simpan semua barang-barang plus cards or notes aku yang very sentimental tu. Even barang kepunyaan orang yang aku sayang pun aku simpan dalam tu even it is just a broken watch. Nilai sentimental kat barang tu memang high gila bagi aku. So janganlah nak kata aku ni muka takde perasaan or whatever okay dalam lubuk hati i ni taman bunganya luas tau. Sangat appreciate 'something' or 'someone' dalam diam hikhiks.


2. Selalu lapar and tak boleh hidup tanpa NASI dalam sehari

Aku memang dari kecik kalau dalam sehari tak dapat makan nasi, mood aku akan berubah like perut aku yang meragam. Aku pun tak tahu kenapa. Pernah gak try kunun kunun nak try jadi omputih makan western jeeeeeee tapi i cannot. Risau gak kalau one day aku pergi overseas mana nak korek nasi kalau dah memang tempat tu dah susah nak cari nasi kan? Lagi satu aku ni jenis yang selalu lapar so everytime aku akan cari makanan. Aku kalau lapar betul, roti ke biskut aku tak layan dah. Nasi jugak yang aku rembat. Pergi makan kat mana-mana kat luar ke, nak makan fastfood ke aku kena make sure kat tempat tu kena ada nasi jugak. Hashtag peyut nasi.


3. Anti makeup

Dulu masa kecik kecik rajin gaklah korek beg makeup mak aku. Tapi bukan buat pakai kat muka lah. Gincu merah mak aku tu dijadikan crayon aku kat dinding. Banyak jugaklah artwork aku kat dinding rumah dulu. Muka aku cepat rimas kalau pakai something. Setakat bedak nak cover muka tak mandi tu aku okay lagi. Dengan lip balm. Aku pakai lip balm pun sebab bibir selalu kering tu pun pakai yang colour paling soft. Aku selalu nampak kesan lipstick mak aku warna meroh kat gelas dia masa pagi-pagi sebelum dia pergi kerja dulu hahaha. Aku pernah struggle nak try pakai celak sebab sunnah nabi en hahahaha itu pun adik yang pakaikan tapi lepas tu mata aku berair and merah gila. Takleh takleh. Aku tak pakai make up pun pakai tudung pulak lama gila. Kang kesian bakal somi aku nanti dapat bini bersiap lama nak dead.


4. Diam tapi suka memerhati

Kalau jumpa aku depan-depan act aku takdelah banyak cakap sangat. Korang akan assume aku ni pendiam. Malas nak bercakap sebab nanti penat mulut hahah lelagi kalau tak makan nasi lagi haaa. Depends jugak.  Aku rajin gak tegur tegur orang yang aku baru kenal. Aku tak banyak cakap tapi aku takdelah berat mulut. And aku suka memerhati sekeliling.


5. Pro stalker

Aku rasa ni memang kepakaran semua gadis hahaha. Lelagi kalau nak stalk crush tu sampai detail pasal family base dia pun aku boleh tahu even crush tu tak kenal aku langsung pun (haha kesiann). Sebab tu aku banyak buang masa kat twitter ngan instagram (ish ish ish). Tapi tak semestinya aku stalk crush je okay. In case kalau ada something yang aku desperate gila nak tahu, aku memang akan korek sampai dapat. Aku bukanlah jenis yang jaga tepi kain orang, hal orang lain lantak kau lah aku heran apa hahaha. Aku cuma akan korek kalau benda tu ada kena mengena dengan aku je. So tak semua orang yang cuba berahsia dengan aku akan sentiasa selamat bhahahaha.


6. Boleh stress kalau meja study kosong sangat

Macam aku yang baru pindah masuk unisza ni, semua stationary, buku-buku nota aku angkut sekali sebab nak penuhkan meja study kat sini. Tapi yang penting-penting jelah. Aku pulak jenis yang suka stationary banyak-banyak. Masa kecik dulu selalu bila masuk bookstore je aku selalu pergi ke bahagian stationary even kat rumah dah ada 50 batang pen. Lagi satu aku suka buku-buku nota even tak tahu nak buat apa dengan buku tu pun kadang aku beli jugak kalau time tu tengah rasa kaya sikit (ada duit lebih sikit huhu) en. Dulu aku banyak jugak diari tapi sekarang dah malas nak tulis diary sebab busy. Dan keliling meja study aku ni, kat dindingnya aku akan tampal apa sahaja yang boleh menceriakan tempat study aku macam quotes ke, sticky note ke, gamba kelas or apa-apa je. Kat meja aku paling wajib ada kalendar, at least ada satu frame, ruang untuk laptop, ruang untuk buku-buku nota, stationary holder, kotak tisu, makanan, air kosong. Act nama je tempat study tapi lebih kepada tempat aku berangan macam-macam and buat kerja lain je termasuk blogging hehehe.


7. Suka buat kerja sekerat jalan

Kalau ada sesekali aku cakap aku nak vakum satu rumah en, i will take at least TWO days. Penat kut nak vakum satu rumah sekaligus. So kadang-kadang kalau time aku tengah vakum tu terjumpa komik, aku akan stop kejap baca sampai habis satu buku. Kalau tetibe mak aku masak cekodok, aku stop kejap makan sampai habis then basuh pinggan jap. Penat basuh pinggan, lepak-lepak jap kat depan tv sambil makan coklat. Then baru sambung vakum balik. So akhirnya, dua hari baru siap vakumnya. Selalu gak ah kena marah dengan ibu sebab selalu buat kerja separuh separuh. Gaya aku macam memang nak buat kerja takat tu je and konon macam mengharap ada orang yang lain yg sambung kerja aku. Tapi aku bertanggungjawab jugak okayh siapkan sampai habis cuma ambik masa lama gila ah huhu. Macam nak tulis blog ni, ingat aku rajin sangat ke taip dari awal sampai habis dalam satu masa. Sometimes aku akan stop kejap makan. Tido ke. Biasalah otak tak boleh nak bekerja lama sangat. Kadang tu tiga empat hari baru siap satu blog post hahaha. That's why kuliah kat universiti yang sampai 4 jam tu aku boleh tahan sampai 2 jam je. Lagi 2 jam roh aku dah terbang ke alam lain. Berangan.


8. Sangat meminati bisnes

Memang dari kecik aku suka aktiviti jual beli. Sama ada aku jadi penjual ke pembeli ke dua-dua aku suka hahaha. Masa sekolah rendah aku beli buku sticker yang besar ada banyak2 stiker tu then jual stiker stiker dalam buku tu satu satu. Kadang tu untung takdelah banyak mana tapi perasaan seronok tu mengatasi segalanya (pergh). Act aku suka and agak rajin jugak join seminar-seminar berkaitan usahawan/bisnes. Aku pernah datang talk King Afiqq (YoungBeastMy) ngan Dato' Carl (CEO Bella Ammara). Datang ni pun sebab nak isi masa lapang masa lepas spm hari tu hihi. Tu pun ada yang free ada yang berbayar. Banyak lagi seminar aku join sebelum sebelum ni. Kadang tu aku pegi sorang je sebab bila ajak orang lain,

"Takde duit laa,"
"Malas ah, nak tido."
"Sorry aku tak minat bisnes,"

Then, bila ajak mak aku,

"Nak belajar bisnes tu pegi ah sensorang,"

Hahahaha act mak aku minat bisnes gak tapi lebih kepada bahagian saham. Aku pulak cenderung ke arah usahawan. So mak aku layan seminar/kelas berkaitan saham jelah hahaha seb baik mak aku support aku bisnes jugak. Tapi tulah. Aku masih dalam proses belajar. Masuk U pun aku amik course Perdagangan Antarabangsa. Orang kata, nak berjaya dalam sesuatu bidang tu kena ada ilmu kalau main taram je buat, takkan bertahan lama pun. So, doakan :') hihi


9. Dulu right-handed sekarang left-handed

Kalau aku bukak cerita ni kat kawan-kawan aku ramai pelik. Dulu masa kecik-kecik aku belajar menulis guna tangan kanan. Then mula membesar dengan menulis menggunakan tangan kiri pulak. Act masa aku darjah 1, ada sorang kawan aku ni jenis yang boleh menulis guna dua-dua tangan. Tak ingat laa memang dia dah biasa ke cane. Masa tu aku right-handed and saje nak try menulis guna tangan kiri. Tapi masa tu tulisan tangan kiri sangat sangatlah hodoh berbanding tulisan tangan kanan aku. Kawan aku pesan kalau nak tulisan tangan kiri tu lawa kena biasa praktis. So aku praktis berapa lama ntah guna tangan kiri je tetiba aku dah tak reti menulis guna tangan kanan pulak. Hahahaha. So sampai sekarang aku menulis guna tangan kiri sambil makan guna tangan kanan. Function gak sebenarnya aku praktis tangan kiri dulu hahaha.



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

p/s: Act entry ni mula ditaip pada 31 Julai haritu, konon-konon nak konsisten lah buat #10daychallenge ni tapi haprak apa hari ni baru siap hahahaha so inilah maisarah. Sila refer point ketujuh di atas. Sorry saya busy ketiduran + movie berpanjangan. Doakan saya ada tiga lagi test lepas ni. Okay, doakan juga esok jadi hari ketiga untuk #10daychallenge ni. Amiiin Ya Rabbal 'Alamiiin.

6 comments:

  1. Good Luck for your test :)

    singgah blogwalking dari Segmen Nak URL Blog #31

    www.myarosli.com

    ReplyDelete
  2. Rasanya ability untuk stalk orang semua perempuan ada kot. Haha.

    Tak anti makeup tapi tak reti pakai makeup jugak

    ReplyDelete
  3. hahaha banyak point yang boleh relate,
    terutama yang selalu lapar dan buat kerja separuh jalan.
    kadang kalau study pun, lepas tu menghadap fon, lepastu study pun entah ke mana.
    saya pun geng tak reti makeup jugak.

    ReplyDelete
  4. Wah boleh righhanded Dan left-hand

    ReplyDelete
  5. satu kelebihan tu boleh tulis both hands.
    terbaik. tak ramai yg ada anugerah tu.
    sama la kita. 24 jam tak boleh tak jumpa nasi.
    dpt semangkuk kecik pun jadik la! :)

    ReplyDelete