31 December 2016

Bandung, Indonesia - Day 3

Assalamualaikum

act hari ketiga kat bandung ni birthday aku tapi aku buat-buat lupa je. ntahlaa aku malas nak fikir pasal birthday-birthday ni sebenarnya. banyak kali gak ah sebenarnya aku lupa birthday aku. sampai mak aku sendiri yang ingatkan. nampak tak aku tak kisah pun pasal birthday aku so to those yang rasa bersalah tak wish aku ke apa ke, jangan rasa bersalah okay kalau takde sape wish pun aku okay je and i'm happy sebab aku pun kadang-kadang tak wish birthday orang hahahah k. anyway aku hargai semua wish tu, tanda korang ingat aku ihikkss. ily all. THANK YOU :)

hari ni kitorang akan ke trans studio. trans studio ni macam times square tapi lagi best ah tak tipu (tengok gambar jelaa). tapi apakan dayyya, saya saket peyottt. time breakfast tu aku makan kokokruch je sebab tak lalu. malam tadinya piqa ada mesej,

''ko holiday jangan tetiba sakit cam aku dah laa,''

and it happens. then, aku cakap dengan mak aku,

''bu, sarah tanak ikut.''

so seharian aku rest dalam bilik je. tak keluar ke mana-mana pung tsk tsk. start lepas zuhur aku dah demam. lagilaa wey sedih aku tengah holiday cemini badan sakit-sakit. bukak fon pun tangan terketar-ketar tapi gigih jugak sebab bosan gila dalam bilik dahlah sorang-sorang takde apa nak buat. diorang pulak hantar gambar diorang kat trans studio kat whatsapp -,-

indonesia

indonesia

indonesia

indonesia

indonesia

indonesia

indonesia

dan aku kat hotel mereput tunggu diorang balik :')

indonesia

mahal kut makan hotel :( 

Bandung, Indonesia - Day 2

Assalamualaikum

kat sini, waktu solat dia semua awal sejam dari malaysia. pukul 6:30 pagi langit dah cerah. lepas semua dah bersiap mandi macam biasa breakfast kat hotel dulu sebelum gerak ke mana-mana. sedap gak ah makanannya sama je macam kat malaysia cuma kat bandung ni diorang suka makan sekali dengan keropok. keropok yang warna-warni tu tapi aku tak suka keropok.

first kitorang pergi rumah kain (kedai apa ntah nama sebenarnya). tempatnya macam rumah biasa je tapi diorang jadikan rumah tu tempat kerja diorang. diorang jahit baju, telekung, langsir semua kat situ. banyak ah kain lawa-lawa kat situ. kain batik diorang en lawa-lawa tapi aku beli telekung je. memang murah weyh quality pun sebijik macam jenama telekung mahal kat malaysia. endon tu suruh mak aku beli 20 telekung bawak balik malaysia nanti jual balik harga mahal tapi mak aku taknok hahaha.

time nak bayar tu diorang tanya, nak tempah jahit langsir tak?

mak aku pun, ''haa? langsir? tahun bila nak siap?''

kat sini diorang jahit memang laju weyh. hari ni ko tempah esok pagi dia dah siap. and then bila dah siap ko tak payah susah-susah redah jalan jammed semata-mata nak amik langsir kat tempat diorang, diorang boleh hantar sendiri kat hotel korang je. free delivery. tapi buat apa mak aku nak tempah langsir en bukannya nak raya pungg :3

DUSUN BAMBU

lepas tu kitorang pergi ke dusun bambu. dusun bambu ni sesuai kalau korang nak spent time dengan family lama-lama. satu hari kat sini pun kau tak bosan sebab banyak benda best. lepas tu kat sini banyak tempat lawa kalau nak bergambar.







keje aku macam biasa ah. kena layan aktiviti adik aku. apa pun aku seronok sebab dah lama tak merasa jadi budak-budak en. kalau aku yang mewarna sorang-sorang kang lain macam pulak orang tengok so aku boleh tumpang adik aku hewhew.



padang dia ni best weyh. rumput dia rumput palsu je. so kalau korang baring golek golek pun baju tak kotor sebab takde tanah. kalau hujan pun at least baju basah jelaa. rumput plastik.


kalau tengok nabilah punya feel pun dah macam ni, kau rasa? kalau padang ni tempat tertutup and ada perempuan je dah lama aku baring and take a nap Zzzzzz.. takpe. duduk je pun dah sedap. 


ni orang panggil 'es lilin'. diorang bungkus dalam plastik lut sinar. kecik je aiskrimnya. tapi aiskrim malaysia tetap yang paling sedap ah (kbye). mak aku makan aiskrim ni sambil buat fish spa dengan adik aku. time tengah teman mak aku fish spa tu, ada sekeluarga indon datang jenguk. maybe yang si abang tua tu nak try fish spa, dia pun tengok-tengok jelaa dulu. tiba-tiba bapak dia kata,

'eh jangan! hilang bulunya nanti.'' sambil tunjuk bulu kaki anak dia. 

anak dia terus lari tak jadi nak try fish spa. hahaha!

FLOATING MARKET

kat floating market ni ada macam-macam makanan. banyak gila weyh serious! dekat indon aku tak tau ah sosej tu makanan ruji diorang ke hape tapi sosej memang paling ramai jual. kalau naik kereta tengah tunggu jammed tu mesti ada orang ketuk tingkap jual sosej. satu jalan tu ada berapa orang tah jual sosej sepanjang perjalanan tu. tapi kat sana diorang tulis 'sosis' bukan sosej so memula aku pikir makanan apa nama sosis sosis tuh hahaha.

tapi satu ah kurang. tempat solat perempuan dia tak berapa selesa sangat. tempatnya terbuka so make sure sebelum datang sini korang dah solat. lepas solat tu, ingat nak cari makan, tapi ayah pulak hilang (ke kitorang yg hilang beramai-ramai?). tempat tu dah lah besar tambah pulak SESAK nya haduhh. tapi aku tak masuk pun market terapung tu sebab sesak sangat pastu asap diorang masak tu berkepul-kepul dalam market tu so kitorang jenjalan kat luar yang banyak tempat souvenir dan sosis je (hahaha).




disebabkan kitorang tak sanggup nak masuk market tu so kitorang makan jelaa apa yang ada jual kat luar ni. sosis pun sosis laa hahaha. lepas siap makan kitorang terus gerak balik. cari outlet untuk shopping. 


malam tu pulak macam biasa laa cari kedai makan best untuk isi peyot. malamnya kitorang makan padang. makan padang bukannya kitorang makan padang rumput tadi. makan padang tu korang duduk je kat meja pastu tunggu pekerja kedai makan tu serve makanan korang TANPA KORANG ORDER. setiap lauk diorang letak dalam setiap pinggan/mangkuk. pastu korang makan lauk yang korang nak makan JE sebab kalau korang cuit sikit walaupun tak usik lagi dua ketul ayam dalam pinggan tu, diorang akan charge harga untuk SEPINGGAN bukan seketul ayam. nak tanak kena habiskan gak ah kalau taknak membazir. sebab tu kena pilih lauk yang betul-betul korang nak makan. tapi sedap. makanan aku semua sedap. #food4life

30 December 2016

Bandung, Indonesia - Day 1

Assalamualaikum

dalam jadual penerbangan, flight kitorang ke bandung pukul 6:40 pagi. so dari rumah kitorang gerak ke klia dalam pukul 4:40 pagi macam tu. sampai sana dah 5:30 pagi. kira sempat laa en. ada satu jam sebelum flight. sepatutnya lah.


sampai sana je, kaunter imigresennya bukak berapa kerat je. pastu ramai gila orang! kau rasa? beratur tunggu turn je dah amik masa dekat sejam. kitorang pun sabar jelaa tunggu. tak taulaa pulak ramai flight pepagi en. mungkin diorang semua terlambat bangun kut tu yang ramai sangat tu. sambil beratur tu kitorang asyik tengok jam je takut terlepas flight.

lepas dah pass kat kaunter imigresen tu, punyalah kitorang berLARI kejar masa sebab memang dah terlambat dah. aku tak pernah rasa kena missed flight tau maybe aku ingat boleh nego lagi dengan akak yang jaga pintu tu nanti. tiba-tiba time scan bag tu, mak aku ngan adik aku dua orang terpaksa tunggu sebab orang depan diorang tu ada menatang apa ntah dalam beg diorang so pihak kastam suruh diorang tunggu dulu sebab nak check bag orang depan diorang tu. weyh, dia tak tahu ke yang kitorang dah lambat boleh lagi dia suruh kitorang tunggu turn. tak boleh ke lepaskan mak aku ngan adik aku dulu baru check bag orang tu? huh.

tengok screen flight ke bandung dah closed. oh my! ayah dah, 'habislah kita,' sambil tengok ibu ngan adik-adik terpaksa tunggu kat belakang orang tu. grr.

sampai kat pintu tu, punyalah kitorang merayu kat akak tu bagi kitorang masuk. akak tu kata kitorang dah lambat seminit. hahaha seminit weyh. ada 11 orang termasuk family aku yang tak sempat masuk so akak tu suruh kitorang keluar balik pergi ke kaunter tiket yang mula-mula kitorang sampai airport tadi. kay ini gila. aku rasa aku dah nak kurus dah duk berlari kejar flight tadi lepas kaunter imigresen tu. last-last kena keluar balik kaunter imigresen tu kelakar apa. penat kitorang beratur panjang.

kitorang terpaksa bayar penalti sorang seratus lebih (bukan ktrg yang bayar laa mak aku gak ah yang kena bayar). pastu next flight pukul 5:00 petang. fuhh. kitorang dah rugi sehari. tak tau nak buat apa, peyut pun dah lapar so kitorang gi sarapan kat marrybrown dulu. lepak lepak sebab masa panjang en. masa tu baru pukul 8 pagi.


tiba-tiba ayah kata ngantuk. konon semua nak pergi ke kereta laa teman ayah tido last-last ibu,

''kita balik rumah jelaa. tido kat rumah lagi best. ada katil.''

memang semua tengah penat + ngantuk + stress pagi tu. aku sampai rumah terus terbongkang ah depan tv ngantuk gila. sedap dapat tido kat sofa. semua tido recharge energy kat rumah. pukul 12 camtu kitorang gerak ke airport balik. adik aku kata,

''awalnya gerak ke airport nak buat apa kat sana?''

better mereput lama kat airport daripada missed flight lagi kan?



alhamdulillah kitorang sampai airport lek lek je takyah berlari acah-acah marathon antarabangsa tu siap boleh singgah-singgah setiap kedai lagi haa. kaunter imigresen pun tarak orang hahaha kenapalaaa pepagi tadinya tak macam tu :')


ibu kata, ''ada hikmah kenapa Allah lambatkan perjalanan kita,''

#sarahsupportibu :')

aku lupa pulak yang aku ni mabuk flight. dah duduk kat seat dalam kapal terbang tu tetiba rasa nak turun. hadui. kapal terbang belum gerak lagi aku dah pejam mata try nak tido. tapi tak boleh tido gak. so sepanjang dekat DUA JAM aku terpaksa pura-pura pejam mata sebab nak kurangkan rasa pening. sian aku tsk tsk.



sampai bandung dah waktu maghrib so kitorang terus pegi makan. ada supir (ntah betul ke tak ejaannya ntah) bawakkan kitorang. supir tu macam tour guide laa haa takkan tak tau. aku tak tau sama ada kat bandung ni ada highway ke tak jalannya semua jalan kampung je weyh. jalannya kecik tapi kereta motor sentiasa banyak. tipu ah kalau jalan tak pernah jammed. selalu sangat weyh. lepas makan malam supir tu terus hantar kitorang ke hotel. tidorr krohh krohhh.


so kira first day kitorang holiday kat klia je laa kan H A H A H A H A.

thanks for reading! #waitfornextentry

24 December 2016

Kau masuk sekolah AGAMA?

assalamualaikum

overall setakat ni result upsr dengan result pt3 je yang dah keluar kan. tinggal tunggu result spm je (and im scared omg!). macam mana laa rasanya amik result eh? sebelum ni masa amik result pt3 tak rasa macam tengah amik result pun sebab aku tak rasa macam tengah amik pt3 pun time tu ahahahahahaha #gelaklaasikit #supportakuweyh

kay, gila.

kalau spesis manusia macam aku ni, yang DAH HABIS SPM dan DAH HABIS SEKOLAH ni (best gila weyh), dalam kepala otak ni dah tak payah nak penin penin fikir pasal sekolah untuk tahun depannya. kadang-kadang bila teman adik-adik beli barang sekolah, aku baru teringat,

''lupa pulak aku dah tak sekolah tahun depan ahahahaha,''

dan adik-adik aku pandang dengan rasa tak puas hati. H A H A H A.

yang masih bersekolah tu, terutama yang BAKAL menduduki upsr 2017 / pt3 2017 / SPM 2017 tu (jahat sangat tak aku buat comeback untuk diorang? ahahaha), selamat meneruskan perjuangan korang eh, nak jadi pelajar malas macam aku boleh je, tapi korang jangan berangan tinggi sangat nak result kebaboom and then satu sekolah hargai kau time majlis anugerah kecemerlangan akademik. no no no. tapi kalau korang rasa sayang mak ayah korang tu, yang sudi berpenat-lelah kerja cari duit nak sekolahkan korang supaya korang jadi manusia berguna tu, cubalah yang terbaik untuk diorang, okay? at least, USAHA , doa dan tawakal :)

kepada yang nak pindah sekolah, terutama yang dah habis upsr dan pt3 tu, korang nak belajar kat mana pun, belajarlah. semua sekolah ada kelebihan dia sendiri. dulu masa darjah 6 aku nak sangat masuk mrsm. last last aku masuk smka. kalau Allah dah tetapkan korang kat suatu sekolah tu, terima jelaa. jangan ngengada call parents kata nak balik. jangan jadi macam aku. homesick sampai 6 bulan. perit kot tahan derita homesick selama 6 bulan kat asrama tu tsk tsk. beria tulis kat diari,

''AKU NAK PINDAH SEKOLAH''
''AKU NAK PINDAH SEKOLAH''
''AKU NAK PINDAH SEKOLAH''
''AKU NAK PINDAH SEKOLAH''
''AKU NAK PINDAH SEKOLAH''
''AKU NAK PINDAH SEKOLAH''
''TAK TAHAN AH DUDUK ASRAMA''

last last, 5 tahun gak aku sekolah situ. elok je aku jadi orang. haa, 'mantera' yang aku selalu sebut time form 1 dulu dah jadi ayat sensitif bagi aku bila ada junior lain bawah aku yang sebut perkataan tu. punya best gila sekolah ni bila dah 5 tahun aku kat sini. see? benda baik akan sentiasa datang, cuma cepat atau LAMBAT je. biasa ah, semua orang yang pernah duduk asrama akan rasa macam tu. dah lama sikit baru feel 'seronok'nya duduk asrama.

tapi, ada benda aku nak bincangkan kat sini sebenarnya.

hmm.

sekolah agama.

ramai yang pertikaikan. bila budak-budak sekolah agama keluar dari sekolah en, diorang akan cakap, ''tak nampak macam budak sekolah agama PUN.''

aku tak salahkan diorang. kadang-kadang aku sendiri rasa macam tu. sebelum aku daftar masuk smka, dalam otak aku macam-macam dah pikir,

''akak-akak kat sana mesti semua baik-baik kan?''
''mesti labuh tudung diorang,''
''budak-budak laki diorang mesti tak nakal macam budak-budak kat luar kan?''

hahaha punya positive-minded aku. dan salah.

kalau dah namanya pun manusia. akan ada tak perfect dari segi amal ibadatnya, akhlaknya. yang maksum cuma Nabi je. kita bukan nabi. kita ummat ja.

sekolah agama bukannya kilang yang boleh proses budak jahat jadi budak warak.

tapi satu je nak pesan. kalau Allah dah bagi kita peluang bersekolah di sekolah agama, apa salahnya kita amik walaupun sedikit tarbiah yang ada kat sekolah tu. at least bila kita keluar, kita tak rugi. untung orang yang dapat rasa tarbiah ni, tanda Allah sayang.

semua benda ada baik buruknya. sama macam smka. kalau kau amik yang baik-baik je, inshaAllah apa yang kau dapat pun semuanya baik-baik. kalau kau tegar sangat nak ikut yang buruk, jadi buruk jugaklah walaupun kau title 'budak smka'. tak guna.

sebenarnya semuanya bermula dari diri sendiri. yang nak berubah diri sendiri. pilihan di tangan masing-masing. sama ada nak ambik yang baik atau buruk. doalah supaya Allah tak henti-henti bagi hidayah kat kita semua, kan?

aku harap, korang yang dapat tawaran ke sekolah agama ni, gunakan peluang yang ada sebaiknya. tak semua orang dapat rasa peluang untuk jadi penyebar agama Allah, kan?

selamat malam :D